Kıyıköy’deki işlemlerin ardından Türk Akım işletime hazır hale gelecek

Karadeniz altında inşa edilerek Rusya’dan doğrudan Türkiye’ye ve devamında Türkiye’nin komşu ülkelerle olan sınırlarına uzanacak doğalgaz projesi olan Türk Akım projesinde açık deniz kesimiyle kara çıkışları arasındaki bağlantılar başarıyla tamamlandı. 

Türk Akım’ın açık deniz kesimiyle kıyı geçişi kesimlerini birbirine birleştiren nihai bağlantıların da gerçekleştirilmesiyle, Karadeniz’deki boru hattı sistemi bütünüyle tamamlandı. Derin sulardaki inşaatı dünyanın en büyük inşaat gemisi Pioneering Spirit, sığ sulardaki inşaatı ise Lorelay gerçekleştirdi. Su Üstü Kaynaklama işleminin tamamlanmasıyla, Rusya’nın Anapa kentinde yer alan kara çıkışı tesisi ile Türkiye’nin Trakya kıyısındaki Kıyıköy’de yer alan Alım Terminali fiilen birbirine bağlanmış oldu. Doğalgazın Karadeniz boyunca ilerlemesini sağlayan basıncı yaratacak Russkaya Kompresör İstasyonu ile Türk Akımı boru hattı sisteminin Anapa’daki kara tesisi hali hazırda tamamlanmış olup stand-by konumunda bekliyor.
Önümüzdeki aylarda Kıyıköy’deki Alım Terminali’nin de tamamlanmasıyla Türk Akım işletime girmeye hazır hale gelecek. Türk Akımı’ndan doğalgaz akışının 2019 yılı sonuna dek başlaması planlanıyor.
Teknik adıyla “Su Üstü Kaynaklama” olarak bilinen işlem, kıyı geçişi ve açık deniz kesimindeki boru hatlarının deniz tabanından su yüzeyine çıkarılarak birbirlerine birleştirilmesi anlamına geliyor. Bu işlem için 409 ton ağırlığındaki boru kesiti su yüzeyine çıkarıldı. Bağlantının yapıldığı kaynaklama noktaları titizlikle incelendikten sonra, boru hattı deniz tabanına indirilerek 32 metre derinliğe yerleştirildi. Geçtiğimiz Ocak-Şubat aylarında Rusya sularında her iki hatta uygulanmış olan bu işlem, Mart ayında da Türkiye kıyısı yakınında gerçekleştirildi.
Türk Akım Projesi
Türk Akım, Karadeniz altında inşa edilerek Rusya’dan doğrudan Türkiye’ye ve devamında Türkiye’nin komşu ülkelerle olan sınırlarına uzanacak bir doğalgaz boru hattı projesidir. Boru hattı sistemini oluşturacak hatlardan ilkinin Türkiye’ye, ikincinin ise Güney ve Güneydoğu Avrupa ülkelerine doğalgaz tedarik etmesi öngörülmektedir. Her bir hattın kapasitesi 15,75 milyar metreküp düzeyindedir.
Boru hattı sisteminin denizaltı kesiminin yapımı, merkezi Hollanda’da yer alan South Stream Transport şirketi tarafından gerçekleştirilmektedir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol