Kıyıköy ne zaman İstanbul’a bağlandı?

İstanbul’da yer alan Kumport Liman Hizmetleri A.Ş.’nin Kıyıköy açıklarından deniz kumu çıkarmak için yaptığı ruhsat başvurusu İstanbul Valiliği tarafından onaylandı. Ancak işin ilginç tarafı projenin tanıtım dosyasında, hem projenin kimliği kısmında, hem de birçok yerde Kıyıköy’ün Çatalca’ya bağlı bir köy olduğu dile getirildi. Ancak çeşitli analizlerin sonuçlarının yayınladığı kısımlarda ise Kırklareli Kıyıköy ibaresi yer aldı. Bu çelişkili ifadeler nedeniyle, ulusal basın dün bu haberi yayımlarken Kıyıköy’ün İstanbul Çatalca’ya bağlı olduğunu yazdı.

İlimize bağlı Vize ilçesinin Kıyıköy Beldesi, dün ulusal medyada İstanbul Çatalca’ya bağlı bir yer olarak lanse edildi. Kumport Liman Hizmetleri A.Ş.’nin Kıyıköy açıklarında gerçekleştireceği Deniz Kumu Ocağı projesinin tanıtım dosyasında; belde İstanbul ili Çatalca ilçesinde yer alan bir yer olarak gösterildi. Tanıtım dosyasına göre haber yapan ulusal basın da konuyu böyle işledi.
Söz konusu proje kapsamında denizden gemi ile çıkarılacak olan denizi kumunun; drenaj ve filtre amaçlı dolgu tabanında, yol inşaatı vb. inşaat malzemesi olarak kullanılmak üzere satılacağı belirtildi. Projenin Kapladığı Alan ise teknik olarak şöyle belirtildi:
“Proje konusu alan İstanbul İli, Çatalca İlçesi, Kıyıköy açıklarında, sahile 1.5 km mesafede Karadeniz suları içerisinde yer almaktadır. Proje konusu saha, 61759 nolu I-a Grubu İşletme Ruhsat sahasının tamamını kapsamakta olup toplam 9,97 ha’dır.”
Çalışılan Örnekleme Noktasının Genel Özellikleri kısmında ise şu ifadeler yer aldı:
“Kıyıköy açıklarındaki kum çekimi yapılacak denizel etki sahasında biyoçeşitlilik çalışmaları, ruhsat sınırları içerisinde yapılmış ve Şekil 2.1’de verilen istasyonda gerçekleştirilmiştir. Proje alanında dört ayrı örnekleme noktası seçilmiş ve her alanın dip yapısının da tamamen kumdan oluştuğu anlaşılmıştır.”
Projenin tanıtım dosyasında bazı yerlerde İstanbul Kıyıköy yazarken, çeşitli analizlere yönelik bazı maddelerde ise Kırklareli Kıyıköy ibaresinin geçtiği görüldü. Tanıtım dosyasından bazı kesitler şöyle:
“5.2. Materyal ve Metot: Kırklareli Kıyıköy bölgesindeki biyolojik çeşitliliği tespit etmek amacıyla 9 Eylül 2017 tarihinde proje kapsamında yapılacak olan kum ocağı faaliyeti alanın da 1 drej 2 Van Veen Grap örneklemesi olmak üzere toplam 3 istasyondan örneklemeler yapılmıştır.”
“5.3. Bulgular: Kırklareli Kıyıköy bölgesindeki biyolojik çeşitliliği tespit etmek amacıyla 1 drej, 1 trol ve 2 Van Veen Gran dahil olmak üzere toplam 4 istasyondan alınan bentik örneklerin faunistik incelenmesi sonucunda, 8 sistematik gruba ait toplam 40 tür tespit edilmiştir (Tablo 5.1). Kantitatif örneklemelerde toplam 33 tür, kalitatif örneklemelerde ise 8 tür tespit edilmiştir.”
“5.3.2. Kalitatif Örneklemeler: Kırklareli Kıyıköy bölgesindeki biyolojik çeşitliliği tespit etmek amacıyla elle rasgele toplanan örnekler ile teknelerden dip trolü kullanılarak alınan örnekler kalitatif örneklemeleri oluşturmaktadır.”
“5.4. Bentik Türler ile İlgili Değerlendirme: Bir örnekleme çalışması olarak Kırklareli Kıyıköy bölgesindeki mevcut projenin denizel etki alanı ile yakın çevresindeki biyolojik çeşitliliği tespit etmek amacıyla yapılan çalışmada….”
“Sonuç olarak, İstanbul Kıyıköy bölgesindeki mevcut projenin denizel etki alanı ve yakın çevresindeki biyolojik çeşitliliği belirlemek amacıyla yapılan örnekleme çalışmaları ve literatür incelenmesi sonucu bu alanda toplam 101 zoobentik canlı türü tespit edilmiştir.”
“Faaliyet, tüm Trakya’nın Karadeniz kıyıları düşünüldüğünde çok küçük bir yüzey alanını kapsamaktadır. Bununla birlikte, bu alanlardaki habitat bozulması kısa sürede kendini toparlayabilecek dinamik bir etkileşim modeline sahiptir ve zamanla eski özelliğini kazanabilecektir.”
“Proje alanındaki dip habitat, yakın çevresi ve tüm Trakya bölgesi Karadeniz kıyısı boyunca birçok yerde fazlasıyla bulunmaktadır. Bölgedeki zemin habitat yapısı olumsuz etkilenecektir. Bununla birlikte alanın yakın çevresinde benzer zemin yapısına sahip, projeden olumsuz etkilenmeyecek olan geniş alanlar da bulunmaktadır. Özellikle Karaburun’dan İğneada’ya kadar olan yaklaşık 80 km’lik sahil ve hatta Bulgaristan sınırına kadar olan kesim deniz canlıları açısından oldukça uygun habitat niteliğindedir. Tüm bu sahil kesimleri, kum çekimi yapılacak bölgedeki gibi kumluk alanlar çermekte ve balıklar için uygun yumurtlama, beslenme ve barınma alanları niteliğindedir.”
“Projenin Kapladığı Alan Proje konusu alan İstanbul İli, Çatalca İlçesi, Kıyıköy açıklarında yer alan, sahile 1.5 km mesafede Karadeniz suları içerisinde yer almaktadır.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol