"Kısa sürede Kırklareli Beyaz Peyniri’nin coğrafi işaretini almış olacağız’’

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen ‘’Peynir Kenti Kırklareli Coğrafi İşaret Alma Yolunda İlerliyor’’ projesi kapanış toplantısı Kırklareli Üniversitesi Mühedislik Fakültesi Hasan Zan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Projenin Kırklareli Beyaz Peyniri’nin coğrafi işaret almasına önemli destek olacağı ifade edildi. 

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen ‘’Peynir Kenti Kırklareli Coğrafi İşaret Alma Yolunda İlerliyor’’ projesi kapanış toplantısı Kırklareli Üniversitesi Mühedislik Fakültesi Hasan Zan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Projenin Kırklareli Beyaz Peyniri’nin coğrafi işaret almasına önemli destek olacağını ifade edildi.
Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen ‘’Peynir Kenti Kırklareli Coğrafi işaret alma yolunda ilerliyor’’ proje kapanış toplantısı Kayalı Kampüsü KLÜ Mühendislik Fakültesi’nde dün yapıldı. Saygı duruşu gerçekleştirilmesi ve İstiklal Marşının okunmasından sonra açılış konuşmasını projede yapılan çalışmaları kitap haline getiren Kırklareli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ali Çakır yaptı. Daha sonra projenin yürütücülerinden Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası’nın Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Ertuğrul Çetintaş konuşmasını gerçekleştirdi. Program akışı sırasıyla Kırklareli Üniversitesi Yardımcı Doçent Doktor Orhan Aşkın, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ümit Ortan, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür’ün konuşmalarını yapmasıyla noktalandı. Programda Kırklareli Beyaz Peyniri’nin coğrafi işareti alması için önemli bir adım olan projenin Türkiye ve Dünya’da Kırklareli peynirinin markalaşmasına yardımcı olacak bir aracı olacağının altı çizildi.
‘’Kırklareli Beyaz Peynirini farklı kılan birçok unsur sıralanabilir’’
Kırklareli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ali Çakır; ‘’Bugün burada ‘peynir Kenti Kırklareli Coğrafi İşaret alma yolunda ilerliyor’ başlıklı projenin kapanış toplantısı için birlikteyiz. Proje boyunca yapmış olduğumuz faaliyetlerden kısaca sizlere bahsedeceğim. Proje Kırklareli Sanayi ve Ticaret Odası’nın yürütücülüğünde Trakya Kalkınma Ajansı’nın mali desteği ile gerçekleştirildi. Kırklareli Üniversitesi olarak biz de projenin içerisinde faaliyetleri gerçekleştirdik. Araştırmalarını yaptık. Her yörenin olduğu gibi Kırklareli’nin de kendine özgü bir mutfak kültürü ve bu mutfak kültürü içerisinde kendine özgü lezzetleri vardır. Bu meziyetlerden bir tanesi de Kırklareli Beyaz Peyniridir. Kırklareli Beyaz Peynirini Kırklareli’nde farklı kılan birçok unsur sıralanabilir. Bu unsurları genel anlamda incelendiğimiz zaman ilk sırada bölgenin içinde bulunduğu coğrafi yapı ve bu coğrafi yapıya bağlı iklim şartları ve coğrafi yapı ve iklim şartları sonucunda çıkan bitki örtüsü gelmektedir. Bitki örtüsünün ortaya koyduğu zengin çeşitlilik hayvanların önemli bir otlak ve mera alan sağlamaktadır. Hayvanlar burada otlamaktadırlar. Sütün kalitesi de buradan Istranca dağları ve çevresindeki otlak, meralardan gelmektedir. Aynı zamanda Kırklareli’nde işletmelere baktığımız zaman genellikle aile işletmeleri olduğunu görüyoruz. Aile işletmelerinin geçmişten günümüze uzanan mandıracılık geleneği ile yoğrulduğunu ve günümüze bunu aktardığını görüyoruz. Bu çok önemli bir ustalık ve geleceğe aktarım. Somut olmayan kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılmasıdır. Bir önemli neden de budur peynirin lezzetini belirleyen. Bir başka neden de şirden mayasıdır. Bizim işletmelerimizin tamamı doğal şirden mayası kullanmaktadırlar. Doğal şirden mayası ile yapılan peynirler aroma, tat ve lezzet açısından diğer mayalarla karşılaştırıldığında açık ara öne geçmektedir. Doğal şirden mayasından üretilen peynirler acımsı bir lezzet ağızda bırakmaz. Hoş bir rahyası vardır. Kırklareli’nde diğer önemli bir unsur da hayvan varlığı. Trakya kıvırcık kuzusunun, koyunun Kırklareli’nde varlığı sütün kalitesini önemli oranda etkilemektedir. Bölgemize özgü bir hayvan olan kıvırcık bölge coğrafyası ve iklimine uyum sağlayan bölge iklimine uyum sağlayan bir ırk. Bu ırkla ilgili gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Proje çıktılarımızdan bir tanesi proje kitabımız. Şu anda basım aşamasında. Haftaya kitap gelmiş olacak’’ dedi.
‘’Potansiyeli en yüksek olan ürünlerinden bir tanesi peynir’’
Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş; ‘’Kırklareli Peynirinin coğrafi işaret almasında önemli bir rol oynayacak olan bir senelik çalışmanın kapanış toplantısını yapmak üzere burada bulunuyoruz. Bu çalışma Kırklareli’nin yöresel katma değer, potansiyeli en yüksek olan ürünlerinden bir tanesi peynir. En önemlisi peynir’’ dedi.
‘’Kırklareli’nin çok büyük avantajı olduğunu düşünüyoruz’’
Hem tüketim açısından hem de ciro açısından beyaz peynirin ülkemizde vitrin gıdalardan olduğunu belirten Çetintaş; ‘’Bu ürünlerin bölgemizin, Kırklareli’nin çok büyük avantajı olduğunu düşünüyoruz. Fakat bu ürünümüzü yeteri kadar bilinirliği daha oluşmadı. Gelip giden herkes bizim Kırklareli peynirlerinin kalitesini farklılığını gelince hissediyorlar ama mühim olan bunu Kırklareli’ne gelmemiş olan insanlara da tanıtabilmek’’ dedi.
Hardaliye’den sonra Beyaz Peynir coğrafi işaret alacak
Kırklareli beyaz peynirinin coğrafi işaretini almak için başvurduklarını ifade eden Çetintaş; ‘’Oda olarak patent enstitüsüne başvurduk. Daha önce de hardaliyeye başvurmuştuk. Hardaliye birkaç hafta önce hardaliyenin işlemleri tamamlandı. Ankara’da işaret tescil belgesini teslim aldık. Katma değeri daha yükselen bilinen bir ürün haline geldi hardaliye. Şimdi de beyaz peynir ile ilgili başvurularımız sırasında altlık olacak önemli bilgileri toparlayabilmek için bu projeyi başlattık. Trakya Kalkınma Ajansına bu konuda teşekkür ediyorum bize destek verdi. Bir yıl sonucunda elde ettiğimiz veriler Ali hocamızın bahsettiği gibi bir de yayında çıkacak. O kitapla beraber bu kitapla bu çalışmaları hızlandırıpen kısa sürede Kırklareli Beyaz Peyniri’nin coğrafi işaretini almış olacağız. Böylece bölgede hem hayvancılığa hem de peynir üreticilerine bir katma değer sağlayacağız’’ dedi.
‘’Kırklareli’ne baktığımız zaman eşsiz bir doğaya sahip’’
Kırklareli Üniversitesi Yardımcı Doçent Doktor Orhan Aşkın; ‘’Biz bu projede ne yapmak istedik? Amacımız coğrafi işaretin alınması yolunda ilerlemekti. Gerekli analizlerin yapılmasını sağlamaktı. Bilimsel verileri toparlamaktı. Kırklareli baktığımız zaman doğası olarak eşsiz bir doğaya sahip. Balkanların güzellikleri ve Trakya’nın özelliklerini taşıyan ve bunda coğrafi olarak otlarıyla, sütüyle, suyuyla, rüzgarıyla bile çok farklı bir ortam yaratmakta. Bunun yansımaları sütten peynire geçişi olacaktır. Biz bu ottaki aroma maddeleri birebir süte geçmiş mi? Peynire geçmiş mi? Gerçekleşmiş mi onu görmeye çalıştık. Gerekli analizleri yaptık. Arama profillerine baktık. Gerçekten sütte oluşan bu aroma bileşikleri peynire geçmiş. Diğer coğrafi işaret almış peynirlerle karşılaştırdığımız zaman bariz farklılığını görüyorsunuz’’ dedi.
‘’Kaliteli ve gerçekten lezzetli’’
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ümit Ortan; ‘’Ben de yaklaşık 1 yıldır Kırklareli’ndeyim. Aynı zamanda Çanakkaleliyim. Hocalarımızın sözleri üzerine şunu tamamlamış olacağım. Biliyorsunuz Çanakkale’nin de Ezine peyniri var. Coğrafi işaretini almış ve markalaşmış bir ürün. Kırklareli’ne geldiğimiz zaman peynirinizin bu kadar kaliteli ve gerçekten lezzetli olduğunu burada öğrenmiş oldum’’ dedi.
‘’Bundan sonra coğrafi işareti alacağız’’
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin; ‘’ Yapacak olduğumuz büyük projenin adım adım ilerlediğinin göstergesi olan projeyi nihayete erdirmiş oluyoruz. Amacımız Kırklareli’ni ilk önce Trakya’da, arkasından Türkiye’de, arkasından Dünya’da tanıtmak. Sütüyle, peyniriyle, hardaliyesiyle yöresel ürünleriyle markasal bir şehir haline getirmek için yaptığımız büyük vizyon çalışmasının bir tanesi. Konuşmacılarımız bahsetti; Kırklareli’nin kendine has yapısı, dokusu, iklimiyle gerçekten özel bir konuma sahip. Bu güzel ürünleri Türkiye’ye tanıtma ve bundan kazanç elde etme, bu elde edilen kazanç ile üniversiteler yapılması Kırklareli ve Trakya’nın gelişmesi adına faydalar sağlayacaktır. Bu noktada önemli parametrelerden bir tanesi coğrafi işaretin alınmasıydı. Biz de bu kapsamda Trakya’daki bütün yöresel ürünlerde olduğu gibi bireysel olarak meselenin ele alınması, doğru analiz edilmesi ve uzun vadede sürdürülebilir olması için başka üreticilerin de aynı standartta aynı kalitede yapabilmesi için gelecek nesillere bunun aktarılabilmesi için bu çalışma önemliydi. Bundan sonra coğrafi işareti alacağız. Aldıktan sonra bunu markalaştıracağız.
Markalaştırdıktan sonra gelir elde etmeye çalışacağız. Durmuyoruz. Geçen haftalarda valimiz başkanlığında peynirin, kaşarın, süt ürünlerimizin ve diğer yöresel ürünlerle beraber nasıl markalaştırabiliriz diye tüm Kırklareli’ndeki üreticileri bir araya getirdik. Bir birliktelik bir markalaşma oluşturabilir miyiz diye birlikte beraber çalışarak Kırkareli’ni marka şehir haline getirebilir miyiz diye toplantılar yapıyoruz’’ dedi.
‘’Güzel bir ekip çalışması olmuş’’
Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür; ‘’Güzel bir ekip çalışması olmuş. Odamızın vizyonu için teşekkür ediyorum. Güzel bir çalışma başlatılmış. Trakya Kalkınma Ajansı’na teşekkür ediyorum. Mali desteği verdi. Hem maddi desteğin yanında bilgi ve birikimlerini bizlere aktardı. Onun için ayrıca teşekkür ediyorum. Çalışmayı başlatan, devam eden ve bitiren değerli hocalarımıza teşekkür ediyorum’’ diyerek konuşmasına başladı.
Şengörür; ‘’Bilimsel bir çalışma oldu. Sonucunda çok güzel bir ürün çıktığına inanıyorum. Üniversitelerin görevi bölgesel kalkınmaya katkı sağlamak. Bunun için varız. Toplumsal görevlerimizden bir tanesi de budur.
Üniversiteler hem araştırma yapmak, hem öğretime katılmak, hem toplumla ilgili sorunları çözmek için var. Özellikle araştırma geliştirme noktasında gıda mühendisliğimizin laboratuarlarının çok güçlü olduğunu söyleyebilirim’’ dedi.
Rektör Şengörür, YÖK’e bölgesel kalkınmaya katkı sağlamak için gıda konusunda belirledikleri alanda projeyi bugün(16 Mart Cuma) yollayacaklarını belirtti. Kabul edilmesi durumunda büyük katkısının olacağını ifade etti. Program konuşmaların ardından ikramlarda bulunulmasıyla sona erdi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol