Kısa Süreli Dolu Yağışı Çiftçiyi Korkuttu

İlçemizde etkili olan yağışlı hava sistemi bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Hava sıcaklıklarının basınçtan kaynaklı sebeple ani olarak değişmesi dolu tehdidi yaratıyor. Bu kapsamda Uzunköprü’ye bağlı bazı köylerde kısa süreliğine de etkili olan dolu yağışı çiftçiyi korkutmaya yetti. Buğdayların başak döneminde olduğu bu süreçte çiftçiler hasat öncesi kabus yaşamak istemiyor. Peki hava sıcaklığı yüksek olmasına rağmen dolu nasıl oluşuyor? Ayrıntılar haberimizde…
Uzunköprü’de son bir haftadır yağışlı hava sistemi etkili oluyor. Diğer hava sıcaklıklarının da 25 derecenin üstüne çıkmasıyla dolu riski baş gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde özellikle bazı noktalarda dolu yağışının görülmesi çiftçiyi korkuttu. İlçeye bağlı Kadıköy, Kırkköy ve Maksutlu üçgeninde görülen dolu yağışının kısa sürmesi çiftçiyi bir nebze olsun rahatlattı. Yağışlı hava sisteminin bir hafta daha devam etmesi beklenirken hava sıcaklıkları ise 1-2 derece yükselecek. Hasat öncesi buğdaylarına bir zarar gelmesinden korkan çiftçiler yürekleri ağızlarında yağışlı hava sisteminin zararsız bir şekilde geçmesini bekliyor.

DOLU NASIL OLUŞUR?

Dolu, bildiğiniz gibi katı şeklinde olan ve buz biçiminde bir yağış tipidir. Yağış, yağmur gibi sıvı özelliğini kaybetmiştir. Büyük dolu tanelerinin, tarlalara, araçlara, çevreye ve insanlara zarar vermeleri oldukça mümkündür. Dolunun boyutları 5 mm’den, 15 cm’e kadar olabilmektedir. Dolu, Kümülümbüs bulutlarının altında oluşmaktadır ve yıldırım fırtınası merkezinden yaklaşık 2 deniz mili uzaklığa kadar etkisini gösterebilir. Hortumlarda olduğu gibi yukarıya doğru yükselen sıcak ve kuru havanın, yukarıda donma derecesinde veya altında bulunan hava akımına girmesi ile aniden soğuması ve uzun süre bulut içinde nemlenmesi sonucu dolu taneleri oluşur. Kısaca özetlemek gerekirse sıvı yağmur damlaları, bulutların içindeki hava akımlarının etkisinde yükselmeye veya dönmeye başlar. 0 ile -40 derece arasında hava ile karşılaştıklarında donmaya başlarlar. Bu taneler, bulutun içinde ne kadar fazla gezinirse ve yeryüzü ile atmosferin üstündeki sıcaklık farkı da ne kadar fazla olursa, o derecede üzerinde biriken katmanları artacaktır. Dolunun üzerinde katmanların artması, dolunun daha büyük olmasına sebep olur. Zamanla ağırlaşan dolu taneleri, yer çekiminin etkisine girerler ve bulut içinde hareket kabiliyetlerini kaybederek, yere doğru inmeye başlarlar. Bazen kar taneleri de, soğuk hava cephesinden geçerken doluya dönüşebilir fakat onların boyutları fazla büyüyemeyeceği için çevreye zarar verecek boyuta ulaşamaz. Fırtınalar sırasında, oluşan dolu yağışı çok daha tehlikeli olmaktadır. Çünkü şiddetli rüzgarın etkisinde, bulutların içinde gezinen dolu tanelerinin üzerine biriken tabakalar artacaktır ve dolu daha da ağırlaşacaktır. Büyük ve ağır olan dolu tanesinin yer yüzeyindeki etkisi daha fazla olacaktır

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol