“Kırmızı Ergene” Meclis gündeminde

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ve CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ile birlikte, Ergene Nehri’nin ‘kırmızı’ akmasının ardından konuyu Meclis gündemine taşıdı. Bir önerge vererek Meclis Araştırma Komisyonu kurulamasını
isteyen Yüceer, kirliliğin nedenleri ve boyutunun araştırılmasını istedi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ve CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Ergene Nehri için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. TBMM Başkanlığına bir önerge veren Yüceer, önergesinde; Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne’nin can damarı olan 284 kilometrelik Ergene Nehri’nin, bölgede bulunan sanayi tesisleri nedeniyle her geçen gün kirlenmeye ve zehirlenmeye devam ettiğini belirtti. Nehrin kollarından Çorlu Deresi’nin 3 Ekim 2018 tarihinde fabrika atıklarından kaynaklı kırmızı ve pembe renklerde aktığının tespit edildiğini aktaran Yüceer, “Ergene Nehri’ndeki kirlilik, son yaşanan gelişmeyle birlikte bölgede yaşayan yurttaşları ciddi şekilde tedirgin etmiştir. Bu sorunun çözülmesi, bölge halkının ve canlıların yaşam koşullarının ve doğal dengenin iyileştirilmesi adına büyük önem taşımaktadır” dedi.
“Kanser vakaları arttı”
Ergene Nehri’nde çevre kirliliğinin ulaştığı boyutun, bölgedeki yaşam fauna ve florasını ciddi düzeyde olumsuz etkilediğini söyleyen Yüceer, “Trakya’nın verimli tarım arazileri nehrin kirli sularından olumsuz yönde etkilenirken, bölgede kanser vakalarında da adeta patlama yaşanmaktadır. Üniversitelerin ve ilgili yaptığı istatistiklerde Trakya bölgesinin Türkiye genelinde kanserin en sık görüldüğü bölgelerin başında geldiği ortaya konulmaktadır” diye konuştu.
“Sürekli öteleniyor”
Ergene Nehri konusunun görmezden gelindiğini, sürekli ötelendiğini öne süren Yüceer, “Bu noktada, siyasi mekanizmaların ve parlamentonun, bu halk ve çevre sağlığı sorunu karşısında somut ve net bir çözüm iradesi ortaya koyması gerekmektedir. Bu nedenle, işbu önergeyle Ergene Nehri’nde kirliliğin nedenlerinin ve kirliliğin boyutunun araştırılması, kirliliğin insan ve doğal yaşam nezdinde neden olduğu olumsuzlukların belirlenmesi, bu olumsuzlukların kısa vadede çözümlerinin tespit edilmesi ve nehrin doğal dengeye uygun şekilde temizlenmesinin bilimsel yollarının araştırılması amacıyla Anayasa’nın 98’inci maddesi ve TBMM içtüzüğünün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince bir araştırma komisyonu kurularak konunun tüm boyutları ile araştırılmasını saygılarımla arz ederim” şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol