Kırklareli’nin yeni sembolü olacak

Modern kentsel donatının Kırklareli’nin tarihine nüfuz etmiş önemli yapıları ile harmanlanacağı 55 bin metrekare alanda hayat bulacak Millet Bahçesi Projesinin temeli 9 Mayıs 2022 Pazartesi günü saat 16.00’da atıldı. Tarihi yapıları da bünyesine katan Kırklareli Millet Bahçesi bu haliyle diğer tüm benzeri projelerden de ayrılacak. Adeta Kırklareli’nin yeni sembolü olacak Millet Bahçesi içerisinde Tarihi Tren Garı Binası ayrı bir yer tutacak. Gar binası yanında yer alacak lokomotifi ve vagonu rayları ile yalnızca Kırklarelililerin değil yolu Kırklareli’nden geçen herkesin beraberinde fotoğrafı ile ölümsüzleştirmek isteyeceği hoş bir anı platosuna dönüşecek. 

TOKİ tarafından ihalesi yapılan Kırklareli Millet Bahçesi’nin temeli 9 Mayıs 2022 Salı günü Kırklareli Festival Alanı’nda il protokolünün katılımı ile atıldı. Saat 16.00’da düzenlenen temel atma töreni öncesi Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ersoy Canbek bir konuşma yaptı. Canbek, konuşmasında projenin teknik detaylarını anlattı. Pandemi ile birlikte vatandaşın yeşil alan ihtiyacının had safhaya ulaştığını belirten Canbek, “Doğal olarak bununla birlikte dünyada birçok kent yeni parklar ve yeşil alanlar üretmek üzerine çalışmalar yapıyor. Çevre ve doğa hassasiyetimizin en muazzam örneği olan millet bahçeleri şu an Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde başlatılan 81 ilde 81 milyon millet bahçesi projesi kapsamında hızla ilerliyor. Şu an ülke genelinde 70 milyon metrekareye ulaşan millet bahçeleriyle insanlarımız rahat nefes almaya başladı. 
İlimize yapılacak olan proje kapsamında vatandaşlarımızı doğayla yeşille buluşturacak birçok unsur hayata geçirilecek. Bu proje çerçevesinde yaklaşık 55 bin metrekarelik bir alanda millet bahçesi projesi gerçekleştiriliyor. Bu alanda 1061 metrelik bir bisiklet yolumuz ve koşu yolumuz olacak. Bu yolların etrafında yürüyüş yolları, dinlenme mekanları ve küçük oturma gruplarımız yer alacak. Ayrıca küçük çocuklarımız ve eğlenceye meraklı gençlerimiz için kaykay pisti, yine kent kültürünün devamı niteliğinde 5000 m2’lik bir festival alanımız hayata geçiriliyor. Üniversite öğrencilerimizin talepleri doğrultusunda bir açık hava sineması, yine ateşsiz piknik alanımız, dinlenme ve oturma grupları ve pek çok noktada çocuk oyun alanları, kültür- fizik alanları, kamelyalar, kuru havuzlar ile 800 m2’lik ticari üniteler proje kapsamında gerçekleştirilecek. Hali hazırda 587 ağaca ilave olarak millet bahçesi alanının tamamında 831 adet ilave ağaç dikilecek. Bununla birlikte 4430 tane çalı formu bitkiyle peyzaj çalışması renklendirilecek. 6600 adet sarılıcı çok yıllık otsu bitkilerle peyzaj düzenlemesi yapılacak. Yağmur suyunu biriktirip peyzaj alanlarının yağmur suyu ile birlikte bakımı ve işletmesi gerçekleştirilecek. Herhangi bir şekilde şebeke suyu kullanılmayacak. Bu projenin hayata geçirilmesinde başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Sayın Bakanımız Murat Kurum’a, Sayın Valimiz Osman Bilgin’e, Sayın Milletvekilimiz Selahattin Minsolmaz’a ve emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum. Millet Bahçesinin Kırklarelimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
Bir gerdanlık gibi olacak
Törende daha sonra AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz bir konuşma yaptı. Projenin ince uzun bir alanda gerçekleştiğini, bu haliyle Kırklareli’nin bir gerdanlığı gibi olacağını söyleyen Minsolmaz, “Bu güzel günde böylesine güzel bir projenin temel atma töreninde yer aldığım için oldukça memnunum. İstasyon Caddesi Kırklareli için önemli bir yer. Kırklareli halkımızın her yaş gurubundan vatandaşımızın bugüne kadar ihtiyacı olan park alanları, rekreasyon alanları, kısmen alanları için bugüne kadar kısmen belli bir ihtiyacı karşılamaya yetti ama nüfusumuz artıyor. Bir üniversite şehri olduk. 24 binin üzerinde öğrencimiz var. Dışarıdan çok sayıda ziyaretçisi olan kentiz. Projemiz Sungurbey Caddesi’nden Kırklareli Babaeski asfaltının başladığı bayrağımızın olduğu noktaya kadar 54 dönümlük bir alanda gerçekleşecek. Proje adeta kentimizi bir gerdanlık olacak. Aynı zamanda millet bahçesinin yanı sıra burada bulunan tarihi binalarımızın tamamı restore edilerek gelecek nesillere aktarılacak. Gar binamızda buradaki yapıyla bütünleştirilerek hayatın içine katılacak. Alan yapılaşmaya müsait ama kent içerisinde bu tip alanları yapılaştırmadan sadece insanımızın nefes alabileceği alanlar oluşturmak temel felsefemiz. Bölge insanımızın isteklerinin karşılanacağı bir proje olmasına çaba sarf ettik” diye konuştu.
3 katı yeşil alan olacak
Törende son olarak Kırklareli Valisi Osman Bilgin konuştu. Bilgin şunları söyledi; 
“Bu alan Kırklareli halkının sosyalleştiği ve bir araya geldiği bir alan. Kırklareli denilince akla ilk olarak İstasyon Caddesi geliyor. Ancak projenin bitmesiyle birlikte Kırklareli denilince akla İstasyon Caddesi ile birlikte Millet Bahçemizin bütünleşik hali gelecek. 4 yıllık süre içerisinde Sayın Milletvekilimiz ve ilimizdeki tüm sivil toplum kuruluşlarımızla sürekli bu projenin nasıl olması gerektiği konusunda istişarelerde bulunduk. Sürece bütün Kırklarelili paydaşlarımızı dahil ettik. Millet Bahçesi projemizde mevcut yeşil alanımızın 3 katı kadar yeşil alan olacak. Vatandaşlarımız bu konuda rahat olsunlar. Proje ile yeşili, doğayı korumayı ve tarihi eserlerimizi ayağa kaldırmayı hedefliyoruz. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanımız, Ulaştırma Bakanımız, Sayın Milletvekilimize ve emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum.”
Kurban kesildi
Konuşmaların ardından temel atma törenine geçildi. Önce Kırklareli Müftüsü Aydın Yığman’ın duasının devamında kurban kesildi. Projenin hayırlı olması dilendi. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol