Kırklareli’nin su sorununda hala bir gelişme yok

Kırklarelililer son günlerde yine suların kokusundan ve renginden şikâyetçi. İlimizin yıllardır çözülemeyen sorunu olarak ün kazanan, “Mangan oluşması normaldir” mazereti ile geçiştirilen su kirliliği problemi, vatandaşın sağlığını da ciddi anlamda tehdit etmeyi sürdürüyor. Öyle ki yine son günlerde bağırsak problemleri ile Kırklareli Devlet Hastanesine başvuranların sayısı bir hayli fazla. Kırklareli su kirliliği problemi ile boğuşa dursun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı atık suyu yeniden kullanmanın yolları üzerinde çalışıyor. 

Kırklareli Belediyesi’nin hizmet ve sorumluluğunda olan vatandaşa sağlıklı, temiz su sunma yükümlülüğü, uzun bir zamandır yerine getirilemiyor. Kırklarelililerin kaderi olarak nitelendirilen, rengi ve kokusu ile “mangandan kaynaklıyor, sağlığı ciddi anlamda etkilemiyor” savunması ile geçiştirilen çeşmelerimizden akan kirli su aslında sağlığımızı olumsuz yönde etkilemeyi sürdürüyor.

Vatandaşlar son günlerde musluklarda yine kirli suyun aktığını, suyun renginin fark edilir derecede sarı, hatta daha da koyu olduğunu belirtiyorlar. Ayrıca suyun çok kötü koktuğunu da belirten vatandaşlar, “Bırakın bu suyu içmeyi, bu su da banyo dahi yapılamaz” yorumunda bulunuyorlar.

Yine son haftalarda Kırklareli Devlet Hastanesine bağırsak problemi şikayeti ile gelenlerin sayısında yükselme olduğu belirtilirken, bu durumun sebebinin suların kirliliğine bağlanabileceği de iddia ediliyor. Kırklareli bu sorunlarla uğraşa dursun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı atık suyu yeniden kullanmanın yolları üzerinde çalışıyor.

Arıtılmış atıksuların yeniden kullanımı projesi hayata geçiyor

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Arıtılmış atıksuların yeniden kullanımı ile ilgili projeyi hayata geçiriyor. Bakanlık Kentsel ve endüstriyel arıtılmış atıksuların yeniden kullanımı için ulusal ve uluslararası uygulamaların ve standartların araştırılarak ülkemize özgü arıtılmış atıksuların her türlü yeniden kullanımı için gerekli olan yasal çerçeveyi oluşturmaya yönelik teknik ve idari kriterlerin önerilmesi amacıyla Selçuk Üniversitesi ile protokol imzaladı.

Haziran ayı içerisinde imzalanan protokol ile “Arıtılmış Atıksuların Yeniden Kullanımı Projesi” başlatıldı.

Proje kapsamında; Arıtılmış atık suların yeniden kullanımına ilişkin uluslararası mevzuat ve uygulamalar değerlendirilecek ve bu kapsamda ulusal ve uluslararası mevzuat uygulamaları karşılaştırılacak. Ulusal mevzuat revize edilecek.

Atık suların yeniden kullanım kategorilerinin her biri için uygulanabilecek alternatif arıtma teknolojileri, su kalite kriterleri, izleme sıklıkları ve depolama yapılarak yeniden kullanımı halinde depolama kalite kriterleri belirlenecek. Atık suların yeniden kullanımında mevcutta uygulanan arıtma teknolojileri değerlendirilecek ve yeniden kullanım alanlarının her biri için kılavuz, el kitabı ve broşürler hazırlanacak. Arıtılmış atık suların yeniden kullanımında fayda-maliyet analizi yapılacak.  2017 yılı sonuna kadar bitirilmesi planlanan söz konusu projenin ayrıca, atıksu kaynaklı çevre kirliliğinin önlenmesine katkı sağlayacağı, özelleştirme için fırsatlar sunacağı, temiz su kaynaklarına olan talebin azalmasına sebep olacağı ve bu sayede ulusal kalkınmaya katkı sağlayacağı düşünülüyor. 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol