Kırklareli'nin kültür hazinesi; Kültür ve Sanat Evi

Kırklareli'de mutlaka görülmesi gereken yerleri sayarken ilk
3 sıradan birisini mutlaka Kırklareli Valiliği İl Özel İdaresi Kültür ve Sanat Evi'ne ayırın. Türkiye çağında yapılmış balmumu
heykellere hayranlıkla bakanlar, Kırklareli'deki Kültür ve Sanat Evi'ni mutlaka ziyaret etmeli. Mustafa Kemal Atatürk'e
hardaliye ikram edildiği an, gençlerin tanışması, evlenmesi gibi süreçlerin anlatıldığı heykel kurguları, köy hayatından güzel
enstantenelerin yer aldığı odalar mutlaka ilginizi çekecektir.

Kırklareli'nin kültür değerlerinin başında gelen Kırklareli Kültür ve Sanat Evi, kapılarını ziyaretçilerine güler yüzü ile açıyor. Üç ayrı katta ve farklı odalarda farklı kurgular ile sunulan heykellerin hikayeleri ve geçmişe olan bağlantıları sizi şaşırtacak hikayeler içeriyor.
Kültür ve Sanat Evi'nde gençlik, ev, yaşam, meslek ve Kırklareli'ye özgü köşeleri ziyaret ettikten sonra Kırklareli İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ziya Eser, Kırklareli'nin kültürel zenginliklerinin başında gelen Kültür ve Sanat Evi ile ilgili bilgiler paylaştı. Kırklareli halkı için güzel bir hizmet sunma çabası ile hayata geçirilen Kültür ve Sanat Evi ile ilgili Genel Sekreter Eser, “Kırklareli Kültür ve Sanat Evi'nde Kırklareli'nin 10 Kasım 1922'de bağımsızlığını kazandıktan sonraki kültürel yapısı ve gündelik yaşamı ele alınmıştır. Kaybolmakta olan hardaliyecilik, sepetçilik, çömlekçilik, peynircilik gibi meslekleri canlandırmak, aynı zamanda giyim, kuşam, mutfak kültürü ve düğün gibi folklorik zenginlikleri, üstün gerçekçi heykeller, aslına uygun hazırlanmış dekorlar ve bilgilendirme panoları ile anlatılmaktadır. Kültür ve Sanat Evi'nin içerisinde senaryo üç ana hattan oluşturmaktadır. Mesleki canlandırma ve pazar yeri, düğün kültürü ve mutfak yaşamı, kıyafet ve gündelik yaşam.” sözlerini dile getirdi.
Her katta farklı kurgu
3 katta farklı kurgu ve Kırklareli renkleriyle hizmet veren Kültür ve Sanat Evi'nde ziyaret edilmesi gereken güzelliklerin beklediğini ifade eden Genel Sekreter Eser, “Bodrum katta kurgulanan mesleki canlandırma ve pazar yeri senaryosunda geçmişe Kırklareli zanaatları olarak bilinen çömlekçilik, hardaliyecilik ve süpürgecilik hakkında heykeller ve döneme özgü yapım işlemleri görselleriyle birlikte anlatılmaktadır. Birinci katta düğün kültürü ve Kırklareli'ye özgü yemeklerin yapımı anlatılmıştır. Damat merasimi ve gelin odası yöreden döneme ait alınan kıyafetlerle bezenerek hazırlanmıştır. Tüm bunlar yöreye ait bir köy düğünü kısa filmiyle zenginleştirilmiştir. İkinci kat ise kıyafetler ve günlük yaşam senaryosu üzerine kurgulanmıştır. Kırklareli ilinde günümüzde de varlığını sürdüren peynircilik ve bunun yapımını anlatan heykeller ve görselleri yer almaktadır.
Kırklareli'ye özgü yemeklerden olan tarhana ve pekmez yapımı döneme ait olan araç gereç ve heykel görselleriyle desteklenmiştir.” dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol