Kırklareli’nin ilk açık kalp ameliyatı yapıldı

Kırklareli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Işık ve ekibi, Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde İlin ilk açık kalp ameliyatını gerçekleştirdi. “Mitral korda rüptürü ve ileri mitral yetmezlik” teşhisi konulan 71 yaşındaki Naci Baykul’a yapılan ameliyat başarı ile sonuçlandı. Ameliyat sonrası yoğun bakım servisinde bir gün geçirdikten sonra servise alınarak tedavisine devam edilen hastanın durumunun iyi olduğu bildirildi. Ameliyat sırasında Tekirdağ Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi ekibi de ameliyathanede hazır bulundu. Ameliyat sonrası Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Cerit ile Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok, Prof. Dr. Ömer Işık ameliyat olan Naci Baykul'u ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini sundu. Ameliyat olan Naci Baykul’da şehir dışına gitmeden ameliyat olduğu için çok mutlu olduğunu ifade etti.

Kırklareli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Işık ve ekibi, Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bir ilki gerçekleştirerek başarılı bir kalp ameliyatına imza attı. Kırklareli'nin Kofçaz ilçesinde yaşayan ve artan şikayetleri üzerine Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran 71 yaşındaki Naci Baykul’un Hastanede yapılan anjiyografi ve diğer tetkikler neticesinde kalp kapakçığında sorun olduğu (mitral korda rüptürü ve ileri mitral yetmezlik) tespit edildi. 18 Ağustos 2022 Perşembe günü açık kalp ameliyatı yapılması kararının alınmasının ardından Kırklareli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Işık ve ekibi tarafından Kırklareli’nde ilk kez açık kalp ameliyatı yapıldı. Bu operasyon esnasında Sağlık Bakanlığı Tekirdağ Şehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi ekiplerinin de destekleriyle operasyon başarıyla gerçekleştirildi.
Ameliyat sonrası Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Cerit ile Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok ameliyat olan Naci Baykul'u ziyaret etti.
Rektör Prof. Dr. Bülent Şengörür, tedavisi devam eden Naci Baykul’a geçmiş olsun dileklerini ileterek ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Işık'a, ameliyatta görev alan ekibine ve Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi yönetimine teşekkür etti. Prof. Dr. Şengörür, burada yaptığı konuşmasında şunları ifade etti:
Bu şekilde tedavi olmayı bekleyen hastalar şehir dışına gitmekten kurtuldu
“Çok kıymetli Prof. Dr. Ömer Işık hocamız ve ekibinin şehrimizde ilk kez gerçekleştirdiği açık kalp ameliyatı; eğitim, araştırma ve uygulama hizmetlerinin yürütülebilmesi ve bölgemizde ihtiyaç duyulan sağlık hizmetlerinin daha etkin, kaliteli, verimli ve ulaşılabilir bir şekilde sunulması ve vatandaşlarımızın çevre illere sevk edilmeden hızlı, kaliteli ve yerinde sağlık hizmeti almasının sağlanması için Sağlık Bakanlığımız ile 05 Haziran 2020 tarihinde imzalamış olduğumuz “Afiliasyon Protokolü”nün amacına ulaştığını görmemiz açısından büyük önem arz etmekte.
Üniversitemizde Tıp Fakültesinin kurulması, ekibimizi oluşturmamız ve Afiliasyon Protokolümüzü yapmamız sayesinde güzel bir sinerji yakaladık ve bu ameliyatı gerçekleştirdik. Böylesine önemli bir operasyonun başarıyla gerçekleştirilmesi, aynı alanda sağlığına kavuşmak için bekleyenlere umut vermekte. Tıp Fakültemizin kadrosunda birçok branşta Profesör, Doçent ve Dr. Öğr. Üyesi hocamız bulunmakta. Bu hocalarımızın her biri kendi branşında Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde vatandaşlarımıza başarılı bir şekilde hizmet etmektedirler. Böylece şehrimizde sağlık hizmetlerinde kalite yükselmektedir. Bizim derdimiz vatandaşlarımızın çevre illerdeki hastanelere sevk edilmeden yerinde sağlık hizmetine erişmesi ve sağlığına kavuşmalarıdır. Bu amaçla kadrolarımızı tamamlamak ve eksiklerimizi gidermek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. İnşallah tüm branşlardaki hastalar için bu eksiklikleri gidereceğiz. Bu imkanların sağlanmasında desteklerini esirgemeyen başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere; Sayın Sağlık Bakanımıza, Sayın Valimize, Sayın Milletvekilimize ve Kırklareli İl Sağlık Müdürümüz ile Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi yönetimine şükranlarımı sunuyorum."
Başarılı bir ameliyat oldu
Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Işık’da; “Hastamız birkaç yıldır kalp kapağında yetmezliğe yol açan bir bozukluk nedeniyle takip edilmekteydi. Zamanla bu kalp kapağındaki yetmezlik kalbin kan pompalamasını bozmaya başlayıp, hastanın şikayetleri de artınca hastamız bir vesileyle bizlere başvurdu. Ameliyat olması gerektiğini düşündük. Kendisine de ifade ettik. Ancak bunu ifade ettiğimizde hastanemizin gerek personel gerekse ekipman noktasında eksikleri bulunuyordu. Sayın yöneticilerimiz bu eksiklikler üzerinde çalışıyorlardı. Hızlandırmak için nelerin yapılabileceğini sorduk. Onlar da sağ olsunlar en hızlı şekilde Tekirdağ Şehir Hastanesinden de destek alarak bu eksiklikleri giderdiler ve dün (18 Ağustos 2022) Kırklareli’nde ilk defa bir açık kalp ameliyatıyla hastamızın kalp kapağını tamir ettik. Bir protez kapakla değiştirmeye gerek duymadık. Başarılı bir ameliyat oldu. Hastamız ameliyattan 12 saat sonra servisteki normal yatağına geçti. Hastamız hafta başında taburcu olacak duruma gelecektir” dedi.
Gururluyuz
İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem CERİT ise Kırklareli’nde ilk kez açık kalp ameliyatı yapıldığı için gururlu olduklarını belirterek, şunları söyledi: “Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Bülent Şengörür’ün “Afiliasyon Modeli” ile birlikte çalışalım önerisi, Sağlık Bakanlığımızın destekleriyle gerçeğe dönüştü ve birlikte bu yola çıktık. Ekipman ve insan gücü bakımından Kırklareli Üniversitesi ile Sağlık Bakanlığımızdan çok destek aldık. Açıkçası şu anda bunun faydasını görüyoruz. Çok şükür bugün yüzümüz ak, anlımız açık. İnşallah bundan sonra da hep birlikte güzel işlere imza atacağız. Başta Sayın Rektörümüze, çok değerli Prof. Dr. Ömer Işık hocamıza, Atakan Hocamıza, Başhekimimize ve en başından beri bizlere güvenen Sayın Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca ve ekibine çok teşekkür ediyorum.”
Bu ameliyatlarda insan 
kalitesi çok önemli 
Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok da artık açık kalp ameliyatı yapabilen hastanelerden biri olduklarını kaydetti. Bu tür ameliyatlarda medikal malzemeden çok insan kalitesinin önemli olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Derdiyok, bundan sonra başarılı ameliyatlara ve çalışmalara imza atacaklarına inandıklarını ifade etti.
Şehir dışına gitmekten
kurtuldum
Ameliyat olan hasta Naci Baykul ise şehir dışına gitmeden kendi şehrinde ameliyat olup sağlığına kavuşmasından duyduğu memnuniyeti paylaştı.
Ziyaretin ardından Rektör Prof. Dr. Bülent Şengörür ve beraberindekiler Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesine kazandırılan anjiyo ünitesini gezdi. 
Mitral Kapak Yetmezliği Nedir?
Mitral kapak yetmezliği en sık görülen kalp hastalıklarından biridir. Nefes darlığı, çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, ödem ile seyreden, hastalık tedavisiz kaldığında kronik kalp yetmezliği ve ölüme sebep olan bir hastalıktır. Operasyon esnasında kalbin bypass edilip durdurulduğu ve hastaya dışarıdan bağlanan kalp akciğer pompası desteğiyle ameliyatın sürdürüldüğü çok zor ve tecrübe gerektiren bir operasyon ile tedavisi mümkündür. Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bu işlem yapılmıştır. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol