Kırklareli’nin gözdesi Lavanta olacak

Son yıllarda Kırklareli lavantacılık alanında ciddi atılımlar hayata geçiriyor. Topraklarının lavanta konusunda oldukça verimli olmasının avantajını kullanmaya çalışan Kırklareli’nde bu alanda çiftçilere destekler veriliyor. Bu kapsamda İl Genel Meclisi tarafından başka alanlara aktarılması planlanan destekler de lavanta alanına kaydırılıyor. Özellikle Babaeski lavanta konusunda ön planda olan ilçelerimiz arasında yer alırken, ilerleyen dönemlerde bu başlık altında bir festivalin oluşturulması gündemde.

Kırklareli İl Genel Meclisi Ağustos ayının ilk birleşiminde Babaeski ilçesine Salep Yetiştiriciliği Projesi için verilecek olan 30 bin TL hibenin tahsis değişikliği yapılarak Lavanta Yetiştiriciliği Projesine verilmesine karar verdi. Çiftçilerden de bu konuda özel isteğin geldiğini belirten meclis üyeleri; Kırklareli’nde pek çok çiftçinin şu anda lavantaya yöneldiğini kaydetti. Lavanta yetiştirilmesindeki kolaylık, verilen destekler ve gördüğü talep neticesinde Kırklarelili çiftçilerin yeni gözdesi konumunda. Özellikle Edirne’de yapılan lavanta ekinlerinin ulusal çapta getirdiği başarı Kırklarelili çiftçilerin de ilgisinden kaçmamış olacak ki ilgi de o oranda artış gösterdi.
Lavanta Bitkisi
Ballıbabagiller familyasındandır. Lavanta en çok 1 metre kadar boylanabilir. Gövdesi dört köşe kesitli, yeşil renkli ve hoş kokuludur. Ancak bitkinin ikinci yılında gövde odunsulaşır. Grimsi yeşil renkli, ince uzun ve hoş kokulu yaprakları vardır. Uzun sapların ucunda seyrek başaklar oluşturarak yaz aylarında açan, çok kokulu, lavanta mavisi renkli çiçekleri vardır. Bitkinin gövde, yaprak, sap ve çiçeklerine özel kokusunu veren bunların üzerinde bulunan küçük yıldızsı tüyleridir. Lavantanın sonbaharda olgunlaşan küçük meyvelerinin her birinde, dörder adet fındıkçık şeklindeki tohumu yer alır.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. söylenmedi demeyin 02 Ağustos 2019 Cuma 14:35:13

    Bu cennet kokulu çiçeğin ekildiği tarlalara ayaklarında galoş bile olsa siyasilerin günahkar ayakları ayak basmasın çöle dönmemeleri için.