Kırklareli’nin geleceği uzmanlar eşliğinde konuşuldu

Kırklareli’nin bölgesel gelişme potansiyelini tespit ederek alternatif bölgesel gelişme politikalarını güçlendirme konusunda tartışma ortamı oluşturmak ve uygulamaları desteklemek amacıyla Trakya Üniversiteler Birliği işbirliğinde dün Kayalı Kampüsü’nde “Bölgesel Kalkınma ve Üniversitelerin Rolü: Kırklareli'nin Geleceği Sempozyumu” düzenlendi. Sempozyuma Trakya Üniversiteleri, Türkiye ve yurtdışından akademisyenler, araştırmacılar, uzmanlar, uygulayıcılar ve kamu yöneticileri katıldı. Sempozyumda yerel ve bölgesel kalkınmanın çeşitli boyutları tartışıldı ve bilgi paylaşımında bulunuldu.

Sempozyumda ilk olarak Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür söz aldı. Üniversitelerin bölgedeki problemlere çözüm üretebilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Şengörür “Bu faaliyet Trakya Üniversiteler Birliği kapsamında kararlaştırılmış ve üniversitelerin bölgeye katkılarını ölçmek, değerlendirmek ve üniversitelerin bölgeye hangi alanlarda vizyonunu yansıtacağını belirlemeyi hedeflemiştir.

Trakya Üniversiteler Birliği kapsamında bizim üniversitemiz ile birlikte Namık Kemal Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, 18 Mart Üniversitesi ve son olarak 17 Eylül Üniversitesi faaliyete katıldı. Üniversitelerin bölgeleriyle birlikte hareket etmesi ve en azından bölgedeki problemlere çözüm üretebilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sempozyum görüşmeleri esnasında aslında gıda olarak yola çıktık ama hiç ummadığımız şehir planlamasının bile paydaşlar arsında önemli bir yer tuttuğunu fark ettik. Şehir doğru planlanmadığı zaman sektörün önü de açılmamış oluyor. Bu odak noktasının etrafında gördük ki şehir planlamasından gıda turizmine kadar birçok alanda aslında birbirini etkileyen ve birbiriyle ilişki kurup birbirini tanıması gereken sektörler bulunuyor. Bugünkü sempozyumda gıda, yerel ve bölgesel girişimcilik, eğitim, turizm, yenilenebilir enerji kaynakları gibi konular üstünde 63 katılımcı konuşacak. 12 oturum yapılacak ve 51 bildiri sunulacak. Bu sempozyumun ilimize, ülkemize ve bilim dünyasına hayırlı olmasını diliyorum ve katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür’ün açılış konuşmasının ardından ilk konuşmayı “Bölgesel Gelişme ve Kalkınmada Yeni Yaklaşımlar” konusuyla İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet İncekara yaptı. Ardından gıda, tarım ve hayvancılık, turizm, sanayi ve ticaret, eğitim, kültür ve sosyal yaşam konu başlıkları hakkında alanında uzman kişiler tarafından 12 oturumda bilgi paylaşımı yapıldı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol