Kırklareli’nin ayazında yüz felcine dikkat!

Gündüzleri 0, geceleri eksi 6 dereceye kadar düşen sıcaklıklarla
Kırklareli’nde yaşayan vatandaşları grip başta olmak üzere çeşitli hastalıklara açık hale getiren soğuk ve dondurucu hava, yüz felcine de sebep olmakla Kırklarelili vatandaşların dışarı çıkarken dikkatli olmasını gerektiriyor

Bir süredir soğuk ve dondurucu havaların kendini fazlasıyla hissettirdiği Kırklareli’nde, solunum yolu hastalıklarının yanı sıra önem alınmadığı takdirde yüz felci riski geçirme riski de mevcut.
Uzmanlar, önlem alınmadan dışarı çıkılması halinde aşırı soğuk havalarda vatandaşların yüz felci geçirme riski bulunduğunu dile getiriyor.

Kırklareli’nin ayazında dışarı çıkarken dikkatli olunmalı
Yüz kaslarını (dudak, yanak, kaş, göz çevresi kasları) etkileyen ve çok hızlı gelişen bir felç durumu olan Yüz Felci’nin görülme sıklığı kış aylarında artmakla birlikte, karasal iklimin tüm etkilerinin görüldüğü ilimizde, yüz felcine maruz kalmamak için aşırı soğuk ve rüzgârlı havalarda vatandaşların daha dikkatli olması, dışarıya çıkarken boyun ve yüz kısmını koruması gerekiyor.
Yüz mimikleri kayboluyor
Yüz hareketlerini sağlayan yüz siniri, beyinden gelen hareket emirlerini yüz kaslarına ileterek istenilen hareketlerin yapılmasını sağlıyor. Eğer beyindeki veya yüz sinirindeki bazı hastalıklar bu iletiyi engellerse yüz felci oluşuyor ve yüz hareketleri kısmen ya da tamamen ortadan kayboluyor. Yüz felci hem fonksiyonel hem de estetik bir sorun olmakla birlikte, yüz felcine maruz kalan kişi gözünü kapatamaz. Ağız köşesi aşağıya kayar, çiğneme hareketini tam yapamaz, yüzün felçli olan kısmında yüz çizgileri kaybolur, yanak dokusu aşağı sarkar. Yüz felcinin en kötü yanı olan mimiklerin kaybolması neticesinde kişi, öfke, sevinç, üzüntü gibi duygularını ifade edemiyor.
Mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir
Yüz felci, yüz sinirinin iç kulak çevresindeki bir bölümünde iltihap ve ödem oluşmasıyla gelişiyor. Çok soğuk ve rüzgârlı havalar, yüzdeki virüsleri tetiklemekle birlikte yüzdeki sinir uçlarında ödem oluşturabiliyor. Tedavi edilebilen bir hastalık olan yüz felcine maruz kalındığında mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekiyor.
Soğuk ve rüzgârlı havalara uzun süre maruz kalmanın yanında yüz felcine şu hastalıklar da sebep olabiliyor: Ramsay-Hunt Sendromu, Orta Kulak İltihapları, Şeker hastalığı, hipertansiyon, Nörit(sinir iltihabı), vitamin eksikliği gibi hastalıklar, yüz sinirinin kendisinde veya yolu boyunca geçtiği bölgelerdeki tümörler, kulak çevresine veya yüze gelen travmalar, kafa içinde, kulakta veya tükürük bezinde başka sebeplerle yapılan ameliyatlar.
Korunmak için bunlara dikkat
Yüz felcinden korunmak için kış dönemlerinde, yüzün soğuktan korunması gerekiyor. Özellikle soğuk ve rüzgârlı havalarda dışarı çıkarken bir atkı, şapka veya örtü yardımıyla yüzün korunması yüz felcine karşı alınabilecek en etkili önlem olmakla birlikte, yine de yüz felci gelişirse bir an önce hastaneye başvurmak gerekiyor. Nitekim tedavinin erken başlaması hastalığın şiddetinin ve etki süresinin azalmasına sağlıyor.
Yüz felcinin tedavisi
Yüz felcinin tedavisi, sebep olan faktöre göre değişmekle birlikte, çeşitli ilaçlarla tamamen iyileşebiliyor. Buna ek olarak, hastalara da yüz kasları üzerine masaj yaparak, sıcak uygulamaları gerçekleştirerek ve yüz kaslarını hareket ettirmek için sakız çiğneyerek iyileşme sürecine katkıda bulunması tavsiye ediliyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol