Kırklareli’nin altına layık lezzetleri belirlendi

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Kırklareli Yöresel Ev Yemekleri yarışmasında Etliler, Hamur işleri ve Tatlılar olmak üzere üç kategoride 46 yarışmacı marifetlerini sergiledi. Dün saat 14.00’te özel bir restoranda İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmada üç kategoride dereceye giren ilk 4 yarışmacı altınla ödüllendirildi.

Kırkalreli’nde 42.Kültür ve Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında bir özel restoranda Kırklareli Yöresel Ev Yemekleri Yarışması düzenlendi. Yarışmaya jüri veya davetli olarak; Kırklareli Vali Yardımcısı Tahir Demir, Demirköy Belediye Başkanı Muhlis Yavuz, İl Genel Meclis Başkanı Safet Üresin, İl Genel Meclis Üyesi Sibel Çınar, AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Aslı Karakahya, İl Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan, İl Halk Kütüphanesi Ali Osman Ünal, Kızılay Kırklareli Şube Başkanı Ruhan Uzunlar Altıntel, Kırklareli Lokantacılar Odası Başkanı Zafer Sürer, Fotoğrafçı Savaş Erdem ve davetliler katıldılar. Yarışmasının jürileri ise şöyle oldu; Hamur işleri: Sibel Kesimoğlu, Zafer Sürer, Çetin Çavuş, Melahat Yılmaz, Aslı Karakahya, Erhan Bilgiç. Tatlılar: Ayşen Kösegil, Ruhan Uzunlar Altıntel, Jülide Başkur, Ebru Ilık, Burak Süzülmüş, Sibel Çınar. Etliler: Günnür Kaya, Hatice İri, Bilal Deveci, Gülay Kayan, Kadriye Kaya, Taner Akçakaya.
Yemek yarışmasının program akışının ilan edilmesinden sonra açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan; ‘’Üçüncüsünü düzenlemiş olduğumuz Kırklareli Ev Yemekleri yarışmasının bu süre içerisinde her geçen gün toplumda bir yer buluyor. Bulmaya da devam ediyor. Bundan sonraki yıllarda da Kırklareli Ev Yemekleri Yarışması geleneksel olarak devam etmesi, bu vesile ile bugün burada yarışmaya katılan hanımefendilere, beyefendilere çok çok teşekkür ediyorum. El emeği ve göz nuru yemekler var. Katılımcılar ilçelerden de ilimize iştirak ettiler. Bunlara ayriyeten teşekkür ediyorum. Fakat şöyle bir dipnot düşeyim; ilçelerden katılımlar gayet güzel, merkezden katılım fazla yok. O yüzden merkezdeki hanımlara sitemim olsun diyorum. Değerli jüri üyeleri hanım efendiler ve beyefendiler yerlerini aldılar. Kendilerine böyle bir programda yer aldıkları için teşekkür ediyorum. İyi ki; geldiler. Jüri üyeliğinde destek ve katkı verdiler. Bundan sonraki yemek yarışmalarının daha renkli, daha etkili ve daha memnuniyet vereceğini düşünüyorum. Dolayısıyla 42.Turizm Haftasının bu programını başlatmış oluyoruz. Programlar aynen devam ediyor. Yemek yarışmasında katılım ve başarı gösterenlere teşekkür ediyorum. İlimizin yemek yarışmasının hayırlı olmasını diliyorum’’ dedi.
Jüri üyeleri kategorilere göre tadım ve puanlama yaptılar. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü personelinin verilen puanlamaları toplamasıyla yarışmada dereceye girenler belli oldu.
‘’Ben her yarışanı da
birinci kabul ediyorum’’
Kapanış konuşmasını gerçekleştiren Kırklareli Vali Yardımcısı Tahir Demir; Bir güzel gastronomi yarışmasını hep birlikte izledik. Herkesin maşallahı var ama Demirköy bir adım önde. Benim aklıma ilginç bir fikir geldi. Turizmde Demirköy birinci olsa herhalde bunu Lüleburgaz, Kırklareli Merkez, Babaeski, Vize, Pınarhisar, Kofçaz, Pehlivanköy kıskanmaz. Hem onların hakkı böylesine güzel yemekler yaptıktan sonra en güzel ormanları, en güzel denizi sahiplendikten sonra bu birincilikler normaldir. İşin şakası bir yana; gastronomiye önem vermemiz lazım. Çünkü biz bir medeniyet ülkesiyiz. Her konuda yarışmalıyız. Özellikle bu medeniyetlerin harman olduğu topraklarda büyük kültür birikimi var. Bu kültür birikimimizi hem yaşatmalıyız, hem de gelecek nesillere aktarmalıyız. Çünkü bu bir yarıştır. Dışarıdan gelen; belik sadece gezmeye, görmeye değil, ayrıca yiyip içmeye eğlenmeye de geliyor. Öyleyse biz de sofraları donatmalıyız. En güzel şekilde yaşamayı bilmeliyiz. Çünkü biz birinci sınıf bir toplum olmayı hak ediyoruz. Çıtamız budur. Tüm milletlerin en önüne geçmeliyiz. Geçemezsek bile birinciler arasında eşit şekilde yaşamalıyız. Bunun için turizme, kültüre, bilime her konuya varız. Ben bu medeni cesareti gösterip buraya katılarak geldiğiniz bu yarışmaya renk, şevk, heyecan verdiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından üçüncüsü yapılıyor. Ben İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca hanımefendiler ve beyefendiler bu yarışmaya büyük bir cesaret göstererek katıldılar. Ben her yarışanı da birinci kabul ediyorum. Gelecek yıllarda daha çok katılım olacak. Bu katılımı da hem ilimizi, hem ilçelerimizi, hem köylerimizi, ülkemizi tanıtmaya yarayacaktır. Hepinize saygılar sunuyorum’’ dedi.
Yarışmanın sonuçları şu şekilde açıklandı;
Etliler; 1-İbrahim Gökçen(Hardaliye Soslu Kuzu Tandır), 2-Beyhan Üri(Boşnak Bifteği), 3-Hale Yılmazoğlu(Tavuk Rosto), 4-İlknur Kınay(Bin çocuklar).
Tatlılar; 1-Beyhan Sarıca(Kaşık Helvası), 2-Hatice Erim(Oturtma Baklava), 3-Beyhan Üri(Trileçe), 4-İlknur Kınay(Mevlevi Tatlısı).
Hamur İşleri; 1-Beyhan Üri(Satır etli Boşnak Mantısı), 2-Behiye Artun(Kabak Böreği), 3-Beyhan Kılıç(Kenarlı Börek), 4-Fatma Özcan(Tavuklu Sini Mantısı).
Dereceye giren yarışmacılara; birinciye yarım altın, ikinciye çeyrek, üçüncü ve dördüncüye gram altın verildi. Dereceye girenlere ödülleri protokol üyeleri tarafından takdim edildi. Program jüri üyelerine teşekkür belgesi verilmesiyle devam etti. Organizasyonda emeği geçen kurumlara da İl Müdürlüğü tarafından plaket takdim edildi. Program toplu hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Kırklareli lezzetleri 18 Nisan 2018 Çarşamba 17:28:14

    Demirköylü hanımların ödülleri göz dolduruyor. Trulya mutfağını işleten hanımın ödülleri çok doğru adrese gitmiş. Her gittiğimizde çok lezzetli yemekler buluyoruz Trulya Mutfağında.