“Kırklareli'nin adı Kırıkkale'yle sadece Çevre Bakanlığında karıştırılmıyor”

TBMM Çevre Komisyonunda, Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sürerken söz alan CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu,söz alarak bazı değerlendirmelerde bulundu. İlk olarak enerji ve maden sektörü ile ilgili özellikle bölgemizde yaşananlar hakkında konuşan Gündoğdu;
“Türkiye'de son yıllarda, özellikle iktidarla beraber HES'ler, RES'ler, taş ocakları, kırma eleme tesisleri, termik santraller, nükleer santraller, her şey gündeme geldi ve baktığınızda Türkiye bir şantiye alalına döndü, önüne gelen bir şey yapmaya çalışıyor ve çok kolay izinler alıyor ama çevre il müdürlüklerinden, ama Çevre ve Şehircilik Bakanlığından, ama valiliklerden ve yine baktığımızda olaya, valiler nerede sıkışsa hemen şunu söylüyorlar, şuna da savunuyorlar, diyorlar ki: "ÇED'e gerek yoktur."
Kırklareli'nin adı Kırıkkale'yle sadece Çevre Bakanlığında karıştırılmıyor çünkü itiraz ettiğimiz birçok konuda hakikaten başarılı olduk, mahkemelere gittik, sonuç aldık ama sürekli uğraşacak mıyız? Sürekli birileri para kazanacak diye kentlerimizin, yaşadığımız yerlerin, yaşadığımız alanların bu kadar peşkeş çekilmesine izin mi vereceğiz? Onun da olmaması gerekiyor.
Sanki Istrancalar hedef alınmış
120 tane Kırklareli'yle ilgili son beş yılda, bunun içinde mermer, çimento fabrikası, kalker, altın madeni, gümüş madeni, altın-gümüş madeni, patlatmalı taş ocağı, RES, termik santral, nükleer santral, aklınıza ne gelirse her şey var ve birçoğunu mahkeme kararlarıyla iptal ettirdik. Yani, sanki Istrancalarda Çatalca'dan başlayıp Bulgaristan sınırına kadar giden bir yerde oraları hedef alınmış ve birileri sürekli gelip bir şeyleri isteyip çıkarmaya çalışıyor. Sadece bu mu? Bizim Kırklareli Türkiye'nin bir ucu ama diğer ucu da öbür tarafta Karadeniz sahiline bakacak olursak Artvin. Oraya kadar her yer maalesef yağmalama altında ve bizim artık Komisyon olarak bunlara bir "Dur!" dememiz, dolayısıyla Komisyon olarak ağırlığımızı hissettirmemiz, Komisyon olarak "Hadi kardeşim, bak biz de burada varız." dememiz gerekiyor. Ama onun için de öncelikle Çevre Bakanlığının da bu işlerde Komisyona yardımcı olması gerekiyor” dedi.
Ajansın işleyiş şekline karşıyız
Türkiye Çevre Ajansı ile ilgili olarak karşı oldukları noktalar olduğunu ancak gerekli düzenlemeler yapılması durumunda CHP olarak kurum için ellerinden geleni de yapmaya hazır olduklarını belirten Gündoğdu, "Sıfır atıklar" diyoruz, yerden göğe kadar da katılıyorum. "Ajans" diyoruz, biz ajansın kurulmasına da karşı değiliz ama ajansın işleyiş şekline de karşıyız; kimse de o konuda kusura bakmasın. Çünkü burada, baktığımızda, Bakanlık bünyesindeki yetkin personel bilgi, arşiv kullanarak ajansın yapması planlanan iş ve işlemleri neden yapmamakta? Neden ajansa ihtiyaç duyulmakta? Hadi duyulduğunu farz edelim, tamam kurulsun; ajansın karar organı olacak yönetim kuruluna bakıyorum ben, yönetim kurulunun Bakan tarafından hangi kriterlere göre atanacağı yazmıyor, nasıl belirleneceği belli değil.Peki, hangi kriterlere göre görev alacaklar? Bunlar belli değil. Atanacak yönetim kurulu üyelerinde konunun uzmanı bilgi ve yeterliliği kabul görmüş bir heyet olmasını sağlayacak bir düzenleme var mı? O da doğru düzgün yok. Peki, kurulun uzmanlarla değil de siyasi kadrolarla yönetilmesine imkân tanınacak mı? Bana göre tanınacak. Yeni kadrolar ihdas olacak. Peki, ayrıca, Bakanın atadığı bu yönetim kurulunda danışmanlık yapacak birtakım kişiler olacak; zannedersem 11 kişiden oluşuyor. Onlara da bakıyorsunuz, yine yönetim kuruluna Bakan atayacak. Yani yönetim kurulu ve başkanı danışma kurulu üyelerini seçmekten mahrum bırakılarak Bakanın ataması sağlanacak değerli arkadaşlar. Şimdi, buradaki maddelere geçmeyeceğim, tek tek konuyu ele almayacağım ama maddelerde eksiklikler var. Bu eksikliklerin tekrar düzeltilmesi, düzenlenmesi ve ona göre de Komisyonun önüne gelmesi gerekiyor. Dolayısıyla bunlar geldikten sonra tabii ki bir eş güdüm içerisinde burada Komisyon Başkanımız, Bakan Yardımcımız ve diğerleriyle beraber otururuz, biz elimizden geleni Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak da yaparız. Eksikler varsa hep beraber bunları tamamlayalım, bir düzenleme yapalım ve o düzenlemeden sonra burada masaya yatırıp tekrar görüşelim diyorum” şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol