Kırklareli’ne yatırım istiyorsak, bu fırsatı kaçırmayalım!

Kırklareli İl Genel Meclisi’nde ilk olarak Mart ayında, daha sonra ise Nisan ayında gündeme gelen ancak CHP’li İl Genel Meclis üyelerinin, “bütçemiz kısıtlı, bu projeye onay verirsek köylere hizmet gitmeyecek” mazeretiyle “HAYIR” oyu verdiği Fuar ve Kongre Merkezi projesinin Mayıs ayında tekrar gündeme gelmesi planlanıyor.
Bu süreçte, AK Parti İl Başkanı Alper Çiler pek çok odanın, STK’nın ve siyasilerin çağrıda bulunmasına rağmen ısrarla bu önemli yatırıma “Hayır” oyu veren CHP’li İl Genel Meclis üyelerine bir çağrıda bulunmuştu.
Çiler; “Ben CHP’li İl Genel Meclis üyelerine bir çağrıda bulunmak istiyorum. Gelin Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine el ele verip birlikte çıkalım. Bu fırsat şehrimize bir daha gelmez. Eğer biz yapamazsak, Trakya’daki diğer illerimiz hazırda bekliyorlar. Bu yatırım başka bir ilimize kayacak. Eğer herkes Kırklareli’ne yatırımın gelmesini istiyorsa, el ele verip bu projenin gerçekleşmesini sağlayabiliriz.
Sayın Kırklareli Belediye Başkanımız Mehmet Siyam KESİMOĞLU’nun da ATATÜRK”ün adına yakışacak bu projeyi sahipleneceğine inancım sonsuz. Gelin hep birlikte şehrimiz için, kentimizin geleceği için bu projeye “EVET” DİYELİM. Adını da, Atamızın anısına ‘ATATÜRK Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’ koyalım” demişti.
Bunun üzerine Kırklareli Belediye Başkanı yaptığı açıklamada; “Fuar ve Kongre Merkezinin tek başına yapımına talibiz. Gerekli anlaşma sağlanırsa biz bu projeyi yapmaya hazırız” demişti.
CHP İl Başkanlığı
desteklerse olur
CHP İl Başkanı Ünal Başkur ise kendisiyle yaptığımız röportajda partilerinin bu konuda almış olduğu bir grup kararının kesinlikle bulunmadığını ifade etmişti. Başkur; “İl Genel Meclis üyesi arkadaşlarımız bu doğrultuda gerekli incelemeyi yaptıktan ve kişisel görüşlerini ifade ettikten sonra böyle bir kararı vermişlerdir. Bu projenin kesinlikle karşısında değiliz, tam tersine hayata geçirilmesini bizler de istiyoruz. Eğer bu işin tolere edilebilir boyutlara getirilmesi planlanırsa, o zaman arkadaşlarımız da kesinlikle olumlu oy kullanacaklarını ifade ediyorlar” dedi. Kamuoyu da CHP İl başkanlığının vereceği destek ile bu projenin gerçekleşeceğine inanıyor.
Süreçte neler yaşandı?
Kırklareli İl Genel Meclisi’nin Mart ayının son birleşiminde MHP ve AK Parti’li toplam 11 üyenin “evet” oyuna karşılık CHP’li Meclis üyelerinin 13 “hayır” oyu ile reddedilen proje, sadece STK, siyasiler ve odalar bazında değil, tüm kamuoyunda yankı uyandırmıştı. Kırklareli Belediyesi, Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Lüleburgaz Ticaret ve Sanayi Odası, Babaeski Ticaret ve Sanayi Odası, Kırklareli Ticaret Borsası, Kırklareli Ziraat Odası, Lüleburgaz Ticaret Borsası, Babaeski Ticaret Borsası, Kırklareli Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası ile Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası’ndan projeye tam destek geldi.
Ancak bu desteklere rağmen, daha önce Mart ayında gündeme gelen ve reddedilen Kırklareli Fuar ve Kongre Merkezi Projesi ile ilgili Kırklareli Valiliği’nin teklifi ikinci kez CHP’li üyelerin bütçe yetersizliği gerekçe gösterilerek reddedildi.
Neye hayır diyorlar
Fuar ve Kongre Merkezi projesinin detayları belli oldukça, Kırklareli’nin ne kadar büyük bir fırsatı kaçırmak üzere de olduğu gözler önüne seriliyor. 40 dönümlük alan içerisine yapılması planlanan proje çerçevesinde Kongre-Konferans salonu, sosyal donatılar, çok amaçlı salonlar, stant yerleri ve daha pek çok bileşen bulunuyor. Proje ile ilde ve bölgede bulunan işletmelerin rekabet gücünün artırılması, bölgenin sosyo-ekonomik ve kültürel açıdan gelişmesine katkı sağlaması hedefleniyor. İşte o detaylar;
Kabul edilmesi halinde 24 ay içerisinde tamamlanması planlanan projenin bileşenleri; Fuar sergi salonu ve fuaye, Açık fuar alanı, park, çok amaçlı salon ve araç otoparkları şeklinde olup, 4650 metrekare brüt ve 3700 metrekare kullanılabilir inşaat alanı öngörülüyor.
Proje ile ilde ve bölgede bulunan işletmelerin rekabet gücünün artırılması, bölgenin sosyo-ekonomik ve kültürel açıdan gelişmesine katkı sağlaması hedefleniyor.
Kırklareli’nde kurulacak fuar ve kongre merkezinin diğer illerde bulunanlar ile karşılaştırmalı analizi sonucu ortaya çıkan veriler de gösteriyor ki, Kırklareli’nin böyle bir projeye ihtiyacı var. Örneğin illerde bulunan ticaret ve sanayi odalarının faal üye sayılarına bakıldığında Kırklareli ve Lüleburgaz Sanayi ve Ticaret Odaları’nın faal üye sayıları toplamının 3241 olduğu, buna karşılık Van’ın 4515, Samsun’un 5891 ve Diyarbakır’ın 7373 olduğu belirtiliyor. Ancak Kırklareli kişi başına düşen girişimci sayısıyla her üç ilden de iyi durumda bulunuyor. Yapılan analizde; “İlin uluslar arası arenada kendini duyurabileceği, uluslararalılaşmada bölgedeki girişimlere destek sağlayabilecek nitelikte uluslar arası etkinlik ve fuarların düzenlenebileceği asgari 3000 metrekare kapalı alana sahip bir fuar ve kongre merkezinin ilin ihtiyacını karşılayabileceği düşünülmektedir. Yine de uzun dönemde genişleme olanağına haiz büyüklükte bir arazi üzerine kurulması ve bu alanda asgari 5000 metrekare düzenlenmiş açık alanın bulunması tavsiye edilmektedir” dendi.
Yine Türkiye’de düzenlenen kongre sayılarına bakıldığında, böyle bir merkezin ne denli ihtiyaç olduğu da gözler önüne seriliyor. 2004 yılında ülkemizde 80 kongre gerçekleşirken, 2013 yılında bu sayı 221’e yükseldi. Kongre turist sayısı açısından 2005 ve 2009 yılları, Türkiye’nin 134.305 ve 147.805 kişiyle en fazla sayıda ziyaret aldığı yıllar oldu. Bu çerçevede ülkemiz kongre merkezlerinin kurulması açısından da yeni bir atılım içerisinde. Kırklareli’nin de bu atılımdan pay alması kaçınılmaz…
Gerek yerel ve ulusal, gerekse uluslar arası ticari fuar ve kongrelerin toplumsal, kültürel ve sosyo-ekonomik açıdan yüksek faydaları bulunuyor. Hazırlık aşamasında; yapım, dekorasyon, ulaşım, teknik hizmet alımları; düzenlendiği esnada konaklama, yiyecek-içecek, iletişim gibi ve paralelinde yürüyen turistik faaliyetlerle ilgili hediyelik eşya, halıcılık, dericilik, ulaşım gibi hizmet alımları ihtiyacı doğar. Tüm bu hizmetlerin karşılanması, yöresel olarak gerçekleştirileceğinden ve birçok iş kolunu ilgilendirdiğinden, yöre ekonomisini topyekun pozitif yönde etkiler.
Bununla birlikte illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasına baktığımızda, Tekirdağ; 0,9154 endeks değeri ile 81 il arasında 9’uncu sırada iken, Edirne; 0,6383 ile 12’nci sırada ve Kırklareli 0,5923 ile 15’nci sırada yer alıyor. Bu endeks değerleriyle her üç il de İkinci Kademede Gelişmiş 13 il arasında yer almakta.
Yine yapılan analizde; “Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne İstanbul metropoliten alanının etki alanında kalmakta ve bu nedenle İstanbul ve Kocaeli illerinden çevreye yayılan sanayi için birer çekim alanı oluşturmaktadırlar. Bundan başka her üç ilin de Bulgaristan ve Yunanistan’a komşu olması bir yandan bu ülkelerle ticaret kolaylığının bulunmasına yol açarken, öte yandan Avrupa ile arasındaki ulaşım altyapısının gelişmiş olması ile yakınlığı bu illerde yerleşik sektörlerin bir avantajı olmaktadır. Yine 2009 yılında yayınlanan bir çalışma çerçevesinde illerin rekabetçilik sıralamasında Kırklareli 81 il içerisinden 67,1 endeks değeriyle 13’üncü sıraya yerleşmiş ve ilk yüzde 20’lik dilime girerek, ülkedeki rekabetçiliği en yüksek ilk 16 il arasında yer almıştır.”
Ayrıca yapılan analizlerde Kırklareli’nde yapılacak kapsamlı bir Fuar ve Kongre Merkezi Projesi’nin ihtiyacı da belirtiliyor. Kurulacak bir fuar merkezinde düzenlenecek fuar organizasyonları, ürünlerin daha yüksek görsellikle sergilenmesini ve dolayısıyla ciddiyetle karşılanmasını sağlayacak. Türkiye’nin her bölgesinin fuar ihtiyacını karşılayan ve merkezi şehirlerde kurulu fuar merkezleri olmasına rağmen Trakya’da böyle bir merkez bulunmamakta. Trakya Bölgesi’nin merkezinde bulunan Kırklareli’nde kurulacak bir fuar ve kongre merkezi tüm Trakya’nın ihtiyacına karşılık verecek.
Ayrıca yapılan anket çalışmalarında; “Kırklareli’nde kurulacak Fuar ve Kongre Merkezinin İlin Sosyo-ekonomik kalkınmasına faydası olur mu?” sorusuna, işletmeler tarafından yüzde 72 oranla “Evet, faydası olur” cevabı verildi.
Ayrıca yapılan bir başka analizde; “Trakya bölgesine bakıldığında böyle bir fuar merkezinin yerleşim yeri açısından Kırklareli’nin bir avantajı bulunmaktadır.
Kırklareli, Türkiye’nin Avrupa’ya açılan TEM Otoyolu’na yakın hinterlandı geniş bir konumdadır. Bu nedenlerle Kırklareli’ni önümüzdeki yıllarda yüksek bir sanayi gelişim potansiyeli beklemektedir.
Kırklareli’ne yapılacak bir fuar ve kongre merkezi sanayinin gelişime destek olacak altyapılardan biri olarak kabul edilmelidir. Yine Kırklareli’nin tarım potansiyeli, yeni kurulmuş Üniversitesi, tarihi ve kültürü, Kakava Festivali, peyniri, köftesi ve hardaliyesi ile her daim kendini tanıtmaya yönelik argümanlarıyla böyle bir fuar ve kongre merkezine ev sahipliği tapmaya çoktan hazır olduğunu gösteriyor.
Bu bilgiler ışığında neden böyle bir yatırıma “Hayır” dendiği kafalarda soru işareti bırakırken, tüm kamuoyunun dileği Nisan ayı İl Genel Meclis toplantılarında tekrar gündeme gelmesi beklenen projenin yeniden değerlendirilip, hayata geçirilmesi yönünde.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Yatırımcı Bilgi Merkezi - YABİMER 29 Mayıs 2017 Pazartesi 09:41:44

    Yatırım demek istihdam demek. İstihdam ise ancak yeni yatırımlarla desteklenirse kalıcı olur. Kırklareli gibi güzel bir memlekete yatırım yapmak istihdama katkı sağlamak istiyorsanız aşağıdaki linki inceleyin derim. Tüm kurumlardan sahibinden ayrıca hazineden uygun yatırım fırsatlarını göreceksiniz çok fazla ödemeden yatırımlarınıza başlangıç yapabilirsiniz. Ayrıca yabancı yatırımcılar içinde haritadan bulma özelliği çok etkin. https://kralilan.com/haritada-ara

  2. bu proje kırklareli ye çağ atlatır kesinlikle

  3. Kırklareline fazla gereksiz bir girişim...