Kırklareli’ne ikinci beş yıldızlı otel geliyor

Limanköy Köyü’ne 29 metre yüksekliğinde yapılmak istenen ancak İl Genel Meclisi’nin 12,50 metre ile sınırlı tuttuğu 5 yıldızlı otel projesi, proje sahiplerinin yaptığı itirazla ikinci kez incelenerek yoldan uzak bölgede yapılması şartı ile 19,50 metreye yükseltildi.
Proje sahibi Abdurrahman Bedir, sonuca çok memnun olmasa da; “Yine de yatırım yapacak mısınız?” sorusuna “buraya çok para harcadık evet devam edeceğiz” dedi.
Kırklareli İl Genel Meclisi, Mart ayının ikinci birleşimini 2 Mart 2017 Perşembe günü yaptı. Saat 11.30’da başlayan ve Safet Üresin’in başkanlık ettiği toplantıda görüşülen konulardan biride bir önceki ay gerçekleşen toplantıda Meclisin yüksekliğini 12,50 ile sınırlı olmak kaydıyla izin verdiği Demirköy’e bağlı Limanköy Köyü’nde yapılmak istenen beş yıldızlı otel projesi oldu. Limanköy Köyü, 115 ada 39 parsel numaralı ve 44.949,78 metrekare yüzölçümlü taşınmaz üzerinde “Turizm Tesis Alanı” amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve “Otel Alanı” amaçlı 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı'nın İl Genel Meclisi tarafından onaylanmasına yönelik talep Meclisin İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun yaptığı inceleme ile 12,50 metre yükseklik sınırı aşılmamak kaydıyla izin verilebileceği şeklinde sonuçlanmıştı. Bu karara itiraz eden proje sahiplerinin itirazlarını kabul eden Meclis, ikinci kez alanı incelemesi için Komisyon ve İl Özel İdaresi’nin ilgili birimleri ile birlikte ikinci kez bölgeye gitti. Bölgede incelemelerde bulunan Komisyon yaptığı değerlendirme ile yüksekliği 19,50 metreye çıkardı. Söz konusu İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporunu Komisyon Başkanı Mehmet Gülay Erkol okudu.
Erkol okuduğu raporda; “1/25000 ölçekli Kırklareli İl Çevre Düzeni Planı'nın 3.1.2.3 maddesinin (e) bendinde; “...Bu alanda yapılacak, turizm, konaklama ve rekreatif amaçlı yapılar için imar planı yapılması zorunlu olup, yapılanma koşullan; Maksimum İnşaat Alam Kat Sayısı EMSAL: 0.30” denilmektedir. Yani yapı yüksekliğine ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.
31.10.2016 tarih ve 11802 sayılı İl Özel İdare yazısı ile bu tür yapılarda h max seviyesinin uygulanmasına yönelik Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün yazısı istenmiştir.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün 10.11.2016 tarih ve 4845 sayılı yazısında Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nin 16. Maddesinde bina yüksekliği "Binanın kot aldığı noktadan saçak seviyesine kadar olan mesafesidir. İmar Planı ve Yönetmelikte ön görülen yüksekliktir hükmüne yer verilmiş, azami yüksekliğin belirlenmesi işleminin İmar Planı yapmaya yetkili idare tarafından gerçekleştirileceği belirtilmiştir. Ayrıca turizmin doğal alanlar üzerindeki olumsuz etkilerini azaltılmasına dikkat edilmesi gerektiğinin değerlendirildiği açıklanmıştır.
Söz konusu itiraz dilekçesi ekinde yer alan ve 1/25000 ölçekli Kırklareli İl Çevre Düzeni Planı paftalarında imzası bulunan (plan müellifi) Yrd. Dç. Dr Özdemir Sönmez'in 06.02.2017 tarihli görüş yazısında; söz konusu tesisin fazla yayılarak açık ve doğal alanı azaltacağı, yerleşik alan sınırlan dışında yer alması ve köyün karakteristik yapılanma komşu olmaması göz önüne alındığında h maks: 29.00 metre şeklinde inşa edilmesinin uygun olacağı belirtilmiştir.
Ayrıca söz konusu taşınmaz için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 27.01.2.017 tarih ve 17551 sayılı Turizm Yatırım Belgesi düzenlendiği anlaşılmıştır.
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nin binalara kot verilmesi başlıklı 30. Maddesinin 1. bendinin (g) fıkrasında; 4'Tabii zemin kotu yol kotu altında olan parsellerde, binalara verilecek azami kot parselin cephe aldığı yol hizasındaki en yüksek tretuvar seviyesidir' denilmekte olup aynı maddenin Tabii zeminden kotlandırma başlıklı 2.bendinin a) fıkrasında; "...parselin tabii zemini yoldan aşağıda ve ön bahçe mesafesi (15.00) m. veya daha fazla ise tabii zeminden kot verilir." denilmektedir. Ayrıca yine 30. Maddenin 6. Bendinin son fıkrasında; "Kot alman noktanın tespitinde bölge kat rejiminin aşılmaması, komşu parseller dahil yol cephelerinde sokak siluetinin korunması esastır." denilmektedir.
Yukarıda açıklanan hükümlerden anlaşılacağı üzere parselin tabii zemini yoldan aşağıda olan bu gibi parsellerde binanın oturtulacağı noktaya göre kot alımı yoldan veya tabii zeminden olabilmektedir. Komşu parseller de dahil olmak üzere yol cephelerinde sokak siluetinin korunması esastır hükmü doğrultusunda bu parsele komşu veya aynı yol üzerinde yapılabilecek diğer yapıların yüksekliğinin aşılmaması gerekliliği doğmaktadır. Bu kapsamda yoldan kotlandırma yapılması durumunda; diğer parsellerde çevre düzeni planı gereğince konut vb. yapılarda 6.50 metre yükseklik aşılamayacağından adı geçen taşınmazda da yol kotu seviyesinden itibaren 6.50 metre yüksekliğin üzerine çıkılmamalıdır.
Onaylı halihazır haritalarından ve itiraz sahibinin hazırlattığı kotlu vaziyet planından söz konusu taşınmazın cephelendiği taşıt yolu kot seviyesinin yaklaşık 98 metre civarında, kıyı kenar çizgisinden sonra uygulanacak 100 metrelik yapı yaklaşma mesafesinin ise yaklaşık 76 metre civarında olduğu anlaşılmıştır.
Turizm tesislerinin giriş katlarının yüksek olması ve diğer katlarında konut alanlarında uygulanan kat seviyesi 3 metreden de fazla olacağı göz önüne alındığında planlama sahasında toplam yapı yüksekliğinin de 19.50 metreyi aşmaması komisyonumuzca benimsenmiştir.
Bu kapsamda 19.50 metre yüksekliğin yola yakın bir noktada yer seçmesinin mevzuata ve silüete uygun olmayacağı anlaşıldığından, söz konusu taşınmaz üzerinde yapılmak istenecek yapıların parselin neresinde yapılmak istenirse istensin yol kotu seviyesinden itibaren 6.50 metreyi aşmaması, tesisin yoldan uzakta arazi kot seviyesinin daha az olduğu bir noktada yer seçmesi durumunda ise yapı yüksekliğinin toplamda 19.50 metreyi geçmemesi gerektiği kanaatiyle, iş bu rapor adı geçen taşınmazın “Turizm alanı” amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve "Otel Alanı" Amaçlı 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı'nın dosyasında yapı yüksekliğinin taşıt yolu kot seviyesinden itibaren 6.50 metre yüksekliği ve toplamda 19.50 metre yüksekliği geçmeyecek şekilde düzenlenerek onaylanması hususunda Meclis'in bilgisine ve takdirlerine arz olunur” ifadelerine yer verdi.
Meclis yapılan tartışmaların ardından Komisyon raporunu kabul ederken yol kotu seviyesinde yüksekliğin 6,50 metre ile sınırlı tutulmasına yatırımcı Abdurrahman Bedir, “çok fazla yatırım yapacaklarını, en azından 7 metreye çıkartılmasını, aksi takdirde otelin girişin fazla basık olacağını” belirtti. Komisyon raporunun ardından yükseklik sınırlamasına rağmen yatırıma devam edip etmeyeceği sorulan Abdurrahman Bedir, “Burası için çok fazla harcama yaptık evet devam edeceğiz” yanıtını verdi...

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. İğneada turizmi malesef ki yörenin dokusundan uzak ve güneydeki örneklerine benzeyen tekdüzeliğe gidiyor. Büyük katlı oteller yaparak içlerinde bulundukları yeşil dokudan uzak düştükleri ufkunu bozdukları gibi böylesi küçük bir beldenin üzerindeki baskıyı ( temizlik bayındırlık güvenlik sağlık hizmetleri vb...) artırıyor. Bu durumu en çok yaz aylarında görüyoruz.

  2. kapitalizm kirli be afrikalı kardeşim. biliyorum çad 'da açlıktan çoluk çocuk perişan somali ha keza yemen mali nijer... gündüzün gündüze gecen gecene benzemiyor biliyorum. uykun da uyku değil benim güzel kardeşim. senin durumun karşısında tüm sözlerim bahane bunu da biliyorum. yalnız şu var inananlar inandıklarına diğerleri vicdanlarına nasıl hesap verecek işte bunu bilmiyorum. bu konuda hiçbir fikrim yok benim canım kardeşim... senin çocuğunla benim çocuğum neden farklı olsun? benim çocuğum da ölmesin ama seninki de ölmesin. ben çocuğum şımarmasın diye formüller ararken sen çocuğun şöyle bi iki şımarıklık yapsın diye dünyaları verirsin biliyorum. çocuklar dedik diye seni unuttum sanma. sen bu yürüyen elbiselerden ziyade kardeşsin bana. bak "kaarşim" demiyorum kardeşim diyorum. hem bak ne diyeceğim gerçi sen bu tiplere alışkınsın ama adamın biri de çıkmış "çok para harcadım devamı da gelecek" diye hem kendinde kemalat dikizliyor hem aba altından sopa gösteriyor! daha fazla uzatmayayım çayım soğudu sigaram da kendi kendine söndü kapıdan da rüzgar esiyor ayaklarım üşüdü. ne dersin? bu ne yuvarlak dünya böyle ey benim afrikalı kardeşim?