Kırklareli'ne gıda laboratuarı...

Proje ortakları ile birlikte Kırklareli Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Gıda Teknolojisi Programı tarafından uygulanacak "Kırklareli'nde Gıda Güvenliği Geliştirme Projesi 1"in tanıtım toplantısı Rektörlük Kültür Merkezi'nde yapıldı.
"Çataldan çiftliğe" gıda güvenliğinin Kırklareli'nde gelişmesini ve toplumda farkındalığın sağlanmasını amaçlayan proje kapsamında birde gıda kontrol laboratuarı oluşturulması hedefleniyor.

Kırklareli Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Gıda Teknolojisi Programı tarafından Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ticaret Borsası ortaklığında Kırklareli Süt ve Gıda Yatırım A.Ş.'nin iştiraki, Trakya Kalkınma Ajansı'ndan desteklemeye hak kazanan "Kırklareli'de Gıda Güvenliği Geliştirme Projesi -1" tanıtım toplantısı Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Kültür Merkezi Üst Salon'da tanıtıldı. Tanıtım toplantısına Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hakan Keçeci, Kırklareli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bayram Çetin, Kırklareli Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sadık Uçar ve Üniversite öğrencileri katıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan ve proje hakkında teknik bilgiler veren Proje Koordinatörü Kırklareli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bayram Çetin, 305 bin TL'lik bütçesi olan projenin 274 bin 500 TL'sinin Trakya Kalkınma Ajansı, 30 bin 500 TL'sinin de Ticaret Borsası tarafından karşılandığını belirtti.
Proje kapsamında Ticaret Borsası ve Kırklareli Üniversitesi'nde eğitim seminerleri gerçekleştirileceğini belirten Çetin, proje için gerekli olan cihazların da ihalesinin yapılarak alım sürecine geçildiğini ilgili firmalarla sözleşme aşamasına gelindiğini kaydetti.
Projenin Kırklareli'ne kazandıracağı en önemli katkılardan birinin gıda laboratuarı olduğunu vurgulayan Çetin, proje ile sanayi-akademi işbirliğinin de sağlanacağı dile getirdi.
Uçar'dan özeleştiri
Ardından söz alan Kırklareli Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sadık Uçar ise Türkiye'nin en batısında tarım ve hayvancılık alanında önemli katma değer sağlayan Kırklareli'nin gıda laboratuarı konusunda çok yetersiz olduğunu söyledi. Kırklareli'nin önemli bir tarım, hayvancılık ve gıda merkezi olmasına karşın mevcut durumunu yeterince değerlendiremediğini kaydeden Uçar, "Ülkemizin en güzel süt ve süt ürünlerini ürettiği halde adeta şehir dışına çıkaramamıştır. Hükümet tarafından adeta hayvan üssü haline gelmesi için kesenin ağzı açıldığı halde bu il, bu olayı belirgin olarak lehine çevirememiştir. Hardaliye gibi çok kıymetli bir ürüne sahip iken bu üründe şehir dışına çıkamamıştır. İlimizde et ve süt ürünleri ulusal alanda bir markaya dönüşememiştir. Hammadde üretmiş ama tanınmış bir markaya dönüştürememiştir. Bölgemizde gıda analizleri yapan Tekirdağ ve Edirne'de gıda laboratuarları olduğu halde ilimiz maalesef böyle bir laboratuara sahip değildir. Toprakla alakalı son derece gelişmiş bir laboratuarımız olduğu halde gıda laboratuarımızın olmayışı bence çok büyük bir eksikliktir.
Üniversite olarak değişik kaynaklardan yararlanarak ilimize bir laboratuar kazandırmak istiyoruz. Hem kamu hem sivil toplum kuruluşları hem de özel sektörden destek bekliyor ve istiyoruz. "Kırklareli'nde Gıda Güvenliği Geliştirme Projesi 1" Kırklareli'nde hayal ettiğimiz laboratuarın ilk adımını oluşturuyor. Bu laboratuarlarda üniversite-sanayi işbirliğini gerçekleştirmek istiyoruz. Gıda üretimi yapan işletmelerdeki teknik eleman ve işçilerin eğitimini yapmak istiyoruz. Halkı bilinçlendirerek bilinçli tüketicilerin oluşmasını istiyoruz. Gıda işletmelerinin ürünlerinin analizlerini yaparak otokontrol yapmalarını istiyoruz. Otokontrolü yapılmış ürünlerle bu işletmelerin hem bölgede hem de ülkede rekabet gücünün artırılmasını istiyoruz. Bu ilde üretilmiş olan hammaddelerin daha değerli katma değeri daha yüksek ürünlere dönüştürülmesini istiyoruz. Sağlıklı gıdaların üretilmesini ve tüketilmesini sağlayarak sağlıklı nesillerin oluşmasını istiyoruz. Amacımız tüm risk faktörlerini analiz edebilecek bir laboratuarın yapılması. Gelecekte belki açılacak olan sınır kapısından yurt dışına ihraç edilecek ürünlerin kontrolünü sağlayacak olan akredite edilmiş bir laboratuar neden olmasın?" dedi.
Yüzde 100 dana eti yazan bir ürünü alıp içinde başka şeyler yemek insanın moralini bozuyor
"Güvenilir gıda"nın gündemin önemli bir kısmını meşgul eden konular arasında yer aldığını belirterek konuşmasına başlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hakan Keçeci de, "Her gün televizyonlarda izliyoruz birtakım programlarda yetkililer konuşuyor. Herkes sağlıklı güvenilir gıda nasıl olmalı bundan sık sık bahsediyor. Bakanlık olarak bizim amacımızda insanlara doğru sağlıklı özellikle katkısız, katkısız diyorum çünkü sucuk üretir vatandaş üzerinde yüzde 100 dana eti yazar ama içinde yüzde bilmem kaç tavuk eti ya da benzeri maddeler katılmış ya da sağlığa uygun olmayan maddeler katılmış. Bu insanı kandırmaktır. Hiç kimse kimseyi kandıramaz kandırmamalıdır" diye konuştu.
Artık hiçbir şekilde kendi cinsi dışında etlerin birbirleri ile karıştırılamayacağının Bakanlıkça uygulamasına geçildiğini anımsatan Keçeci, "Kanatlı eti kanatlı eti ile sığır eti sığır eti ile ancak karıştırılabilecek onun dışında karışım yapılmayacak. Çünkü üzerinde yüzde 100 dana eti yazan bir ürünü alıp içinde başka şeyler yemek insanın hakikaten moralini bozuyor. Ve Bakanlığımız son günlerde bu tür işler yapan firmaları tek tek ifşa ediyor. Bu konuda daha dikkatli olmaya çağırıyor. Artık ben kandırılmak istemiyorum diyen vatandaşlar daha doğru daha düzgün üretim yapan firmaları biliyor oralardan alışveriş yapıyor. Buda haksız rekabeti engelliyor. Daha eti 25 TL, tavuk eti alıp karıştırıyorsunuz ve fiyatı aşağıya çekiyorsunuz. Bu defa bir sucuk 15 TL'ye satılırken öteki 30 TL'ye satılıyor. Buda haksız rekabeti doğuruyor. Bu hem insanları kandırmak hem de ekonomiye ciddi zararlar getirecek sonuçlara neden oluyor. Bu tür projelerle biz eğitilmiş, konuyu bilen ürettiği ürünü sağlıklı bir şekilde sunacak insanları eğitmeyi hedefliyoruz. Özellikle bizim ceza yazmak zorunda kaldığımız temel neden hijyendir. Kişileri ceza ile değil de ödülle anmak daha hoş olacaktır" şeklinde konuştu.
Üniversite bir şans…
Proje tanıtım toplantısında son olarak Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç söz aldı. Kırklareli'nin tarım, hayvancılık ve gıda üretiminde ön sıralarda olan bir il olduğuna vurgu yapan ancak bunun dışarıya duyurulmasında ve ürünlerinin ihracatında yeterince aktif olamayan bir il olduğunu ifade eden Rektör Aykaç, bunun sağlanması ile Kırklareli'nin hak ettiği yeri alacağına inandığını dile getirdi.
Kırklareli'nin dışarıdan yalıtılmış, soyutlanmış ve yakın çevresi ile bile ilişkileri olabildiğince zayıflamış bir il görünümüne sahip olduğunu aktaran Rektör Aykaç, bunun başta olumsuz gibi görünse de aynı zamanda diğer açıdan harekete geçmemiş, bakir kalmış bir potansiyele sahip olduğu anlamına geldiğini söyledi.
Kırklareli'nin doğası da en iyi şekilde korunmuş illerden biri olduğunu anlatan Aykaç, gelişirken buna asla zarar verilmemesinin çok önemli olduğunu belirtti. "Üniversite'de tam bu noktada biçilmiş kaftan" diyen Rektör Aykaç, sözlerini şöyle sürdürdü;
"Yani tamda arayıp bulamadığı fırsattır Üniversite. Biz buna böyle bakıyoruz. Biz Üniversite olarak buradaysak Kırklareli'ni en güzel bir şekilde toprağına, çevresine zarar vermeden nasıl gelişeceği aynı zamanda Üniversite'nin konusudur, sorumluluğudur. Üniversite şehri olarak eğitim şehri olarak gelişmesinin de potansiyeli de aslında Üniversite'dir. Bu potansiyelden daha fazla yararlanmamız lazım.
Bütün birimlerimizle hangi alanda sivil toplum kuruluşları ile sanayi kuruluşları ile her alanda kiminle nasıl işbirliği yapabiliriz biz bu konuda çok istekliyiz. Bu konuda ısrar ediyor bunu zorluyoruz. Şikâyet olarak alınmasın ama Kırklareli'nin sivil toplum kuruluşlarından, özel sektör kuruluşlarından bu heyecanı biraz eksik alıyoruz. Böyle bir toplantıya, böyle bir projeye özel sektörün ilgisinin yetersiz olduğunu görüyoruz. İlimizde gıda kontrol laboratuarı yok. Herhangi bir analiz yapmak istediğinde numuneyi alıp Tekirdağ'a, Edirne'ye götürmek zorunda kalıyor Kırklareli. Üniversite çıkıp diyor ki burası ildir. Üniversite olarak biz varız. Gıda Teknolojisi Bölümümüz var. Ayrıca bu yıl Gıda Mühendisliği Bölümümüz açıldı. Dolayısıyla Üniversite bir şans burada. Üzerine düşen görevi yerine getiriyor ve bu projeyi yürütüyor. Çok önemli bir adım. Projede en önemlisi gıda kontrol laboratuarının Kırklareli'ne kazandırılacak olması. Gıda güvenliği konusunda üreticiden tüketiciye kadar bütün çevresini gıda güvenliği konusunda bilinçlendirmiş olacak. Farkındalık meydana getirilmiş olacak. Dolayısıyla Kırklareli gündemine gıda güvenliği daha fazla girmiş olacak.
Bütün Kırklarelili vatandaşlarımıza şunu özellikle belirtmek istiyorum. Üniversite olarak biz Kırklareli'nin her bakımdan gelişmesinde öncüyüz. Üzerimize düşen tüm görevleri seve seve yapacağız. Kırklareli'de yaşayan insanlarında sivil toplum örgütlerinin, özel sektör yetkililerinin, kamu kurumlarıyla daha büyük bir ilgi bekliyoruz. Bu ilgiyi göstermeleri halinde daha değişik projelere girişebiliriz. Kırklareli'nin gelişmesi noktasında Üniversite öncülük görevini yerine getirebilir."
Rektör Aykaç'ın konuşması ile toplantı sona ererken proje kapsamında Kırklareli Üniversitesi ile Ticaret Borsası'nda eğitim toplantıları düzenlenecek. Proje 2013 yılı Haziran ayında sona erecek.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol