Kırklareli’ne Karate geliyor

Kırklareli’ne Wushu Sanda’yı tanıtan ve birçok kişiye sevdiren
Adil Danışman, 2017-2018 Eğitim Öğretim yılının başlaması ile birlikte Karate sporu ile Kırklareli’ne geri dönüyor

Gerçekte, saldırı ve savunmanın yanında akrobasi ve baleye benzer kareografik hareketler ve Uzakdoğu felsefesi, Wushu adı altında toplanır. Bununla beden ve ruhun uyumu sağlanır. İnsan karakterinin geliştirilmesi iradenin ve öğrenme kabiliyetinin güçlenmesi ve hoşgörülü davranış biçimi sağlanır.
Aslen Ordu’lu olup Vize Pars Spor Kulübü sorumlusu Adil Danışman, Wushu Sanda’yı Kırklareli’ne getirerek yeni bir akım başlatmıştı. Daha önce Kırklarelilerin pek adını dahi bilmediği spor dalı Wushu Sanda’yı Kırklareli’ne tanıtmak ve farkındalık yaratmak için kolları sıvayan Adil Danışman, Wushu Sanda hakkında önemli bilgiler vererek, büyük başarılara imza attı. Danışman, “Vize spor kulübü olarak Kırklareli’nde olmayan bir ilki yapmak istedik. Bu branşın burada vermiş olduğu eksikliği tamamlama amaçlı buraya geldik. Burada İl Gençlik Spor Hizmetleri Müdürümüze bunu sunarak kendisinin de olurunu aldık ve başlattık. Yaklaşık 15 kişiyle biz burada sporumuzu en güzel şekilde ihya ettik. Wushu Sanda branşında ortalama 45 ile 50 arasında bir spor sporcuya sahip olduk. Wushu Sanda Çin kökenli bir branştır. Eski ismi Kung Fu yeni ismi Wushu olarak Çin bunu dizayn etti. Ring sporudur. Kapalı boks eldiveniyle beraber, korumalıklarıyla maçı olan, şehirlerarası, Türkiye Şampiyonası, Avrupa Şampiyonası ve Dünya Şampiyonası vardır. Bu branşı Kırklareli’ne kazandırmaya çalıştık. Fakat Wushu sporunun Kırklareli’nde bir zamandan sonra sürekliliğini devam ettiremedik ve bu sporu Vize’de devam ettirme kararı aldık. ” dedi
Yeni bir spor branşı ile merhaba diyecek
Kırklareli’nde adını ilk olarak Wushu Sanda ile duyuran Adil Danışman, 2017-2018 Eğitim Öğretim yılının başlaması ile birlikte Karate sporu ile Kırklareli’ne geri dönüyor. Amacı Minik sporcu yetiştirmek olan Danışman Karate sporunu açıklayarak, “Uzakdoğu ülkelerinde geliştirilmiş ve bütün dünyada yaygınlaşmış olan umumiyetle yumruk ve ayak vuruşlarından ibaret bir çeşit savunma, kültürfizik ve yarışma sporu. Çin, Japonya, Kore gibi ülkelerde geliştirilen bu sporun sayısız ekolleri vardır. Herkesçe sevilen karate, genç ihtiyar demeden kadın ve çocuklar tarafından da tatbik edilmektedir. Karate bir kişinin silahsız olarak vücudunun tabii organları ile kendisini müdafaa etmesidir. Kesinlikle saldırı değil, savunma aracıdır. Savunma, spor ve vücut hâkimiyeti ile birlikte karakterin olgunlaştırılmasıdır.
Karate bir sanattır ve en büyük gayesi galibiyet değildir; gerçek bir karate insanın ahlak ve karakterini olgunlaştırmayı hedef edinmiştir. Karate ve çeşitleri yalınayak ve özel üniformalı olarak çalışılır. Bele, dereceye göre çeşitli renklerde “kemer” bağlanır. Karatede açık el, yumruk, ayak ve diz darbeleri görüldüğü gibi bu hareketler (blok) olarak da kullanılmaktadır. Kemerler: Başlangıçta her karateciye beyaz renk kemer verilir. Zamanla antrenman ve müsabakalarda tecrübe kazanan karateciler belirli imtihanlara tabi tutularak kemer atlarlar. Böylece kemerlerin rengi veya işaretleri değişir. Karatede en üst seviye, hocalık derecesi olan siyah kuşaktır. Bundan sonra “dan” denilen yükselmelere geçilir. Umuyorum ki Kırklareli’nde de en güzel şekilde bu sporu gerçekleştirip, buradan şampiyonalara katılacağız” dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol