Kırklareli’ne Jurassic Park

Kırklareli İl Genel Meclis Başkanı Aydın Karakoç, İl Genel Meclisi’nin 2023 yılının ilk toplantısında geçtiğimiz hafta Kırklareli’ni ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan ile yapılan görüşmeden ve kendisinden taleplerinden detaylar verdi. Karakoç, Kırklareli’nin tescilli 41 mağara ile Türkiye’de mağaracılık alanında birinci sırada bulunduğunu, hazırlanacak bir proje ile bu mağaraları birbirine bağlayan bir dizayn ile öğrencilere eğitimlerin verildiği bir projenin hayata geçirilmek istendiğini anlattı. Bazı bilim adamları ve bir derneğin bu konuda öncü olduğunu ifade eden Karakoç, “Jurassic Park” olarak adlandırılan projeye ilişkin kısa bir bilgi verdi. Karakoç, “Proje ile 41 tane mağaranın belirli bir dizayn içerisinde, eğitim alanlarını da içine alarak Kofçaz da, Dereköy de, Demirköy veya Vize’de birer köy okulu ile gerçekleştirilmesini istiyorlar. O okullarda doğayla ilgili eğitimciler öğrencilere mağaracılık gibi konularda eğitimler verecek. Bizler de ‘Kaptan’ın Evi’ dediğimiz Yayla Mahallesinde İl Özel İdaresi bünyesindeki kavisli binanın restorasyonunu tamamlamak üzereyiz. Burası için İl Özel İdaresi Kültür Varlıkları fonundan ciddi bir para aktardık. Buranın iç dekorasyonu da tamamlanmak üzere. Biz de ‘Kaptanın Evi’ ile beraber Jurassic Park Projesinin Istrancalar Doğa Eviyle bütünleştirilerek bir proje yapılması için Bakanlıktan destek istedik. Kendisi de bu konuyla ilgileneceğini söyledi” dedi.

Kırklareli İl Genel Meclisi 2023 yılının ilk toplantısını 2 Ocak 2023 Pazartesi günü gerçekleştirdi. Saat 11.00’da Aydın Karakoç Başkanlığında İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda bir araya gelen Meclis üyeleri, yeni yıl dilekleri ile ilk toplantılarını yaptı. Yeni yılın ilk meclis toplantısında gündeme geçmeden önce Meclis Başkanı Aydın Karakoç, gündem dışı konuşmalar bölümünde geçtiğimiz hafta Cuma günü Kırklareli’ne gelen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan ile gerçekleştirilen toplantıdan detaylar verdi. Bakan Yardımcısı Alpaslan dan bazı talepte bulunduklarını anlatan Karakoç, bunların başında Aşağıpınar Açıkhava Müzesi geldiğini söyledi. Aşağıpınar’ın yıllardır süren kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından burayı bir açık hava müzesine dönüştürmek için çalışmalar yaptıklarını aktaran Karakoç, ancak burudaki projenin kaldığını ifade etti. Karakoç bu nedenle Bakanlıktan burasının tamamlanması için fon talebinde bulunduklarını kaydetti. Karakoç, Aşağıpınar’ın gerek yurt içi gerekse yurt dışından talep gören bir yer olduğunu ancak tamamlanamadığı için hizmet veremediklerinin altını çizdi. 
Şehir müzemiz yok, eserler bodrumlarda saklanıyor
Karakoç ayrıca Kırklareli’nin bir şehir müzesine sahip olmadığını birçok eserin bu nedenle sergilenemediğini dile getirdi. Bakanlıktan bu anlamda yatırım desteği talep ettiklerini dile getirdi. Karakoç, “İlimizde kazılardan çıkarılan bir sürü tarihi eserimiz var. 3 bini geçkin eser şu anda Kırklareli müzesinin bodrumlarında paket halinde duruyor. Bunlar yer darlığından sergilenemiyor. Mutlaka Kırklareli’nde çağdaş bir şehir müzesinin olması gerektiğini Bakan Yardımcısına anlattık ve yatırım programına almasını talep ettik” diye konuştu.
Jurassic Park modeli proje
Aydın Karakoç destek talep ettikleri bir diğer konunun Kırklareli’ndeki tescilli durumdaki 41 mağara ve köy okulları ile Istrancalar Doğa Evini birleştirecek özel bir proje olan “Jurassic Park” projesi olduğunu anlattı. 
Karakoç, “Kırklareli’nde şu anda tescili yapılmış 41 tane mağaramız var. Kırklareli Türkiye’de mağaracılıkta 1’nci sırada. Şu anda bir proje var. Belirli bilim adamları ve belirli bir dernek bir çalışma yürütmek istiyor. Belediyelerle, Valilik ve İl Özel İdaresi ile birlikte ortak bir proje yaparak ‘Jurassic Park’ diye bir proje getirmek istiyorlar. Yani bu park sayesinde 41 tane mağaranın belirli bir dizayn içerisinde, eğitim alanlarını da içine alarak 3 tane köyde eğitim yeri verilmesi talep ediliyor. Kırklareli’nde köy okullarından boşalan yerlerde Kofçaz, Dereköy, Demirköy veya Vize’de birer köy okulu istiyorlar. O okullarda öğrencilere doğa ile ilgili eğitim verme çalışması yapılmak isteniyor. Bizler de ‘Kaptan’ın Evi’ dediğimiz Yayla Mahallesindeki İl Özel İdaresi bünyesinde olan binanın restorasyonunu tamamlamak üzereyiz. İç dekorasyonu tamamlanmak üzere, en kısa sürede hizmete geçecek. Biz de Kaptanın Evi ile beraber Jurassic Park projesinin Istrancalar Doğa Eviyle bütünleştirilerek bir proje yapılması yönünde Bakanlıktan destek istedik. Kendisi bu konuyla ilgileneceğini söyledi” şeklinde konuştu. 
Denetim Komisyonu 
Seçimi
Karakoç’un yeni yıl dileklerinin ardından gündem dışı söz verdiği Grup Başkanları da yeni yıl dileklerinde bulundu. 2023 yılının verimli ve hayırlı bir yıl olması dilendi. Ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Gündemin ilk maddesinde bir önceki toplantıya ait tutanak özeti okunarak oya sunuldu. Yapılan oylamanın ardından 2’nci madde de Denetim Komisyonu seçimi yapıldı. 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 17. maddesi gereğince, gizli oylama ile yapılan Denetim Komisyonu seçiminde CHP’den Hüseyin Taşkın, İlhan Okumuş ve Volkan Ertan 21’er oy, AK Parti’den Kamer Tuna 19, Adnan Öz ise 18 oy alarak Denetim Komisyonu üyesi olarak seçildi. İl Genel Meclisi Başkanı Aydın Karakoç ile üyeler seçimin hayırlara vesile olmasını diledi. 
Gündemin 3’ncü maddesinde “İl Özel idaresinin 21/12/2022 tarih ve 34736 sayılı yazısı ile İl Özel idaresi bünyesinde Şehir Plancısı, Fizikçi, Tekniker, Eğitmen, Ekonomist, Mimar, Elektrik Mühendisi, Bilgisayar Mühendisi, İnşaat Mühendisi, Harita Mühendisi. Çevre Mühendisi ve Makine Mühendisi kadrolarında çalışan sözleşmeli personele 2023 yılında ödenecek net ücretlerin İl Genel Meclisi tarafından belirlenmesi gerektiğinden, Sözleşmeli personel istihdamına ilişkin, İçişleri Bakanlığı îller İdaresi Genel Müdürlüğünün 17.03.2020 tarih ve 5436 sayılı yazısının 6. maddesine istinaden, ekli listede belirtilen kadrolarda çalışan sözleşmeli personele ödenecek net ücretlerin 2023 yılı Ocak ayı toplantısında belirlenmesi teklifinin görüşülmesine” geçildi. Konu incelenmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi.
4’ncü gündem maddesinde ise “İl Özel idaresinin 21/12/2022 tarih ve 34737 saydı yazısı ile İdaremiz emrinde görev yapan ve dolu kadro derece değişikliği cetvelinde ismi belirtilen personelin bulunduğu kadroda bekleme süresini doldurmuş olması ve müktesep derecesi olması sebebiyle, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri gereğince, dolu kadro derece değişikliğinin yapılması gerektiğinden, İl Özel İdareleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına İlişkin Yönetmeliğin 11. maddesi gereğince, adı geçen personelin dolu kadro derece değişikliği yapılması ile ilgili düzenlenen III Sayılı Dolu Kadro Değişiklik Cetveli ekte gönderilmiş olup, konunun görüşülerek karara bağlanması teklifinin görüşülmesi” konusu yine Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi. 
Kırklareli İl Genel Meclisi son olarak 5’nci gündem maddesi olan “İl Özel İdaresinin 16/12/2022 tarih ve 34458 sayılı yazısı ile Mülkiyeti İl Özel idaresine ait, İlimiz Demirköy ilçesi. Sarpdere Köyü Dupnisa Mağarası Mevkiinde bulunan 104 ada 98 parsel üzerinde bulunan 18 m2 lik ahşap yapı. 3,70 m2 lik 4 ve 5 nolu 2 (iki) adet yeme-içme ünitesi, bir adet Tuvalet işletmecisi sözleşmelerini feshettiğinden boş durmaktadır. Bahsi geçen işyerlerinin 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 45'nci maddesi gereğince açık teklif (arttırma) usulü ile kiraya verilmek üzere ihaleye çıkarılması düşünüldüğünden, 5302 Sayılı Î1 Özel İdaresi Kanununun 10/f maddesi gereğince; Kırklareli İl Özel İdaresine ait taşınmazların, aynı amaçlarla kullanılmak üzere ve 25 yılı aşmamak kaydıyla kaç yıl kiraya verileceği hususlarında, görüşülerek karar alınması teklifinin görüşülmesi” konusunu ele aldı. Bu gündem maddesi ise Araştırma ve Geliştirme Komisyonuna havale edildi. 
Bu gündem maddesinin ardından verilen yeterlilik önergesi ile oturum sona erdi. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol