Kırklareli’nden Türkiye’ye “bir buket lavanta”

İlimizde ki ürün deseni içerisinde önemli bir yer tutması amaçlanan ve bu nedenle Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi tarafından desteklenen Lavantanın tarla günleri yapılmaya başlandı. Merkez, Vize ve Pınarhisar ilçelerinde yapılan hasatların bazılarına İl Tarım ve Orman Müdürü Funda Eylem Özel de eşlik ederken, Lavanta üreticilerinin ger geçen gün arttığını ve bu durumun Kırklareli için mutluluk verici
olduğunu söyledi.

İlimizde lavanta bitkisinin dikim alanları her geçen gün artıyor. İlimizde önemli bir alternatif ürün olabileceği düşünülen lavanta 2020 yılı itibariyle pek çok ilçe ve beldeye ekiliyor. Hasat dönemleri gelen lavantalar için ise hasat etkinlikleri gerçekleşiyor.
Pınarhisar İlçesi Kurudere Köyünde Lavanta Tarla Günü etkinliği düzenlendi. Tarım ve Orman İl Müdürü Funda Özel, Pınarhisar Kaymakamı Soner Divli, Kurudere Köy Muhtarı ve halkının katılımıyla "Istıranca yolu lavantayla bir başka güzel" sloganıyla lavanta üreticisi Erhan Baycan'ın tarlasında etkinlik yaptı.
İl Müdürü Özel; lavantanın önemi, üretimi ve yetiştiriciliği hakkında bilgi verdi. Lavanta üreticilerinin her geçen gün sayısının arttığını söyledi.
Lavanta Üreticileri Artıyor
2020 yılı itibariyle Vize ilçemizdeki lavanta dikili alan yaklaşık 50 dekara ulaştı. İlçe Tarım ve Orman Müdür V. Zeynep Şeyda Gürsu ve Ziraat Mühendisi Esen Kesimci fide satışı da yapan üretici Hüseyin Kayrak'ın gerçekleştirdiği lavanta hasadına eşlik etti. İkili Hüseyin Kayrak'a Tarım ve Orman Bakanlığı desteklemeleri ve projeleri anlatılarak bilgi alış verişi sağlandı.
İlimiz lavanta üretimi konusunda söz sahibi olma yolunda Dolhan Köyündeki üretici Buket Hanım 'birbuketlavanta' ismiyle markalaşma yolunda emin adımlarla ilerliyor. İl Müdürü Özel kendisini cesareti ve girişimciliği için tebrik etti.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. alternatif tarımın güzel örnekleri bunlar. bulgaristan dünyada lavanta üretiminde ikinci sırada. hemen sınırın bu yanında olmaması düşünülebilir mi ?