Kırklareli’nden Bulgaristan Seçimlerine Yoğun Katılım

Sınır komşumuz Bulgaristan, 14 Kasım Pazar (dün) seçimlerini gerçekleştirdi. İlimiz genelinde toplam 7 sandıkta çifte vatandaşlar oy kullanırken, Merkez ilçede Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Anadolu Lisesi’nde seçim heyecanı yaşandı. Önceki seçimlere göre oldukça yoğun katılımın gözlendiği seçimde Kırklarelili vatandaşlar Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ve partinin adayı Mustafa Karadayı’ya destekledi. HÖH Kırklareli Temsilcisi Varol Şen, geçen seçimlere göre desteğin çok yoğun olduğunu ve bu seçimlerden sonra parlamento ortağı olmayı hedeflediklerini kaydetti. Kırklareli Balkan Türkleri Göçmenler Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erol Ateş ise normalin 2 katından fazla katılım olduğunu vurgulayarak, tüm vatandaşlara teşekkür etti.

Komşu Bulgaristan, 14 Kasım Pazar (dün) sandık başına gitti. Seçimlerde ilk kez büyük bir partiden bir Türk Cumhurbaşkanlığı için aday olurken; seçimlerde Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) adayı olarak bir Türk olan Mustafa Karadayı Cumhurbaşkanı olmak amacıyla yar-ıştı. İlimizdeki çifte vatandaşlar da kendisine destek olmak için sandık başındaydı.
350 Bin Çifte Vatandaş
Oy Kullanabilecek
Yapılacak seçimlerde ilk kez büyük bir partiden bir Türk aday cumhurbaşkanlığı için yarışacak. Hem parlamento hem de yeni Cumhurbaşkanı belirleneceği seçimlerde Türkiye’den oy kullanma hakkına sahip yaklaşık 350 bin çifte vatandaş oy kullanabilecek. Önceki seçimlerde Türkiye’de 30 bin civarında oy kullanılmış. Bu yıl sandık sayısı 135’e çıkmıştı. İlimizde ise toplamda 7 sandıkta oy kullanıldı.
Parlamentoda Güçlü Temsil
Türkiye’deki Balkan dernekleri ve siyasi parti temsilcileri de Türkiye’deki Bulgaristan vatandaşı Türklerin oy kullanması için seferber olurken, destek çağrısı işe yaradı ve çifte vatandaşlar oldukça yoğun bir katılım ortaya koydu.

Bir önceki seçimde 245 kişinin oy kullandığını bugün ise gün bitmeden 600’ü geçtiklerini söyleyen HÖH Kırklareli Temsilcisi Varol Şen, yapılan duyuruların seçmenler üzerinde yoğun etkisi olduğunu vurguladı. Verdikleri desteklerden ötürü Kırklareli Valisi Osman Bilgin’e, siyasi parti yetkililerine ve STK temsilcilerine teşekkür eden Şen, bu sayede partilerinin parlamentoda daha sesinin daha güçlü çıkacağını ve Bulgaristan’daki Türklerin hakkını daha güçlü savunabileceklerinin altını çizdi.
Bir Önceki Seçime Göre 2 Katlık Oy Artışı
Kırklareli Balkan Türkleri Göçmenler Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erol Ateş yaptığı açıklamada; katılım gösteren tüm vatandaşlara şükran duyduğunu söylerken, bu seçimin önceki Temmuz ayında gerçekleşen seçime göre 2 katın üzerinde bir oy sayısının bulunduğunu belirtti. Bunun en büyük nedeninin pandemi şartlarının zayıflaması ve ilk kez bir Türkün Bulgaristan’da Cumhurbaşkanı Adayı olması olduğunu söyleyen Erol Ateş, seçimlerin Bulgaristan’daki Türklere hayırlı olmasını diledi.
Mustafa Karadayı Kimdir?
Bulgaristan'da, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Genel Başkanı Mustafa Karadayı, 8 Mayıs 1970 tarihinde Smolyan'a (Paşmaklı) bağlı Borino (Karabulak) köyünde dünyaya geldi. Mustafa Karadayı; Bulgaristan Ulusal ve Dünya Ekonomisi Üniversitesinden mezun oldu.
Karadayı; HÖH'e 1991 yılında üye oldu ve partinin üniversite gençliği teşkilatlarında görev aldı. 1998-2003 yıllarında Gençlik Kolları Başkanı olan Karadayı; 2010 yılında HÖH teşkilatlanmadan sorumlu genel sekreterliği görevinde bulundu. Karadayı; 2013 yılında milletvekili seçildi.
Lütfi Mestan'ın HÖH genel başkanlığından uzaklaştırılmasının ardından Karadayı, 24 Aralık 2015 tarihinde partinin eş başkanlığına getirildi.
HÖH Partisinin 24 Nisan 2016’da yılında düzenlenen 9. olağan kurultayında genel başkan seçilen Mustafa Karadayı; 12 Aralık 2020 yılında partisinin yeniden genel başkanı seçildi.
(V. Abuy)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol