“Kırklareli’nde yaklaşık 3 bin bağımlı var”

Kırklareli İl Özel İdaresi’ne ait iş hanındaki 4 adet dükkanı Şube olarak kullanmak amacıyla İl Genel Meclisi’nden bedelsiz tahsisini isteyen Yeşilay Kırklareli Şube Başkanlığı Kırklareli’nde bugüne kadar neler yaptıklarını Meclis üyelerine hazırladıkları sunum ile anlattılar. Şube Başkanı ve Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Vedat Açar, pandemi nedeniyle ertelemek zorunda kaldıkları Pehlivanköy dışında Kırklareli Merkez ve tüm ilçelerinde eğitimler gerçekleştirdiklerini, bağımlılara ulaştıklarını kurtarabildikleri birçok ta bağımlı olduğunu anlattı. Tamamen gönüllük esasıyla çalıştıkları ve neredeyse hiç yardım almadıklarını ancak yer konusunda sıkıntı yaşadıklarını aktaran Açar, Kırklareli’nde ihtiyacı olan bağımlılara daha kolay ulaşabilmek için daha geniş bir yere ihtiyaçları olduğunu belirtti. Açar, “Kırklareli genelinde yaklaşık 3 bin bağımlı var. Biz bir odada çalışıyoruz. Yeri geliyor bir bağımlı şubemize geldiğinde konuşabilmek için sekreterimizi dışarı çıkarmak zorunda kalıyorum. Biraz daha geniş bir yerimiz olursa hem daha profesyonel bir biçimde ihtiyacı olanlara yardım edebileceğiz hem de ertelediğimiz projeleri hayata geçirebileceğiz” dedi.

Kırklareli İl Genel Meclisi Eylül ayı toplantılarının 2’ncisini dün gerçekleştirdi. İl Özel İdare Hizmet Birimlerindeki İl Genel Meclis Toplantı Salonunda yapılan toplantıya Aydın Karakoç Başkanlık etti. Bir önceki toplantıya ait tutanak özetinin kabul edilmesinin ardından gündemin 2’nci maddesinde İl Özel İdaresi’ne ait Özel İdare İşhanı binasının 2’nci katında bulunan 25-26-27 ve 28 numaralı 4 adet bağımsız işyerinin Yeşilay Kırklareli Şube Başkanlığına bedelsiz olarak yakıt ve diğer giderlerinin kendileri tarafından karşılanmak üzere tahsis edilmesi teklifini görüşüldü.
Maddenin görüşülmesinin hemen öncesinde Yeşilay Kırklareli Şube Başkanı ve Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Vedat Açar, bir sunum yaparak Kırklareli’nde yaptıkları çalışmaları özetledi.
Açar; “2015 yılında Şubemizi kurduk. 2018 yılından bu yana da Başkanlık görevini yürütüyorum. Kırklareli’nde birçok faaliyet yapıyoruz ama bunları duyurmak konusunda bir eksiğimiz var bunu biliyoruz. Bu eksiklikleri gidermek için çalışıyoruz. Kırklareli’nde bugün itibariyle Yayla Mahallesi’ndeki Atatürk Evi karşısında Yeşilay Danışma Merkezimizi açtık. Faaliyet geçti ve personelimiz 7 Eylül’de eğitimlere başlayacak. Buraya teknoloji bağımlısı bir çocuk, uyuşturucu bağımlısı bir kişi yada sigarayı bırakmak isteyen bir yakınınız gelerek başvuruda bulunabilecek. Tamamen ücretsiz hizmet alacak. Şu anda 2 tane psikoloğumuz 1 tane sosyal hizmet uzmanımız, 1 halkla ilişkiler uzmanımız, güvenlik personeli, mutfak personeli, sekreterimiz göreve başladı. Kırklareli’nde şuana kadar bu hizmeti veren klinik psikolog yoktu. AMATEM Merkezi yoktu, Tıp Fakültesi yoktu doğal olarak bu çalışma ile tüm bunların açığını gidermiş olacağız. Bu talebimizin oluşma nedeni de oradaki yer tahsisi. Biz yer tahsisini bu şekilde yapabilmeyi başarabildiğimiz için gerçekleştirebilmiş olduk. Sizlerin katkısı ile bu çok daha büyük olacak.
Kırklareli E Tipi Kapalı Cezaevi, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Açık Ceza Evi’ne hizmet veriyoruz. Kırklareli’nde bir bağımlı sorunu olduğu kesin. Şu anda resmi kayıtıl olarak Kırklareli’nde Kapalı Ceza Evinde uyuşturucu madde ticaretinden dolayı 250 den fazla yatan var. Elbette şehir dışından da geliyorlar. Açık Ceza Evi’nde 1200 civarında tutuklu var ve bunun yarıdan fazlası uyuşturucu ve buna bağlı suçlarla alakalı olarak orada bulunuyorlar. Onların da bir bölümü dışarıdan geliyor. Şu anda Kırklareli İl Merkezi’nde Denetimli Serbestlik Müdürlüğü gibi imza veren 300 civarında vatandaşımız var. 10’ar tane müşterileri olsa Kırklareli’nde 3 bin civarında madde kullanan insan var demek. Daha önce bağımlılık konusunda bir çalışma yapmıştık. Şu anda Kırklareli’nde mahalle mahalle ne kadar madde kullanan var biliyoruz. Şu anda Türkiye’de sadece 4 üniversitenin kazandığı bir proje ile bunu derinlemesine inceleyeceğiz. Bunun araştırmasını da ben yapacağız. Benim doktoramda bağımlılıklarla mücadele konusunda. Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek konulu yarışma yapıyoruz. Geçen yıl 999 öğrenci katıldı. Bu yılda 650 civarında öğrenci bu yarışmaya başvurdu. Benim Kulübüm Yeşilay diye bir çalışma yapıyoruz. 13 okulda 1300 öğrenci ile birebir temas ederek görüşüyoruz. Dezavantajlı öğrencilerin olduğu yerlere yoğunlaşarak yapıyoruz bu çalışmayı. Çalışma üniversite öğrencileri tarafından yapılıyor. Öncesinde eğitici eğitim alan bu öğrenciler Kırklareli de eğitim veriyorlar. Şu anda Üniversite de 2400 gönüllü öğrencimiz var. Akran eğitimlerini Türkiye’de şu anda en iyi yapan üniversiteyiz. 18 bin birebir görüşmenin 12 bini Kırklareli de bizim tarafımızdan yapıldı. 4 yıldır yürütüyoruz. 1. Sınıfa gelen her öğrenciye bu eğitim veriliyor. Pandemi döneminde de bu planımız devam ediyor. Sadece İl Merkezinde eğitim yapıyoruz diye zaman zaman eleştiriler oluyor. Bu doğru değil şu anda Pehlivanköy dışında gitmediğimiz ilçe yok. Pehlivanköy de planlanmıştı ama pandemi dolayısıyla yapılamadı. Yeşilay Elçileri diye programımız var. 300’ün üzerinde esnafımıza broşür dağıttık tüm ilçelerimizde de bunu yapmak istiyoruz. Özellikle gençlerin madde temin edebileceği yerlere bırakıyoruz. Bağımlıkla Mücadeleyi Birlikte Yapacağız programını başlattık. Lüleburgaz’da, Vize’de, Demirköy’de, Babaeski’de bunu yaptık. Kamu görevlileri ile bir araya geldik. Müftülüğümüze bağlı tüm imamlara bu konuda eğitim verdik” diye konuştu.
Açar’ın konuşmasının ardından söz alan CHP Grup Başkanı Aptullah Mutluer, Yeşilay’ın Kırklareli’nde bu kadar aktif olduğunu ilk kez öğrendiğini ifade ederek kendilerini daha iyi anlatmalarını önerirken Açar, genellikle çocuklar ve gençlerle çalıştıkları ve onların mahremiyetlerini korumak istedikleri için etkinliklerini duyurmamaya çalıştıkları ifade etti. Mutluer de, şahsi görüşünün 4 adet bağımsız işyerinin verilmesinden yana olduğunu ancak diğer Meclis üyelerine de sorulması gerektiğini belirtti.
AK Parti Grup Başkanı Nihat Sağlam’da olumlu baktığını ancak 4 adet işyerinin fazla olduğunu ifade etti. Meclis üyeleri prensipte işyerlerinin tahsisi konusunda fikir birliğine varsa da konuyu İçişleri ve Çeşitli İşler Komisyonu’ndan gelecek rapor doğrultusunda değerlendirmeye karar verdiler. Konunun bu ay içinde tekrar gündeme getirilecek.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. düşürülenlere yardım 06 Eylül 2020 Pazar 18:26:21

    Düşürenleri ifşa yolunda ne yaptınız sözgelimi uyuşturucuları açıklayan bir broşür gibi bir çabanız oldu mu?