Kırklareli’nde uluslararası toprak ve su zirvesi gerçekleşti

5. Uluslararası Katılımlı Toprak ve Su Kaynakları Kongresi, Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Müdürlüğü’nde gerçekleşti. 12 Eylül 2017 Salı günü gerçekleşen programa yurt dışından konuklar da katıldı.

Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program konuşmalar ile devam etti. Açılış konuşmasını yapan Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih Bakanoğulları, Kırklareli’nde önemli bir etkinliği gerçekleştirmekten dolayı mutluluğunu dile getirerek, konuklara hoş geldiniz dileklerini sundu.
“Ev sahipliğinin mutluluğunu yaşıyoruz”
Bir önceki kongrede oy birliği ile Kırklareli’nde yapılması planlanan 5. Uluslararası Katılımlı Toprak ve Su Kaynakları Kongresi’nin mutluluğunu yaşadığını ifade eden Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih Bakanoğulları, “5. Uluslararası Katılımlı Toprak ve Su Kaynakları Kongresi’ne hoş geldiniz. 4 gün sürecek bu bilim şöleninde sizleri ağırlamaktan guru duyduğumuzu ve toplantıya teşriflerinizden mutluluk duyduğumuzu belirterek sözlerime başlamak istiyorum. 2 yıl önce Şanlıurfa’da düzenlenen Toprak ve Su Kongresi’nde katılımcıların oylarıyla kongreye ev sahipliği yapma görevi ilimize verildiğinde duyduğum heyecanı bugün gerçeğe çevirmenin mutluluğunu yaşamaktayım. Bu yolda çalışan arkadaşlarım da aynı duygulara sahiptir. Balkan coğrafyamızın küçük ama mutlu insanların yaşadığı kentimizde sizlerim misafir etmenin mutluluğunu yaşamaktayız. Balkan coğrafyası çok köklü tarihsel birikimlere sahiptir. Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşunda ve gelişiminde büyük öneme sahiptir. Kurumumuzun adında da yer alan Gazi Mustafa Kemal Atatürk de bu coğrafyada doğmuş, büyümüş ve eğitimini de bu coğrafyada almıştır. Trakya bölgesi bu toprakların vazgeçilmez bir parçası olup Kırklareli ilimiz de Trakya Bölgesi intellandında mevcut toprak ve su kaynaklarıyla tarihten beri değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış serhat şehridir” sözlerini dile getirdi.
“Tarım üstü açık bir fabrikadır”
Kaynakların kullanımı ve geleceğe aktarımı konusunda önemli detaylara değinen Müdür Bakanoğulları, “Bilineceği üzere tarım üstü açık bir fabrikadır. Toprak, su, iklim… Bu 3 faktör tarımın ana bileşenleridir. Bu sebepledir ki, toprak ve su kaynaklarını korumak, sürdürülebilir kullanımını sağlamak ve gelecek nesillere bu kaynaklarımızı sağlıklı bir şekilde bırakmak stratejik bir görevdir.
Bilimsel ve sosyal programlarıyla 4 gün sürecek olan kongremizin 3 günlük programına başlangıçta 302 bildiri ile katılım yapılmıştır. Ancak bazı katılımcılarımız mazeret göstererek bildirilerini geri çekmek zorunda kalmışlardır. Sonuç olarak kongremizde bitki besleme ve toprak, tarımsal sulama, iklim değişikliği, tarımsal ekoloji, tarımsal mekanizasyon ve bitki teknolojileri ve tarım ekonomisi ana konu başlıkları halinde, 28 üniversite, 4 araştırma kurumu ve 10 değişik kurumdan 152 adet sözlü bildiri ile 3 gün boyunca üst salonda 3 oturumda katılımcıların bilgisine sunulacaktır” ifadelerini dile getirdi.
Geleceğimize sahip çıkalım…
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Toprak ve Su Kaynakları Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Bülent Sönmez, kongrenin Kırklareli’nde gerçekleşmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederek “Böyle bir kongrenin benim de meslek hayatıma başladığım Kırklareli’nde gerçekleşmesinden mutluluk duyuyorum. Bugün tüm dünyada, tüm üstün gayretlere rahmen dünya genelinde bin 795 milyon insan kronik açlık ve 2 milyar insan ise yetersi beslenmeye maruz kalıyor. Su talebi nüfusla birlikte gün geçtikçe artıyor. Dünya genelinde olduğu gibi su en çok tarım sektöründe tüketiliyor. Küresel tarım güvenliği için tarım ve kırsal kalkınma açısından toprak ve su kaynaklarının hayati önem taşıdığı gayet açık bir şekilde bilinmektedir. Bu noktadan hareketle iklim değişikliğinin tarım açısından önemli bir sorun olduğunu, tarımda etkin su kullanması gerektiği, arazi bozulmasının giderilmesi, biyo çeşitliliğinin korunması için, toprak ve su kaynaklarının kullanılabilmesini sağlayan tarım uygulamalarını arttırmak gerekiyor.
Düzensiz, süratli kentleşme ve sanayileşmeye bağlı olarak su kaynakları üzerine olan baskının her geçen gün arttığı ilimizde toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesi ve buna çok büyük yarar sağladığını düşündüğüm bu buluşmaların, vatandaşın ve kamuoyunun bilgilendirilmesi, bilinçlenmesi ve konunun değerlendirilmesinde oldukça önemli olduğuna inanıyorum. Özellikle nüfus artışı ve sanayileşme, toplumun ekonomik durumunun iyileşmesiyle tarım ürünlerine talep giderek artmaktadır” ifadelerine yer verdi.
“Trakya’nın tarımsal sit alanı olması lazımdır”
Trakya’nın toprak ve su konularından çok değerli bir bölge olduğunu ifade eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Türabi Kayan, İstanbul’un Trakya üzerindeki kötü etkilerinin altını çizerek “Dünyanın en kıymetli üretim aracı olan toprak ve su konusunda bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bir santim toprağın oluşabilmesi için 10 bin yıla ihtiyaç duyulduğunu göz önünde bulundurursak eğer, toprağın ne kadar önemli olduğunu ve bu toprağın insan gıdası için, canlının gıdası için olmazsa olmaz olduğunu bilerek konuya bakabilsek daha iyi kavramış oluruz. Özellikle Trakya Bölgemizde toprak çok daha önemsenmeli ve çok daha korunmalı. Ben her gittiğim yerde Trakya’nın tarımsal sit alanı olması lazımdır. Ve bunun için de müteşebbise teşebbüs yapılmalıdır” sözlerini dile getirdi.
“Bölgemiz dünyanın en kaliteli toprağına sahip”
Trakya Bölgesi’nin topraklarının çok verimliği olduğuna değinen Kayan, “Bölgemiz dünyanın en kaliteli toprağına sahip. Kepir toprak denilen ve yüzeyine yağan yağmuru kışın bünyesine alıp yazın kurağında da bu aldığı su ile besleyen yegane bir topraktır. Ve dünyada da çok nadir bulunan bir topraktır. Onun için özellikle korunması gerekir ve onun için özellikle sit alanı ilan edilmesi gerekmektedir. Hemen yanımızda bir dünya devi olan İstanbul denilen metropoliten bir şehir var. İstanbul bu gün bu nüfusu kaldıramamaktadır. İstanbul bu gün sizlerin de bildiği üzere dar bir bölgedir” şeklinde konuştu.
Trakya için yapılan çalışmalara değinen AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Trakya’da toprak ve su için önemli çalışmaların altına imza attıklarını ifade ederek, “Biz Trakya çevre düzeni planını 2012 yılında onayladık. Ancak 2012 yıllarında böyle bir karar onaylanabildi” sözlerini dile getirdi.
“Trakya’ya hayırlı olsun”
Yapılan çalışmalardan sonra ortaya konulacak fikirlerin de önemli olduğuna değinen Minsolmaz, “Bitki Besleme ve Toprak, Tarımsal Sulama, İklim Değişikliği ve Tarımsal Ekoloji, Tarımsal Mekanizasyon, Bilgi Teknolojileri ve Tarım Ekonomisi ana konularında ulusal ve uluslararası düzeyde yapılmış araştırma ve geliştirme çalışma sonuçlarının tartışılacağı 5. Uluslararası Toprak ve Su Kaynakları Kongremizin İlimize, Trakya'mıza ve Ülkemize hayırlı olmasını temenni ederim” sözlerini ifade etti.
“Kırklareli’nin yüzde 40’ı işlenebilir tarım arazisi”
Trakya ve Kırklareli için önemli verileri ifade eden Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi, “Ulusal gelirimizin yaklaşık yüzde 7’si tarımdan karşılanırken, çalışan nüfusun yüzde 20’si halen tarımla istihdam edilmekte. Bu nedenle zorunlu gıda maddelerinin karşılanması, sanayi ürünlerine ham madde yaratması, sanayi ürünlerine talep yaratması, ulusal gelir ve katkılarıyla büyük bir öneme sahiptir. Tarım doğal şartlara ve iklime bağlı olarak sürdürülen bir faaliyettir.
İlimizin toplam 655 bin hektar olan yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 40’lık kısmı işlenebilir tarım arazisi, yüzde 5’lik kısmı çayır, mera arazisi, yüzde 40’lık alanı ormanlık arazi, yüzde 15’li kısmı ise yerleşim alanı ve tarıma elverişsiz arazilerden oluşmaktadır” ifadelerini dile getirdi.
Etkinlikler 4 gün sürecek
Konuşmaların ardından Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü tanıtım filmi gösterimi gerçekleşti. Film gösteriminin ardından Milena Kercheva, Structural Characteristics of Soils from Upward Thracian Plain başlıklı bildirisinin sunumunu gerçekleştirdi. Program daha sonra stantların gezilmesiyle devam etti.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol