Kırklareli’nde topraksız tarım uygulamaları her geçen gün çoğalıyor

Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, topraksız tarım uygulamaları hakkında yaptığı açıklamada, Kırklareli’nde saksıda yetiştiriciliğin ön plana çıkmaya başladığını belirterek, yaklaşık 100 dekar alanda yaban mersini yetiştiriciliği yapıldığını, böylece marjinal tarım arazilerinin tarıma kazandırıldığını kaydetti. Aksoy, “Üzümsü meyveler noktasında yeni projeler ile Kırklarelili üreticimize Devletimizin hibe destekleri ile fidan dağıtımı yapıyoruz. Üzüm bağı, Yaban mersini, Böğürtlen, Ahududu, Frenk üzümü gibi pazar payı yüksek ürünleri yaymaya çalışacağız” dedi.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, “Topraksız tarım toprak olmaksızın bitkinin köklerinin tutunacağı ve bitki besin elementlerinin kontrollü olarak verildiği üretimdir. Bitki gelişimi için gerekli olan su ve besin elementlerinin gereken miktarlarda kök ortamına verilmesi esasına göre dizayn edilir.
Klasik yetiştiriciliğin yanında topraksız tarım uygulamaları her geçen gün çoğalmakta ve önemi hızla artmaktadır. Ülkemizde sera ve örtü altı yetiştiriciliği yapılan bütün bölgelerde kullanılmaktadır. Topraksız tarım kontrollü yetiştiricilik sağlaması, su, gübre, pestisit kullanımını azaltması ile herbisit kullanımına gerek kalmaması, iklim koşullarının uygun, fakat toprak koşullarının uygun olmadığı alanlarda yetiştiriciliğe imkân sağlaması yetiştiricilik imkanlarını artırmaktadır. Bu avantajlara ilaveten bu teknik birim alana düşen verimi artırmakta ve birim alan kazancı sağlamaktadır. İlk yatırım masraflarının yüksek olduğu bu sistemlerde verim artışı kısa sürede üretici masraflarını amorti ederek tarımın her alanda sürdürülebilirliğini artırmaktadır. Yüksek verim, hasat kolaylığı, uzun hasat periyodu, ilaç kalıntısız homojen ürün elde edilmesi gibi avantajları nedeni ile gelecekte bitki yetiştiriciliğinde topraksız tarımın geniş bir yer bulacağı düşünülmektedir. 
Kırklareli ilimizde saksıda yetiştiricilik ön plana çıkmaya başladı. Yaklaşık 100 dekar alanda Blueberry (yaban mersini) yetiştiriciliği toprağı PH olarak düzenlenmiş saksılarda yapılmaktadır. Kuru marjinal tarım arazileri böylece tarıma kazandırılmış olmaktadır. Üzümsü meyveler noktasında yeni projeler ile Kırklarelili üreticimize Devletimizin hibe destekleri ile fidan dağıtımı yapıyoruz. Üzüm bağı, Yaban mersini, Böğürtlen, Ahududu, Frenk üzümü gibi pazar payı yüksek ürünleri yaymaya çalışacağız” dedi. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol