Kırklareli’nde sadece 4 kadın aday

31 Mart'ta tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri yaklaşırken, partilerin aday listeleri de netleşmeye başladı. Bu listelerdeki kadın-erkek dağılımlarına bakıldığı zaman ilimizde çok az sayıda kadın belediye başkanı adayının bulunduğunu
görüyoruz. Şu an seçimlere gireceğini belirten partilerde bir artış veya listelerde değişim olmazsa Kırklareli’nde sadece 4 adet kadın belediye başkanı adayı bulunuyor. Bu adaylar MHP’den Kofçaz ilçesi adayı Aycan Elmaz ile Büyükmandıra beldesi adayı Hülya Gürman iken diğer 2 aday da Saadet
Partisi’nden Kofçaz ilçesi adayı Zahide Tank ile Evrensekiz beldesi adayı Pelin Aydın.

Türkiye’de kadınlara belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı 3 Nisan 1930 tarihinde tanındı. Aradan geçen 89 yıla rağmen Kırklareli’nden sadece 2 kez kadın belediye başkanı seçildi. Bunlardan ilki Kavaklı Beldesinde 2 dönem belediye başkanlığı yapan ve bu seçimlerde de CHP’den Kırklareli Belediye Başkanı Aday Adayı olan İnci Tunç ve MHP’den Büyükmandıra Belediye Başkanlığı yapan ve bu seçimlerde yine MHP’den Büyükmandıra Belediye Başkanı Adayı olan Hülya Gürman. 2 Kadın da siyaset hayatında kendine yer bulmak için yoğun çaba sarf ederken ilimizde kadınlar genelde siyaset hayatında erkeklerin gerisinde bırakılıyor.
Gürman yeniden seçilmek istiyor
İlimizde belediye başkanı seçilebilmek adına 4 kadın mücadele verecek. Bunlardan birisi Büyükmandıra’nın önceki dönem belediye başkanlarından Hülya Gürman. Gürman, Milliyetçi Hareket Partisi’nden yeniden belediye başkanı seçilerek görev yapabilmek adına sahaya çıkacak. Diğer bir belde adayı ise Saadet Partisi’nden Evrensekiz belediye başkanı seçilebilmek adına yarışacak olan Pelin Aydın.
Kofçaz’da 2 kadın aday yarışacak
İlimizde sadece Kofçaz’da iki kadın belediye başkanı olmak adına yarışacak. Kofçaz adaylarından birisi MHP’den Aycan Elmaz’ken, bir diğeri ise Saadet Partisi’nden Zahide Tank. Kofçaz’da bu 2 adaydan biris belediye başkanlığı koltuğuna oturabilecek mi merak konusu.
İlimizde sadece 2 parti kadın aday çıkartırken, yerelde iktidar Cumhuriyet Halk Partisi ile genelde iktidar Adalet ve Kalkınma Partisi herhangi bir ilçe veya beldede kadın belediye başkanı adayı çıkarmadı.
Bakalım bu seçimlerde Kırklareli’nde kadın bir belediye başkanı seçilebilecek mi?

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol