Kırklareli'nde orman yangını ile mücadelede BÜYÜK adım!

Orman yangınlarının anında tespit edilip, zaman kaybetmeden yangınlara müdahalede bulunulmasını sağlayacak olan "İnsansız Yangın Gözlem Kulesi" Kırklareli'ne geliyor! Orman Genel Müdürlüğü İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, Trakya Kalkınma Ajansı'na sunulan proje kapsamında Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ'a üç adet "İnsansız Yangın Gözlem Kulesi" kurulacak

Orman yangınlarının söndürülmesinde erken tespit, hızlı ve etkin müdahale maksadıyla ülkemiz genelinde 775 adet yangın gözetleme kulesi ile ormanlar 24 saat gözetleniyor. Orman yangınları ihbarı ise, yangın gözetleme kulesinde çalışan personeller tarafından ya da yangını gören kişiler tarafından, ALO 177 Orman Yangın İhbar Hattı aranarak yetkili birimlere haber verilerek yapılıyor. Bu sistemin insana bağlı bir sistem olması sebebiyle zaman zaman yangınların yetkili mercilere haber verilmesinde gecikmeler olabiliyor. Bu yüzden Orman ve Su İşleri Bakanlığı uygulamaya koyduğu insansız gözetleme kuleleri ile bu sıkıntıları ortadan kaldırmayı hedefliyor.
Zaman kaybının önüne geçilecek
Yaz mevsiminin gelişi ile birlikte artan orman yangınları, bir yandan doğaya ve canlılara zarar verirken, yangınların önlenmesi ya da yangınlara etkin bir şekilde müdahale edilmesi doğrultusunda her geçen gün yeni adımlar atılıyor. Son olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü uygulamaya geçirdiği "İnsansız Yangın Gözetleme Kuleleri" ile orman yangınları ile etkili bir mücadeleyi hedefliyor. Bu kuleler ile orman yangınları anında tespit edilecek ve zaman kaybetmeden yangınlara müdahalede bulunulacak.
2016'da yurt çapında
11 kule kurulacak
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü; Adana'da 4, Mersin'de ise 1 tane olmak üzere iki ilde 5 kule ile pilot olarak hayata geçirdiği insansız yangın gözetleme kulelerini yurt geneline yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Bakanlık bu doğrultuda, 2016'da yurt çapında 11 kule daha kuracak. 2016 yılı için ihalesi yapılan 8 adet kulenin 2 tanesi Adana'ya, 2'si Mersin'e, 1'i Antalya'ya, 2'si Muğla'ya, 1'i de İzmir'e kurulacak. Orman Genel Müdürlüğü İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, Trakya Kalkınma Ajansı'na sunulan proje kapsamında ise 3 adet "İnsansız Yangın Gözlem Kulesi"nin Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ'a kurulması planlanıyor.
Kuleler ile müdahale
süresi en aza indirgenecek
Orman yangınları ile mücadele çalışmalarındaki başarının, yangın öncesi planlama ve hazırlık çalışmalarının zamanında yapılmasına bağlı olduğunu vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Yangın çıktıktan sonraki mücadelede başarıyı belirleyen en temel kriter ise yangına ne kadar sürede müdahale ettiğinizdir. İnsansız gözetleme kuleleri ile bu süreyi en aza indirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.
İletişim teknolojileri etkin bir şekilde kullanılacak
Bu sistemlerde iletişim teknolojilerini etkin bir biçimde kullandıklarını ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Bu sistemlerde kulelere uzaktan izlenebilen ve kontrol edilebilen insansız otomatik bir orman yangın erken uyarı sistemi alt yapısını kuruyoruz. Sistem ile orman yangınlarının başlangıç anı tespit edilerek, yangının yayılış yönü canlı olarak izlenebilecek. Sistem erken uyarı ile birlikte, orman yangınına müdahale eden yöneticilerin, doğru karar vermesine yardımcı olacak, yöneticilerin anlık doğru bilgilere ulaşmasını sağlayacak" dedi.
Sistem 24 saat
gözetleme yapıyor
İnsansız yangın gözetleme sistemlerinin 2015 yılında pilot uygulama olarak 5 adet kulede hayata geçirildiğini vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu "Bu kulelerden 4 adedi Adana Orman Bölge Müdürlüğü'nde ve 1 adedi ise Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nde kuruldu. Sistem 24 saat gözetleme yapıyor ve yangın bulma yazılımı donanımlı" sözlerini kaydetti.
Kuleler 2016 Eylül ayına kadar teslim edilecek
2016 yılı için ise 8 adet insansız gözetleme kulesinin ihalesinin yapılarak sözleşmesinin imzalandığını dile getiren Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu şu bilgileri verdi: "Bu sistemlerin Eylül 2016 tarihine kadar teslim alınmasını hedefliyoruz. Ayrıca bu sistemlerin 2 adedinin Adana, 2 adedinin Mersin, 1 adedinin Antalya, 2 adedinin Muğla ve 1 adedinin de İzmir Orman Bölge Müdürlükleri'ne kurulmasını planlıyoruz."
Trakya'ya 3 adet kule yapılacak
İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan insansız gözetleme kulesi çalışmaları olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Veysel Eroğlu: "Trakya Kalkınma Ajansı'na sunulan proje kapsamında Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'a üç adet insansız yangın gözlem kulesi kurulacak.
Enerjisini Türkiye'de ilk defa kullanılan rüzgar jeneratörü ve yeni teknoloji güneş enerji paneli ile kendi üreten kulelerde 4 adet IP kamera bulunuyor ve 4.5G GSM aktarıcı ile görüntüler aktarılıyor. Kule de ayrıca bir güvenlik kamerası ile nem, sıcaklık ve rüzgar hızını da ölçen bir meteoroloji istasyonu bulunuyor" diye konuştu.
Bu kulelerden birinin test maksatlı olarak İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü yerleşkesinde kurulduğunu vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu "İnsansız yangın gözetleme kulelerinin 2016 yılı içinde Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde belirlenen yerlere kurulacağını sözlerine ekledi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol