Kırklareli'nde kayıt dışılık Avrupa rakamlarının da altında

Türkiye ekonomisinin en büyük sorunlarının başında gelen kayıt dışılık dikkatlerden kaçmıyor. Türkiye genelinde her 3 kişiden birisi kayıt dışı çalışıyor. Kırklareli'nde ise bu rakam parmak ısırtacak durumda. Kırklareli'nin kayıt dışılık oranı Türkiye'nin 2023 hedefine doğru yürüyor. Eğitimi ile her platformda anlatılan Kırklareli, sosyal güvenlik rakamları ile de Avrupa'ya kafa tutar nitelikte taşıyor.

Birçok ilde kayıt dışılığın sanayide çok fazla olduğu rakamlardan belli olurken Kırklareli'nde sanayide kayıt dışı çalışanlar yüzde 10, kurumsal yerlerde ise kayıt dışılığın yüzde 0. Aynı zamanda emek yoğun çalışma alanlarının da başında gelen sanayi de çalışanlar bu durum sayesinde hak ettiklerini ceplerinde de görüyor.

Kırklar Haber
Kırklareli'nde kayıt dışılık yüzde 15'in altında. OCD ülkeleri arasında birçok ülkede yüzde 15'lik bir oran yakalanamıyorken, Kırklareli elde ettiği rakamlar ile önemli Avrupa ülkelerini de geride bıraktı.
Türkiye genelinde yüzde 36'larda olan bu rakam her 3 kişiden birisinin kayıt dışı çalıştığını ifade ediyor. Almanya'da kayıt dışılık yüzde 15'lerde seyir ederken Hollanda'da ise bu rakam yüzde 13'lerde.
Kırklareli Türkiye ve Avrupa
ortalamasından daha iyi
durumda
Kırklareli'nde Sosyal Güvenlik konularındaki rakamlar, Türkiye'nin ve Avrupa'nın ortalamasını bile kıskandıracak durumda. Her fırsatta eğitim gibi konularda başı çektiği ifade edilen Kırklareli'nin Sosyal Güvenlik rakamları, Türkiye'nin de sınırlarını aşarak Avrupa ülkelerini de geride bıraktı.
Sanayide kayıt dışılık çok olurdu
Birçok ilde kayıt dışılığın sanayide çok fazla olduğu rakamlardan belli olurken Kırklareli'nde sanayide kayıt dışı çalışanlar yüzde 10, kurumsal yerlerde ise kayıt dışılık yüzde 0. Aynı zamanda emek ve yoğun çalışma alanlarının da başında gelen sanayide çalışanlar bu durum sayesinde hak ettiklerini ceplerinde de görüyor.
3 binden fazla
ziyaret gerçekleştirildi
Sosyal Güvenlik rakamlarının bu derece iyi olmasında en büyük etki, tabi ki yine bilgilendirmeler oldu. İş yerlerine ziyaretler ile bilgilendirme ve durumu en güzel şekilde kaynağına ulaştırmak, Kırklareli'nin Türkiye ve Avrupa'da ciddi bir konum elde etmesinin en büyük etkeni. 3 bin 250 ziyaret gerçekleştiren Kırklareli Sosyal Güvenlik Kurumu, bu ziyaretlerde kayıt dışı eleman çalıştırmanın zararlarını bizzat anlattı.
Kayıt dışı çalışanlar
adaletsizlik yaratıyor
Kayıt dışı eleman çalıştıran iş yerleri Türkiye ekonomisi başta olmak üzere bulunduğu şehrin de ekonomisi üzerinde kanbur olu-
yor. Vergi yükünün adaletsiz dağılımına sebep olan bu durum aynı zamanda kalitesiz mal üretimi ve tüketiminin de en büyük sebepleri arasında.
Kayıt dışılık iş yerini de olumsuz etkiliyor. Kayıt dışı çalışanlar devletin gelirini azalttığı gibi, vergi ile sunulacak hizmetler için de ayrılan bütçeyi olumsuz etkiliyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol