Kırklareli’nde kadınlara ücretsiz kanser taraması

Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan erken teşhis seferberliği kapsamında 81 vilayeti gezen Mobil Mamografi Aracı 25 Nisan Çarşamba günü Kırklareli’nde hizmete girdi. Kırklareli İl Sağlık Müdürü Çiğdem Cerit, Kırklareli çeşitli noktalarında vatandaşlara kanser tarama hizmeti sunacak olan mobil mamografi aracı hakkında bilgi verdi. Mobil aracın vatandaşlara daha kolay ve ulaşabilir hizmet sunumu amacıyla hizmete girdiğini söyleyen Cerit, “Kanser hem dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci ölüm sebebidir. Erken teşhis edildiğinde tedavisi ve yaşam kalitesinin artırılabildiği kanser türleri göz önüne alındığında korunmanın önemi artmaktadır. Yaygın kanser türlerinin en az üçte biri daha sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, tütün ürünlerinden uzak durulması, fiziksel aktivitenin arttırılması ve alkol kullanımının azaltılması ile önlenebilir. Ayrıca ultraviyole radyasyondan korunma, mesleksel ve çevresel olumsuz etkilerin önüne geçilmesi ile kanser yükü daha da azalacaktır. Dünyada ve Türkiye’de kanserin önemli bir kısmı önlenebilen kanserlerdir. Özellikle ülke verilerimiz değerlendirildiğinde tütün ve obezite ile mücadele programımız kanser kontrolünün en önemli yapıtaşlarını oluşturmaktadır” dedi.
“Erken teşhis üzerine yöneltilen eylem planları ile kontrol altına alınabilir”
Kanserin önüne geçmek ve erken teşhisin öneminden bahseden Cerit, “Kanser tedavi üzerine yapılan yatırımlar ile değil, önleme ve erken teşhis üzerine yöneltilen eylem planları ile kontrol altına alınabilir. Bunlarla beraber alkol ile mücadele, fiziksel aktivitenin arttırılması, tuzun kısıtlı kullanılması, enfeksiyon ajanları ile mücadele de çok önemli unsurlardır. Kanser türlerinin uyarılarını erken fark etmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır. Ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir. Toplum tabanlı kanser taramalarına yönelik, ülke genelinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurulmuş olup hâlihazırda ülkemizde 33’ü mobil olmak üzere 199 KETEM mevcuttur.
Yeni KETEM’ler olabildiğince hastane dışında ulaşımı daha kolay Sağlıklı Yaşam Merkezi şeklinde planlanmaktadır. Taraması yapılan kanserler; kadınlarda meme kanseri,40-69 yaş arası kadınlara mammografi çekimi, serviks kanseri tarama programı kapsamında; 30-65 yaş aralığındaki kadınlardan HPV-DNA ve smear alınması; kolorektal kanser taramaları; 50-70 yaş aralığındaki erkek ve kadınlardan gaitada gizli kan tetkiki şeklinde yapılmaktadır. Gezici Mamografi araçları ile halkımıza yerinde hizmet verilerek kanser taramalarına hız kazandırılmıştır. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Dairesi Başkanlığına ait mobil mamografi aracı 24 Nisan -31 Mayıs 2018 tarihleri arasında ilimizde hizmet verecektir.
Gezici mamografi aracı çalışma planı;
24-25-26 Nisan 2018 Merkez 5 No’lu ASM Yanı
27-30 Nisan 2018 Merkez 4 No’lu ASM Yanı
2 Mayıs 2018 İğneada ASM Yanı
3-4 Mayıs 2018 Demirköy TSM Yanı
07 Mayıs-08 Mayıs 2018 Pınarhisar
09-10-11 Mayıs 2018 Vize
14-15-16-17-18 Mayıs 2018 Lüleburgaz
21-22-23-24 Mayıs 2018 Lüleburgaz
25-28-29 Mayıs 2018 Babaeski&Pehlivanköy
30-31 Mayıs 2018 Kırklareli Merkez.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol