Kırklareli’nde ilk kez yetişkinlere masal anlatıldı

Kırklareli Müze Müdürlüğü önceki akşam “Bana Masal Anlatma” etkinliği düzenledi. Etkinlikte masal anlatıcısı Elif Bolu Türker
tarafından yetişkinlere müzik eşliğinde masal anlatıldı.

Kırklareli Müze Müdürlüğü Kırklareli’nde daha önce görülmemiş bir etkinliğe imza attı. Müze Müdürü Şehmus Tekin ve Sanat Tarihi Uzmanı Nevin Özdemir’in katkılarıyla Kırklareli Müzesi’nde, yetişkinlere masal anlatıcısı Elif Bolu Türker tarafından masal anlatıldı. Yetişkinler mum ışığı ve müzik eşliğinde “Ateş” masalını dinlediler.
Etkinlik öncesinde konuşan Müze Müdürü Şehmus Tekin sözlerine katılımcılara hoş geldiniz diyerek başladı. Kırklareli’nde daha önce yapılmamış bir etkinlik gerçekleştirdiklerini belirten Tekin “ Müzemizde daha önce buna benzer etkinlikler yapılmamıştı. Bu sıcak ortamda son derece önemli bir etkinlik gerçekleştiriyoruz. Kendimize bakmamız açısından ve daha sonraki çalışmalara, daha büyük organizasyonlara ön ayak olması açısından bizim için bu etkinliğin çok kıymetli olduğunu söyleyebilirim.
Masallar binlerce yıllık
geçmişe sahip
Masallar biliyorsunuz ki herkesin yaşamı boyunca dedelerinden, atalarından duymuş olduğu, herkesin keyifle dinleyerek vakit geçirdiği, sonrasında bir kısmının arkası yarın şeklinde devam ettiği ve insanı merak içinde bırakan çok güzel kültürel etkinliklerdir. Masallara baktığımız zaman masallar bugün veya dün oluşmuş olan kültürel olaylar değildir. Binlerce yıllık tarihi geçmişi olan ve insanları derinden etkileyen kültürü, sanatı, tarihi ve birçok alanı da etkilemiş olan hikayelerdir, efsanelerdir, mitolojilerdir. Bugün müzeyle nasıl bir bağlantısı olduğunu düşündüğümüz zaman müzelerde gördüğünüz eserlerin çoğu aslında efsaneler neticesinde bir zamanki inanışla dilden dile geçmiş olan mitolojilerdir. Masallar kültürü, sanatı, tapınakları, heykelleri yani bütün sanat eserlerini etkilemişlerdir. Bu açıdan böylesine anlamlı bir yerde bu işi yapmak bizim için de bir ilk oluyor ve bu nedenle onur ve gurur duyuyoruz. O yüzden de hepinizi buraya davet ettik. Geldiğiniz için de tekrardan teşekkür ediyorum” dedi.
Kırklareli Müze Müdürü Şehmus Tekin’den sonra konuşan Sanat Tarihi Uzmanı Nevin Özdemir ise masalların sadece çocuklar için değil yetişkinler içinde anlatıldığını söyleyerek “ Burada bir kuralı yıkarak yetişkinlere masal anlatma etkinliği gerçekleştiriyoruz. Bu yüzden benim için kıymetli olan bir hikayeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Ünlü masal anlatıcısı ve halk ozanı Judith Liberman ilk defa Türkiye’ye masal anlatmak için geldiğinde büyüklere masal anlatma kavramı insanlar için yabancı bir durumdu. Çünkü bilinen durum masallar çocuklara anlatılır şeklindeydi. Judith Liberman’a bu konu sorulduğunda modası geçmiş bir durumdu ve bizde bunu geri getirdik dedi. Sizleri buraya beraber hayal kurmak istediğimiz için davet ettik. Teknolojinin yapamadığı bazı şeyler var. Evet biz de bu masalı radyolardan televizyonlardan herhangi bir yerden dinleyebiliriz. Ancak 40 kişi aynı mekandayız aynı masalı dinliyoruz ve beraber hayal kuruyoruz. Bence bunun bir ruhu olmalı. Bir yerlerde bununla ilgili bir ruh dolaşmalı ve aynı heyecanı paylaşmalıyız. Birlikte bu etkinliği paylaşmanın çok kıymetli olduğunu düşünüyorum.
Eskiden de
yetişkinlere masallar anlatılırdı
Yine Judith Liberman şöyle diyor. Dünyanın duyduğu masalları değiştirirsek dünyayı değiştirebiliriz. Bu cümlenin de çok önemli bir cümle olduğunu düşünüyorum. Eskiden sadece çocuklar için masal anlatılmazdı, herkes için anlatılırdı. Bu toprakların masalcıları vardı ve bu masalcılar köy köy gezip masallar anlatırlardı. Aşıklar, meddahlar vardı. Bu kişiler köy köy dolaşıp yaşlılara, gençlere, çocuklara her şekilde masallarını aktarırlardı. O yüzden büyüklerin de masal dinlemesi gerektiğini ifade etmek istiyorum. Çünkü biz bu hayatın kargaşası içinde, yoğun iş temposunda hayal kurmayı unutuyoruz. Bu bağlamda hayal kurmanın kıymetli olduğunu birkaç masaldan örnek vererek anlatmak istiyorum. Özellikle iş hayatına girdiğimizde mümkün olanı ve olmayanı hep kesin çizgilerle ayırırız.
Masallar bizler için mümkün olanı ve olmayanı ayıracak olan teknolojidir. Mesela yoksul Keloğlan padişahın zengin kızıyla normal şartlar altında evlenemezdi. Ancak masalda evlendikten sorma hepimiz böyle bir olayın mümkünlüğünü kavramış olduk. İşte biz insanların içinde bu mümkün olmayan kısmı mümkün kılmak için masalların önemli olduğunu düşünüyoruz.
Toplumsal hayatın içinde çok büyük bir kaos içindeyiz. Yoksulluk, hırs, öfke, kin hepsi bizleri çevrelemiş durumda. Bunlardan masallar sayesinde çıkabiliriz. Masal anlatıcısı Liberman masallar gönülden ağza, ağızdan kulağa, kulaktan tekrar gönüle inen şifalı yolculuklardır diyor. Sürekli bir döngüsü olan masallar kişiden kişiye aktarılarak varlığını devam ettiriyor ve bu yüzden çok kıymetliler. “ ifadelerini kullandı.
Masallar iyilikten ve güzellikten bahseder
Masal anlatıcısı Elif Bolu Türker ise masalların her zaman bir şeyler anlattığını belirtti. Neden masal anlattığını katılımcılarla paylaşan Türker “ Ben her masal etkinliğinde masal anlatmadan önce bir şeyden bahsediyorum. Hayat gerçekten çok kötü ve bizim kapılarımız var. İstediğimiz zaman o kapıları kapatabiliriz ve o dünyayı dışarıda bırakabiliriz. Eski uygarlıklarda tüylerin tamamının bir anlamı vardı. Orada krallar, yöneticiler, padişahlar bunu vücutlarının bir yerlerine takarlar ve bu bir anlam ifade ederdi.
Bu tüyler adalet, onur, adaletli olmak anlamına geliyordu. Bizlerin de arkamda görmüş olduğunuz trenin içinde olduğumuz varsayalım. Bu hepimizin içinde olduğu trenin altında umarım onur, adalet gibi hayatımızda çok önemli yer tutan kavramlar, bu trenin rayı olurlar. Masallar her zaman bir şey anlatırlar. İyilikten güzellikten bahsederler. Herkes farklı dersler çıkarabilir. Önemli olan birlikte hayal kurabilmektir. Bu nedenle masallar hayal kurmak adına çok önemlidir.” ifadelerini kullandı. Daha sonra Elif Bolu Türker etkinliğe katılan yetişkinlere “Ateş” masalını anlattı.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. gerçekler karaborsada mı 30 Ekim 2018 Salı 19:14:02

    kim uyandırsa bu uyurgezerleri