Kırklareli'nde geceyi AK meşaleler aydınlattı; İktidar yürüyüşü Kırklareli'nden başladı

Sandıklarda oy kullanmayla başlayan sakin süreç, sandıkların açılmasıyla birlikte yerini heyecana bıraktı. Her açılan sandıkta heyecan biraz daha artarken, nihayetinde bekleyiş yerini zafer kutlamalarına bıraktı. Sandıkların %99.85’i açılırken Yüksek Seçim Kurulu’nun son verilerine göre, Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 27.725.131 oy ile yüzde 52.16 oranıyla Cumhurbaşkanı seçildi. Millet İttifakı Kemal Kılıçdaroğlu 25.432.951 oy ile yüzde 47.84 oranında oy aldı.

Tüm Türkiye'de olduğu gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönül veren partililer ve halk, sayımın sona ermesiyle birlikte sokaklara döküldü. Büyük kalabalıklar halinde kutlamalar yapan halk, yurdun her yanında mitingler, yürüyüşler, havai fişekler ile kutlamalar yaptı.

Kırklareli zaferi kutladı

Yurdun dört bir yanında olduğu gibi oy sayım işleminin sona ermesiyle birlikte Kırklareli'nde de  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönül verenler sokaklara döküldü. AK Parti İl Binası önünde toplanan büyük kalabalık kutlamalar erkenden başlarken, Özgürlük Meydanı'ndan ve şehrin sokaklarında kortejler turlamaya başladı. Ardından İl Binası önnde toplanan AK Sevdalılar, yürüyüş ve marşlar eşliğinde önce Karaumur Caddesi'nden ardından Dingiloğlu Parkı'nın önünden Fevzi Çakmak Caddesi üzerinden Özgürlük ve Demokrasi Meydanı'na ulaştı. Yoğun kalabalığın katıldığı kortej meydanda gerçekleşen konuşmalar ile daha da coştu.

Geceyi meşaleler aydınlattı

Özgürlük ve Demokrasi Meydanı'nda toplnan toplanan kalabalığa ilk önce Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanı Şaban Savaşan hitap etti. MHP Başkanı Savaşan, "Ülke büyüsün dediniz. Allah hepinizden razı olsun. İstikrar kaybetmedi kazandı. Siz kazandınız, Türkiye kazandı, Türkiye Cumhuriyeti kazandı. Yarınımız aydın olsun, sağ olun, var olun. Allah'a emanet olun." dedi.

"Türkiye kazandı"

Coşkulu kalabalığa hitap eden Büyük Birlik Partisi (BBP) Kırklareli İl Başkanı Ercan Andaç, "Bu akşam burada bir demokrasi şölenini hep birlikte kutlamanın mutluluğunu, sevincini yaşıyoruz. Hoş geldiniz. Bu akşam Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi Türkiye kazandı, bütün dış güçlere rağmen. Cumhur İttifakı olarak sizlerle birlikte bu güzel mutluluğa bu güzel başarıya imza attık. Hepinizden Allah razı olsun. Türkiye'yi yüzyılı inşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde Cumhur İttifakımızın bünyesinde inşallah daha güzel hedeflere, daha güzel başarılara imza atacaktır. Hepinize saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Allah'a emanet olun." şeklinde konuştu.

"Bu gün zafer milletin, zafer Allah'ındır. Recep Tayyip Erdoğan kazandı"

Sloganlar eşliğinde sahneden halka seslenen AK Parti Kırklareli İl Başkanı Yunus Ercan Dağtaş, "Hepiniz hoş geldiniz, kıymetle hemşehrilerim. Adam kazandı mı? Allah'tan başka galip yoktur. Bu gün zafer milletin zafer Allah'ındır. Recep Tayyip Erdoğan kazandı." sözlerini dile getirdi.

"Bu gün Recep Tayyip Erdoğan nezdinde tüm Türkiye kazandı"

Türkiye'de kazanılan zaferin tüm mazlum dünya devletlerinin zaferi olarak ifade eden Başkan Dağtaş, "Bugün Recep Tayyip Erdoğan'ın şahsında Arakan, Miyammar, Filistin ve tüm dünya mazlumları kazandı. Seçimlerden önce dedik ki öyle bir kazanacağız ki hiç kimse kaybetmeyecek. Bu gün Recep Tayyip Erdoğan nezdinde tüm Türkiye kazandı." dedi.

"Kendi kısa vadeli menfaatlerini ülkesinin uzun vadeli kalkınmasına değişmeyen insanlar olduğunuzu gösterdiniz"

Seçimin Türkiye için büyük bir önem taşıdığını ifade eden AK Parti Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam, "Kıymetli dava arkadaşlarım, bu ülkeye candan gönülden ve kendi menfaatlerinden önce bağlı olan sevgimi hep söylerim. Hepinize hoş geldiniz diyorum. Hepinizin zaferini kutluyorum. Sizler bu ülkedeki vatanseverlerin kimler olduğunu herkese gösterdiniz. Kendi kısa vadeli menfaatlerini ülkesinin uzun vadeli kalkınmasına, gelişmesine değişmeyen insanlar olduklarınızı hep biriniz gösterdiniz." ifadelerini dile getirdi.

"Dünyanın diz çöktürmek istediği Recep Tayyip Erdoğan'ı yalnız bırakmadınız"

Avrupa devletlerinin Türkiye üzerinde kötü emelleri olduğunu ifade eden AK Parti Kırklareli Milletvekili Sarıçam, "Hedefine ulaşan bir maratonu hep beraber yürüdük. Bu maratonun sonunda bir hedefimiz vardı. Dünyanın diz çöktürmek istediği Recep Tayyip Erdoğan'ı 21 yıldır iktidarda tuttuğumuz gibi önümüzdeki yüzyıl içinde hazırlayıp iktidara oturtmak, Türkiye'nin yönetimini emin ellere vermek var." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, halka seslendi

Halk seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu milletimizin teveccühüyle tamamlamış bulunuyoruz. İki bayram arasında bize bir demokrasi bayramı yaşatan milletime şükranlarımı sunuyorum" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sandık başına gidip kendisi ve evlatlarının geleceği için iradesini ortaya koyan tüm vatandaşlara teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, teşkilatın tüm mensuplarını, kadın ve gençlik kollarını, sandık müşahitlerini, gönüllü olarak seçimin sağlıklı şekilde yürümesine katkıda bulunan herkesi, kampanya ekibini, kadınları, gençleri ve AK Parti davasına gönül veren tüm kardeşlerini tebrik ettiğini belirtterek sözlerine şu şekilde devam etti;

“Sizlerin güvenine layık olacağiz”

Yurt içinde, yurt dışında ikinci tura göre özellikle yüksek oy oranlarıyla sandığa koşan herkese teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yaptığı tercihle önümüzdeki 5 yıl boyunca ülkeyi yönetme sorumluluğunu bir kez daha bize tevdi eden milletimizin her bir ferdine teşekkür ediyorum. İnşallah sizlerin güvenine layık olacağız. 21 yıl layık olduğumuz gibi layık olacağız. Ne dedim; 'Pazara kadar değil, mezara kadar beraber olacağız' Hep 'Bu sevda burada bitmez' dedik. Öyle mi? Şimdi bak 'bay bay Kemal' diyorlar. Biz hep 'Bu kutlu yürüyüş yarım kalmaz' demiştik. Biz hep 'Hizmet eden hezimete uğramaz' demiştik. Biz hep 'Türkiye bize, biz de Türkiye'ye emanetiz' demiştik.

“14 Mayıs seçiminin de 28 Mayıs seçiminin de galibi 85 milyon vatandaşımızın tamamıdır”

Nasıl demir ateşle buluşarak çeliğe dönüşürse, sizlerin iradesi de sandıkta Türkiye'nin bükülmez, kırılmaz, paslanmaz gücü hâline geldi" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na atıfta bulunarak, şöyle konuştu: "Buradan Türkiye'ye bir hesap yapıyorum. 'Hesap uzmanıyım' diyordu ya... 2018'de CHP'nin vekil sayısı neydi biliyor musunuz? 146. 2023'te CHP'nin vekil sayısı, yani bu seçimde 169 çıkardı. Fakat malum, toplamda yüzde 1 bile oya sahip olmayan malum partilere kiralık vekil verdi. Ne kadar? 40 tane. Peki, ne oldu? Şimdi 129'a düştü CHP. Hesap uzmanı ya, bu işleri çok iyi bilir. Böylece kaybettiği vekiller sebebiyle herhalde CHP bunu, bay bay Bay Kemal'e hesabını soracaktır. Diyoruz ki 14 Mayıs seçiminin de 28 Mayıs seçiminin de galibi 85 milyon vatandaşımızın tamamıdır."

BBiz öyle bir kazanacağız ki kimse kaybetmeyecek' demiştik. Öyleyse bugün kazanan sadece Türkiye'dir. Demokrasimizden, kalkınmamızdan, hedeflerimizden taviz vermeden şimdi Türkiye Yüzyılı'nın kapısını açtık ama beraberce açtık. Erkeğinden kadınına, gencinden yaşlısına, çalışanından emeklisine kadar milletimizin tüm kesimlerinin hayallerini, heyecanlarını beraberce hayata geçirdik. Kalbi ve gözü bize dönük dostlarımızın umutlarını beraberce yükselttik.

“Asıl olan milletimizin birliğine ve beraberliğine sahip çıkmasıdır”

Bir İstanbullu, bir Üsküdarlı, bir Kısıklılı olarak sizin gibi yol arkadaşları verdiği için Allah'a hamdediyorum. “Her zaferimizi yine sizlerle birlikte kutlayacağız”

Şu anda emniyetten dedim ki Kısıklı meydanında ne kadar vatandaşım var? Rakam ne biliyor musunuz? 55 bin. Seçimler gelir geçer, sel gider kum kalır. Asıl olan ülkemizin hedeflerinden sapmaması, milletimizin birliğine ve beraberliğine sahip çıkmasıdır. Bugünkü seçimlerin en büyük mesajı işte budur" diye konuştu.

"Seçim sonuçları bir kez daha göstermiştir ki hiç kimse bu ülkenin kazanımlarına göz dikemez" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İşte şimdi dünya ülkeleri arıyor. Az önce Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham kardeşim aradı. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev kardeşim aradı. Libya Başbakanı aradı.

Hepsi ardı ardına arıyorlar. Ve diyorlar ki 'Gerekirse ilan edin, davet edin, hemen şimdi de geliriz' Çünkü bu zaferi bizimle gerek Batı'da gerek Körfez'de... Katar arıyor, aynı şekilde o da bu mutluluğu paylaşıyor.

“Hiç kimse insanımızın sahip olduğu hak ve özgürlüklere el uzatamaz”

Hiç kimse insanımızın sahip olduğu hak ve özgürlüklere el uzatamaz. Hiç kimse milletimize tepeden bakamaz, insanımıza hakaret edemez. Gençlerimizi kendi dipsiz karanlıklarına sürükleyemez. Hiç kimse Türkiye'ye parmak sallayamaz. Bunun için terör örgütünden karanlık mahfillere herhangi bir aracı ayağımıza dolayamaz. Hiç kimse milletimizin bir olma, iri olma, diri olma, kardeş olma, hep birlikte Türkiye olma azmini kıramaz.

Onlar konteynerlerde, çadır kentlerde oylarını gittiler, büyük bir vakurla kullandılar. Allah onlardan razı olsun. Rabbim beterinden korusun. Söylediğim gibi inşallah bir yıl içinde de kalıcı konutları hâlledeceğiz" ifadelerini kullandı.

Kırklareli'nde seçim rakamları nasıl?

Oyların sayımının sona ermesiyle birlikte Kırklareli'nde de seçimin rakamları belirlendi. 2. Tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sonuç belli olmasının ardından, ilimizin oy tablosu da kesinleşti. Kırklareli'ndeki toplam 291,786 seçmenden 258,494'ü sandık başına giderken, bu oyların 256 bin 126'sı geçerli oy sayıldı. İlimizde Kemal Kılıçdaroğlu toplamda 175 bin 251 oy alırken, Recep Tayyip Erdoğan ise 80 bin 875 oy aldı.

 Böylece toplam oyların yüzde 68.42'sini Kılıçdaroğlu, yüzde 31.58'ini 13. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan aldı.

İlimiz ve ilçelerdeki oy dağılımı

Kırklareli Merkez'de Kemal Kılıçdaroğlu 44 bin 566 oy, Recep Tayyip Erdoğan ise 24 bin 502 oy aldı. Lüleburgaz ilçesinde Kemal Kılıçdaroğlu 77 bin 354 oy, Recep Tayyip Erdoğan ise 31 bin 472 oy aldı. Babaeski'de ise Kemal Kılıçdaroğlu 25 bin 267 oy, Recep Tayyip Erdoğan ise 8 bin 769 oy aldı. Demirköy ilçemizde ise Kemal Kılıçdaroğlu 3 bin 167 oy, Recep Tayyip Erdoğan ise 2 bin 990 oy aldı.

Kofçaz'da Kemal Kılıçdaroğlu bin 26 oy, Recep Tayyip Erdoğan ise 710 oy aldı. Pehlivanköy'de Kemal Kılıçdaroğlu bin 860 oy, Recep Tayyip Erdoğan ise 803 oy aldı. Pınarhisar'da Kemal Kılıçdaroğlu 8 bin 242 oy, Recep Tayyip Erdoğan ise 4 bin 624 oy aldı.  Vize'de Kemal Kılıçdaroğlu 13 bin 769 oy, Recep Tayyip Erdoğan ise 7 bin 5 oy aldı.

İlk seçimde neler yaşanmıştı?

Oyların sayılmaya başlamasıyla birlikte heyecanın her geçen saat arttığı 1. Tur seçiminde 50+1 oranı yakalamamış ve Türkiye tarihinde ilk defa 2. Tur'a gidildi.

Resmi olmayan sonuçlar göre yüzde 95.40 açılan sandık oranına göre Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49.94, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44.30 Sinan Oğan ise yüzde 5.3 oy oranı elde etti.

Tüm Türkiye'nin aylardır gözünün kulağının kilitlendiği 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi ilk oy oranlarını resmi olmayan sonuçları heyecanın devam edeceği yönünde.

Resmi olmayan sonuçlara göre;

Cumhur İttifakı yüzde 50.11, Millet İttifakı yüzde 34.77, Emek ve Özgürlük yüzde 9.79 oy aldı

Kırklareli'nde 2-1 kaderi değişmedi

Açılan sandık oranı yüzde 90.53'ü gösterirken Cuhhuriyet Halk Partisi (CHP) yüzde 46.02 oranında oy alarak 2 milletvekili, AK Parti yüzde 24.74 oy oranı ile 1 milletvekili çıkarıyor.

Milletvekili çıkaramayan İYİ Parti yüzde 15.47 oy aldı. İYİ Parti yüzde 15.47 oy, Yeşil Sol Parti yüzde 1.69 oy, TİP yüzde 1.48 oy, Zafer Partisi yüzde 1.30 oy, Memleket Partisi yüzde 0.86 oy, Yeniden Refah Partisi yüzde 0.62 oy, BBP yüzde 0.53 oy, Diğer yüzde 2.50 oy. 919 sandıkta 236 bin 321 oy kullanılırken, geçerli oy sayısı 321 bin 865 oldu. Kırklareli'nde seçime katılım oranı yüzde 90 gibi yüksek bir rakamı gördü. 16 Mayıs Salı günü saat 15.00'a kadar itiraz Yüksek Seçim Kuruluna edilebilecek.

Cumhurbaşkanlığı seçimi

Resmi olmayan sonuçlara göre, Türkiye genelinde 192 bin 214 sandıkta yüzde 92.70 oranında sandık açıldı. Katılım oranının yüzde 88.61 olduğu seçimde kullanılan 49.441.326 oydan 48.547.484 geçerli oy oldu.

 Recep Tayyip Erdoğan, 53 İl 24.354.342 oy ile yüzde 49.94, Kemal Kılıçdaroğlu 28 İl 21.604.626 oy ile yüzde 44.30. Sinan Oğan 2.584.630 oy ile yüzde 5.3, Muharrem İnce 226.905 oy ile yüzde 0.46.

İlçelerde oy kullanma işlemleri sorunsuz gerçekleşti

Kırklareli'nin Babaeski ilçesinde seçim heyecanı oldukça yüksek bir seçim gerçekleşti. Sorunsuz bir seçimin geçmesi herkesi mutlu eden en önemli nokta oldu. Babaeski'de oy kullanma işlemi gerçekleşti. Bölge bölge yoğunluktan olduğu okullarda, seçim sonucu için heyecanlı bekleyiş de erkenden başladı. Oy kullanma işleminin sona ermesinin ardından Tüm Türkiye'de olduğu gibi Babaeski ilçesinde de heyecanlı bekleyiş sürdü.

Seçime katılan tüm partiler;

AK Parti, BBP, MHP, YRP (Cumhur İttifakı), CHP, İYİ Parti (Millet İttifakı), TİP, Yeşil Sol (Emek ve Özgürlük İttifakı), AP, Zafer Partisi (ATA İttifakı), TKP, TKH, SOL (Sosyalist Güç Birliği İttifakı), Millet Partisi, HAK-PAR, Sol Parti, Genç Parti, Memleket Partisi, ABP, ANAP, Yenilik Partisi, HKP, MYP, Vatan, GBP (İttifaka Dahil Olmayan Partiler)

"Verilerimiz anlık olarak siyasi partilerimizle paylaşılmaktadır"

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, seçim sonuçlarına dair açıklamalar ile kamuoyunu bilgilendirdi. Oy sayımı süreci ile ilgili yaptığı açıklamada "Verilerimiz anlık olarak siyasi partilerimizle de paylaşılmaktadır. Bilindiği gibi cumhurbaşkanı adayı sayısı 4, 24 tane de siyasi partimiz seçimlere katılmaktadır. Sandık alanlarından gelen seçim sonuçları ilçe seçim kurullarına, ilçe seçim kurullarından da il seçim kurullarına intikali oluyor ve bu şekilde de sisteme girişi söz konusu olmaktadır. Şu an itibarı ile yurt içinde yüzde 47.08, yurt dışında ise 12.60 oy girişi gerçekleşmiştir. Gecikme durumunda da nasıl bir yol izleneceği hem kanunda hem de seçim takviminde işlenmiştir" dedi." (E.Yıldırım)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol