Kırklareli’nde böbrek taşı kırma ameliyatlarında yeni yöntem

Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde üroloji ameliyatları için yeni bir yöntem devreye girdi. Sağlık Bakanlığınca alınarak Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kullanılmaya başlanan fleksible ureteroskopi cihazı ile böbrek taşları idrar kanalından girilerek lazerle kırılıyor. Kesik olmadan yapılan ameliyat hastaların ameliyat sonrası konforunu artırıyor.

Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesine üroloji ameliyatlarında Doç. Dr. Alkan Çubuk ve ekibi yönetiminde ilk kez Sağlık Bakanlığının imkanlarıyla alınan fleksible ureteroskopi cihazı operasyonda kullanıldı. Böbrek taşlarının tedavisinde en güncel yaklaşımlardan olan retrograde intrarenal cerrahi ya da fleksible üreterorenoskopi tekniği üroloji pratiğinde önemli bir yer tutuyor. Teknik böbreğe idrar kanalı (üretra) yoluyla ulaşıp böbreğin içinde ucu kıvrılabilen bir endoskop aracılığıyla böbrek içinde odacık odacık dolaşabilme esasına dayanıyor. Bu yöntemde taş lazer yardımıyla kırılıyor. Dışarıdan bir kesi olmaması hastaların ameliyat sonrasını konforlu bir şekilde geçirmesini sağlıyor. Ayrıca teknik böbrek tümörlerinin bir kısmının tanısında ve tedavisinde de kullanılabiliyor. (H.Murat Taner) 

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. bizim doktorlarımız 04 Haziran 2022 Cumartesi 12:31:12

    Her milli kurum ve kuruluş gibi Türk Tıbbiyesi de dış güçlerin talebi ile darbelenmesine rağmen doktorlarımız en ileri ve yeni teşhis ve tedavi hümanistik yöntemlerini kullanabiliyorlar. Hele bir özgür bırakılsalar ülkede hasta ve hastalık bırakmayacaklar ışte emperyalizmin büyük korkusu