Kırklareli’nde bağımlılıkları en aza indirmeye çalışacağız

Kırklareli Üniversitesi ve Kırklareli Yeşilay Şube Müdürlüğü işbirliği ile 2015-2016 yılından bu yana düzenlenen bağımlılıkla mücadele eğitimlerine katılan gönüllüler, dün Kırklareli Öğretmenevi’nde düzenlenen etkinlikte ödüllendirildi. Etkinliğe Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Kırklareli Yeşilay Şube Müdürü Öğr. Gör. Vedat Açar, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mehmet Karaman, İl Milli Eğitim Müdür V. Cahit Akın, Kırklareli Müftüsü Hüseyin Demirtaş, kurum çalışanları ve gönüllüler katıldı.

Etkinlikte ilk olarak Kırklareli Yeşilay Şube Müdürü Öğr. Gör. Vedat Açar söz aldı. Kırklareli’nde bağımlılıkları en aza indirmek için çok çalışacakları belirten Açar “Burada yapmış olduğumuz eğitimlerin tamamı gönüllülerde tarafından yapılıyor. 2018 itibariyla bu faaliyetleri yapmaya başladık. Bundan sonra daha da fazla birlikte olacağız. Kırklareli’nde tüm yanlış algıları kırarak bağımlıkları en aza indirmeye çalışacağız. 

Kırklareli’ni daha iyi bir kent yapmak için kendi üstümüze düşen vazifeyi yerine getireceğiz.” dedi.
Ardından Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür konuşmasını gerçekleştirildi. Kırklareli Üniversitesi’nin bilimsel ve sosyal anlamda yaptığı faaliyetler ile ilklere imza attığını belirten Şengörür “ Üniversite olarak Kırklareli’ndeki sorumluluğumuz yerine getirmek için çalışıyoruz. Rektör olarak atandıktan sonra hemen hemen 20’ye yakın sosyal sorumluluk projesini gerçekleştirdik. Bunların önemli bir kısmı kapanışını yaptı. Son dönem için 3 projemiz paydaşlarımızla imzalandı. Üniversitelerin ilk görevi eğitim-öğretim, 2. görevi araştırma ve geliştirme, 3. görevi ise topluma hizmet.
Bu görev aslında en önemli görev. 3. sıradaki görevimizi ilk sıraya koyarak topluma dokunmaya çalışıyoruz. Üniversitemizin öğrencilerine; madde kullanımı ve bağımlılıkla mücadele kapsamında uygun bilgilendirme, eğitim ve hizmetlerinin verilmesi, farkındalığının artırılması ve bu sayede bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımı düzeyindeki artışın önlenerek etkin bir mücadele yapılmasını sağlamak amacıyla; 2015 -2016 Eğitim-Öğretim yılından itibaren Kırklareli Yeşilay il Müdürlüğü ile akran eğitimi yoluyla öğrencilerimize eğitim faaliyetlerimizi yürütmüş bulunmaktayız.
Yeşilay Şube Müdürlüğü ile yapmış olduğumuz protokol gereğince 13.05.2015 tarihinde Üniversitemizin bünyesinde Genç Yeşilay Kulübü kurulmuş olup, üye olan öğrencilerimiz İstanbul’daki Yeşilay Genel Merkez’ inde akran eğitimleri için donanımlı hale gelmişlerdir. Ayrıca Sağlık Yüksekokulu’ndan Öğretim Görevlileri Neşe Alparslan ve Hülya Arıkan, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’ndan Öğretim Görevlileri Ali Karakoç ve Vedat Acar (Yeşilay İl Müdürü) Sağlık Yüksekokulu’nda öğrenim gören gönüllü öğrencilere eğitim vermişlerdir.
Her 2 öğrenciden birine bağımlılıkla mücadele eğitimleri verildi
Bu tarihten itibaren hem genç Yeşilay gönüllüsü öğrencilerimiz hem de Sağlık Yüksekokulu gönüllü öğrencileri eğitim-öğretim yılı başında fakülte ve yüksekokulların birinci sınıflarında okuyan öğrencilerimizin öğrenim gördüğü sınıflara girerek yüz yüze eğitimler vermişlerdir. Öğrencilerimizin ilk defa ailelerinden uzak olmaları, üniversite yaşamına adapte olma süreçlerinde yaşadıkları güçlüklerden kaynaklanabilecek durumlarda bu zorluklarla baş etmek için zaman zaman uygun olamayan çıkış yolları arayabilmektedirler. Bu süreçte sigara, alkol, uyuşturucu madde ve diğer bağımlıklar açısından risk grubu oluşturması nedeniyle eğitimlerimizi her eğitim-öğretim güz yarıyılı başından itibaren vermeye devam edilmiştir. 2015-2016 eğitim öğretim yılından bugüne kadar lisans ve önlisans bölümlerinde kümülatif toplam öğrenci sayımız 26.364 olup, 12.205 öğrenciye neredeyse her 2 öğrenciden birine akran eğitimi yoluyla “bağımlılıkla mücadele” eğitimleri verilerek riskli davranışlara eğilim göstermemeleri konusunda güçlendirilmişlerdir.
Gerek bilimsel gerekse sosyal etkinlikler anlamında ilklere imza atan üniversitemizin başarılarına “bağımlılıkla mücadele “ ile bir yenisi daha eklenirken arkadaşlarının birer deniz yıldızı olması için içtenlikle koşturan gönüllü öğrencilerimize, Kırklareli Yeşilay Şube Müdürlüğüne ve emeği geçen öğretim elemanlarına teşekkür ederim.” İfadelerini kullandı. 

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. esrar kokain eroin vs. ile mücadele 08 Aralık 2018 Cumartesi 16:40:22

    Bağımlayanlar ki en açık ifadesiyle kişiyi ve yaşamını lağımlayanlar denilesi kahredici zehirler konusunda ilk mücadele bunların tanıtıldığı bir resimli broşür hazırlanması ve de her bir uyuşturucunun kişinin bedenini şahsiyetini sosyal yaşamını ve kişinin yakın ve uzak çevresini nasıl sanki bir yangın misali yakıp kavurduğunu ve bağımlının bundan böyle tüm yaşam biçiminin sadece o zehiri edinip süfli tatmin üzere topluma bir asalak kene gibi yapışmış lüzumsuz bir yaratık türüne döndüğünü en sade şekilde açıklayan bir bilgi ve bilinçlendirme yaygın kampanyası ile yapılmalıdır. Tüm evlere ve okullara dağıtılacak bu broşür ilk mücadele adımı olacaktır. Uyuşturucu baronlarının korunma zırhlarını kıracak gözüpek görevlilere eğer izin ve olanak da verilirse ve bu mücadele toplumun gözü önünde ve açıkça yapılırsa ancak başarı sağlanır.