Kırklareli’nde Tango rüzgarı

Kırklareli’nde Milonga diye adlandırılan Arjantin Tango gecesi gerçekleştirildi. Ağırlıklı olarak Tango şarkılarının çalındığı gecede, Salsa ve Bachata müzikleri de çalınarak geceye katılan kişiye eğlenceli anlar yaşatıldı. 27 Kasım Salı akşamı Papazın Evi’nde gerçekleşen gecede misafirler dansa doydu. Gecenin organizatörü ve Eğitmen Onur Oğuz tarafından organize edilen geceye Kırklareli, çevre ilçeler ve Edirne’den katılımcılar geldi.

Aşkın ve tutkunun dansı olarak bilinen Arjantin Tango gecesi Kırklareli’nde Papazın Evi’nde düzenlendi. Gecenin düzenleyicisi aynı zamanda Arjantin Tango Eğitmeni Onur Oğuz ile tango ve dans hakkında konuştuk.
“2006 yılından bu yana da tüm Trakya’da ders
vermeye başladım”
Yarışmalarda Türkiye dereceleri de bulunan Oğuz, aynı zamanda birçok yerde eğitmenlik yapmış; “Ben 2003 yılından bu yana Tango ile uğraşıyorum. 2007 yılında Türkiye derecesi aldım. Türkiye 3.sü oldum. 2006 yılından bu yana da tüm Trakya’da ders vermeye başladım. Hatta şunu söyleyebilirim Trakya’daki eğitmenlik belgesi sahibi tek eğitmenim. Eskişehir ve İstanbul’da dersler verdim. İlk hocam Orçun Sakarya, kendisinin eğitmeni Metin Yazır, Türkiye’ye Tango dansını ilk getirenlerden birisi. 6 yıl aralıksız Kırklareli Üniversitesi’nde Tango ve Latin Dansları dersi verdim. Şuanda derslerimize hafta bir saat olmak üzere devam ediyoruz. Tango üzerine sınıfımız var yaklaşık 10 öğrencimiz var” şeklinde konuştu.
“Kırklareli’nde ki bir sonraki gece 9 hafta sonra olacak”
Kırklareli’nde haftada bir gün olmak üzere dersler verdiğini söyleyen Oğuz, Milonga sıklığının ise 3 haftada bir olduğunu söyledi. Oğuz; “Kurslarımıza Kırklareli’nde Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile birlikte yürütüyoruz. Çalışma için kendilerinin salonunu kullanıyoruz. Normal şartlarda Latin Dansları derslerimiz de oluyordu. Genelde Latin Dansları daha çok istenir ama bu sene ağırlıklı olarak Tango derslerine talep geldi. Ben sadece burada değil Edirne ve Lüleburgaz’da da ders veriyorum. 3 haftada bir olarak bir ilçe veya şehirde Milonga gecelerine devam ediyoruz. Genel olarak her geceye 3 grup da katılım gösteriyor. Döngü olarak 3 hafta bir Milonga yapıyoruz. Bu sebepten dolayı Kırklareli’nde ki bir sonraki gece 9 hafta sonra olacak” dedi.
“Tango’yu Kırklareli’ne ve Trakya’ya
yaymaya çalışıyoruz”
Kırklareli’nde insanların sosyal aktivitelere ilgisinin az olduğunu vurgulayan Oğuz; “İlgi var ama çok az. Trakya insanı aktivite yok diyor, göstermeye çalışıyorsun aktiviteleri öğretmeye çalışıyorsun vaktim yok diyor ama her gece dışarıya çıkıyor. Tangoyu Kırklareli’ne ve Trakya’ya yaymaya çalışıyoruz. Başka bir amacım yok. Ayrıca normal Türkiye piyasasına göre derslerimi çok uyguna veriyorum. Şu an ders ücretlerimiz Türkiye ortalamasının yarısı kadar. İstiyoruz ki insanlar tangoyu sevsinler. Zaten Tango da yabancı bir dil gibi. Kurallarında da yazıyor. Dans ederken konulmaz, bırakın bedeniniz konuşsun” ifadelerini kullandı.
Gecede az miktarda da olsa diğer Latin dansları örneklerinden Salsa ve Bachata müzikleri çalındı ve misafirler Tangonun romantik ruhundan birkaç şarkılığına sıyrılarak hareketli danslar gerçekleştirdi. Aynı zamanda toplu danslarla dans eden ve etmeyen bütün misafirler eğlenceye doydu.
Milonga Kuralları
Milonga kurallarından bahseden Oğuz, “Tango, vals ve milonga da çiftler pistte saatin tersi yönünde akarak ve boşlukları kullanarak hareket etmelidirler. Milongalarda yani dans gecelerinde pistte partnere bir şeyler öğretmek, hareket denemek ya da çalışmak uygun değildir. Çalışmak için başka bir yere gidilmesi çalışmaların pratik saatlerinde yapılması daha uygundur. Dansa davet... Amerikan metodu ile sorulabilir: Dans etmek ister misiniz? Diğer bir yol da Cabeceo (bakışma ve başla onaylama) biçiminde dansa davet girişimi. Her iki tarafta birbirini dansa kaldırabilir. Dans etmek istemiyorsanız kibarca bir bahane bulup,"- Dinleniyorum", "- Bu müzikte dans etmek istemiyorum" gibi şeyler söyleyerek konuşmayı bitirebilirsiniz. Dansa kaldırılan bayanla en az 2 parça dans edilmeli. Partnerlerden herhangi biri açık veya kapalı tutuşla dans etmek için tercihini belirtme hakkına sahiptir, bunu söyleyebilir veya direkt tercih ettiği tutuş biçimini alarak bunu gerçekleştirir. Daha açık bir tutuşla dans etmek isteyen partnerin isteğine saygı gösterilmelidir. Ortaya çıkabilecek sıkıntı ve karışıklıkları önlemek için dansa davet eden kişi de kabul eden kişi de karşısındaki kişinin stili ve dans tercihini, nasıl dans etmeyi tercih ettiğini hesaba katmalıdır. Erkekler dans ettikleri kadını masalarına götürürler. Eğer partnerinizin herhangi bir davranışında veya dansında sizi rahatsız eden bir şey olursa tandanın bitmesini beklemeden hatta şarkının ortasında oturmak isteyebilirsiniz”dedi.
Milonga Nedir?
Milonga, Arjantin ve Uruguay kökenli bir müzik ve dans türüdür. Ayrıca Arjantin Tango'sunun yapıldığı partilere de verilen isimdir. Milonga Río de la Plata, Arjantin ve Uruguay kökenlidir ve 1870'lerde çok popüler olmuştur, payada de contrapunto denilen müzik türünden türemiştir. 2/4 zamanlıdır, genellikle de doğaçlama öğeler taşırdı. Zaman içerisinde diğer müzik türlerinden etkilenerek Tango'ya dahil özgün ve dinamik bir dans türü olmuştur. Tango Şarkılar 3,4 veya 5'li Tanda denilen gruplar halinde çalınırlar ve aralarda kısa bir süre beklenir. Genellikle aynı yılların hatta aynı orkestranın şarkıları bir grup içinde bir araya getirilir. Böylece şarkıların benzer biçim ve havada olması sağlanır. Bir grup şarkı tango türünde olabilirken, diğeri Milonga ve bir diğeri de Arjantin valsi olabilir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol