Kırklareli’nde Latin Rüzgarı

Kırklareli Lozangrad Hotel Roof’ta Latin Dans Gecesi gerçekleştirildi. Kırklareli Üniversitesi Eşli Dans Topluluğu
tarafından organize edilen gecede katılımcılar Salsa müzikleriyle eğlenceyi, Bachata ve Tango müzikleriyle ise romantizmi yaşadılar. Saat 20.30 itibariyle başlayan gecede Latin danslarının yanı sıra yapılan toplu danslarla da katılımcılar dansa doydu.

30 Kasım Cuma akşamı Lozangrad Hotel Roof’ta düzenlenen gecede üniversite öğrencilerinin yanı sıra dışarıdan da katılımcılar da yer aldı. Gecenin organizatörleri ve Kırklareli Üniversitesi Eşli Dans Topluluğu eğitmenleri Gizem Yapıcı ve Sergen Toraman, geceyi organize etmelerindeki amacın Kırklareli’nde dansı ve dans gecesi kültürünün yaygınlaşması olduğunu söylediler.
“Latin dansı kültürünü
Kırklareli’ne kazandırmak
istiyoruz”
Ağılıklı olarak üniversite öğrencilerinin katılım gösterdiği gecede salsa, bachata ve tango şarkılarıyla dans edildi ve unutulmaz bir gece yaşandı. Dans gecesine katılan öğrencilerin hepsinin yaklaşık 1 ay önce dansa başladığını dile getiren Eğitmen Gizem Yapıcı, dans geceleri sayesinde öğrencilerin hem öğrendiklerini pratik yaptıklarını hem de eğlendiklerini ifade etti. Bu yılın ilk dans gecesini organize ettiklerini belirten Eğitmen Yapıcı, Kırklareli’nde yerleşmiş bir Latin Dansı ve Latin Dans Gecesi kültürü olmadığı dile getirdi.
Amaçlarının bu kültürü Kırklareli’ne kazandırmak ve Latin Dansının alternatif bir eğlence olarak yer etmesi olduğunu söyleyen Yapıcı, en kısa sürede yeniden organizasyon yapacaklarını bu organizasyona da tüm Kırklareli halkını davet ettiklerini söyledi. Üniversitede haftasonları salsa ve bachata kursu verdiklerinden bahseden Yapıcı, hafta içleri de üniversite öğrencisi olmayanlara yönelik kurs gerçekleştirdiklerini kaydetti. Her hafta Salı ve Perşembe akşamları saat 20.30’da Doğay Bağış Dans Atölyesinde kurslarının devam ettiğini söyleyen Eğitmen Gizem Yapıcı, tüm Kırklareli halkını dans etmeye davet ettiklerini ifade etti. Kursun Tango Eğitmeni Sergen Toraman da güzel bir dans gecesi düzenlediklerini belirterek, amaçlarının en kısa sürede yeniden dans gecelerine davet etmek istediklerini söyledi. Her hafta benzer organizasyonlar yapmak istediklerini dile getiren Toraman, tüm katılımcılara teşekkür etti.
Tango Kuralları
Tango gecelerinin normal şartlarda ayrı bir organizasyon yani “milonga” olarak gerçekleştirildiğini söyleyen Eğitmen Toraman, milonga kurallarını şu şekilde açıkladı; “Milonga kurallarından bahseden Oğuz, “Tango, vals ve milonga da çiftler pistte saatin tersi yönünde akarak ve boşlukları kullanarak hareket etmelidirler.
Milongalarda yani dans gecelerinde pistte partnere bir şeyler öğretmek, hareket denemek ya da çalışmak uygun değildir. Çalışmak için başka bir yere gidilmesi çalışmaların pratik saatlerinde yapılması daha uygundur. Dansa davet... Amerikan metodu ile sorulabilir: Dans etmek ister misiniz? Diğer bir yol da Cabeceo (bakışma ve başla onaylama) biçiminde dansa davet girişimi. Her iki tarafta birbirini dansa kaldırabilir. Dans etmek istemiyorsanız kibarca bir bahane bulup,"- Dinleniyorum", "- Bu müzikte dans etmek istemiyorum" gibi şeyler söyleyerek konuşmayı bitirebilirsiniz. Dansa kaldırılan bayanla en az 2 parça dans edilmeli. Partnerlerden herhangi biri açık veya kapalı tutuşla dans etmek için tercihini belirtme hakkına sahiptir, bunu söyleyebilir veya direkt tercih ettiği tutuş biçimini alarak bunu gerçekleştirir. Daha açık bir tutuşla dans etmek isteyen partnerin isteğine saygı gösterilmelidir. Ortaya çıkabilecek sıkıntı ve karışıklıkları önlemek için dansa davet eden kişi de kabul eden kişi de karşısındaki kişinin stili ve dans tercihini, nasıl dans etmeyi tercih ettiğini hesaba katmalıdır. Erkekler dans ettikleri kadını masalarına götürürler. Eğer partnerinizin herhangi bir davranışında veya dansında sizi rahatsız eden bir şey olursa tandanın bitmesini beklemeden hatta şarkının ortasında oturmak isteyebilirsiniz” dedi.
Salsa Nedir?
Salsa, Karayipler kökenli olduğu varsayılan, salsa adıyla belirtilen müzik türleri eşliğinde çiftler halinde veya grupça icra edilen, Latin Amerika’nın ve ABD’nin modern bir dansı. Önceleri yalnızca Latin Amerika halkları arasında yaygın olan bu müzik türü, Karayipler’den ABD’ye göçenler sayesinde ABD’de de yaygınlık kazanmış ve salsa dansı özellikle 1980'lerden sonra tüm dünyada tanınır ve uygulanır duruma gelmiştir. Günümüzdeki salsa dansı Afrika, Karayip ve Avrupa stillerinin, dans ve müzik unsurlarının bir karışımı olarak nitelenir. Salsa’nın kökenlerinin çeşitliliği ve çeşitli stillerden oluşan bir karışım olması adının anlamını da açıklamaktadır.
"Salsa" sözcüğü aslında İspanyolca konuşan Latin Amerika ülkelerinde çeşitli baharatların karıştırılmasıyla hazırlanan “sos” anlamına gelir. Söz konusu müzik ve dansa da çok farklı kültürel öğelerin karışımını içermelerinden dolayı bu ad verilmiştir.
Bu karışımın tarihsel oluşumunda son, guaguancó, rumba, boogaloo, pachanga, guaracha, plena ve bomba tarzlarının etkileri olmuştur. Günümüzdeki salsanın dans adımları esas olarak Küba sonundan gelmekteyse de, mambo, cha cha cha, guaracha, changüí, palo monte, rumba, abakuá, comparsa gibi diğer Küba danslarından etkilenmiş bulunmaktadır. Bir “serbest stil” dansı olan salsa, rutin hareketlere bağlı kalınmaksızın doğaçlama olarak yapılır. Salsa, foxtrot veya samba gibi dans pistini tümüyle kullanmayı gerektiren danslardan değildir.
Bachata Nedir?
Bachata Dominik Cumhuriyeti’nin 4/4 ritimli, romantik bir müzik ve dans türüdür. Daha çok gitarın ön planda olduğu bachata müzikleri vurmalı çalgılar (bongo, maracas, guiro) ve basgitar eşliğinde üç veya dört gitarla çalınır. İlk kaydedilmiş Bachata parçaları 1961 yılına dayanır. Bachata müziğinin uluslararası başarısı 1991’de Juan Luis Guerra’nın "Burbujas De Amor" adlı parçasının "Euro Hot 30" adıyla belirtilen Avrupa’da en tutulmuş 30 parçalık listenin başına yerleşmesiyle gerçekleşmiştir.
Daha sonra 1999’da Frank Reyes’in başarılı parçası "Ajena"yla ve Luis Miguel del Amargue’nin "Te echo de menos" adlı parçasıyla birlikte bachata müziğiyle yapılan danslar yaygınlaşmış ve dans pistlerinde salsa ve merengue danslarının yanı sıra Bachata dansı da yapılmaya başlanmıştır.
Tango Nedir?
Tango, Buenos Aires, Arjantin ve Montevideo, Uruguay kökenli bir dans ve müzik türüdür. Dansla beraber gelişen müzik tarzı da aynı adla anılmaktadır.
İlk yılların tangosu "tango criollo" veya "basit tango" olarak bilinmekle beraber, günümüzde Amerikan ve uluslararasi tango stilleri, Fin tangosu, Çin tangosu gibi çeşitli türler gelişmiştir. Ancak orijinal tango, doğduğu toprakların adıyla, "Arjantin tangosu" olarak anılmaktadır.
Tangonun dramatik duygusu, dans sırasında çok zengin doğaçlama fırsatları yaratması, dansın özünde aşk ve melankoli tutkusunun yatmasından ileri gelmektedir. Tango müziğinin temel çalgısı Alman icadı olan fakat ismini Arjantin Tango'su ile duyuran akordeonun akrabası bandoneon'dur.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. dans bu evrensel lisan 09 Aralık 2018 Pazar 14:51:46

    İspanyol gitanasının çok daha içli içten ve içerikli nefis flaminko dans ve müziğini de tanımaya çalışınız.