Kırklareli'nde FETÖ'nün adliye yapılanması davası

FETÖ/PDY'nin adliye yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında, haklarında dava açılan 15'i tutuklu 20 sanığın yargılandığı duruşmanın ikinci günkü oturumu sona erdi

Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığınca Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) adliye yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında, 15'i tutuklu 20 sanığın yargılandığı duruşmanın ikinci günkü oturumu sona erdi.
Halk Eğitim Merkezi'nde oluşturulan salonda 2. Ağır Ceza Mahkemesince öğle arasından sonra görülen duruşmada, aralarında örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock" kullandığı iddia edilenlerin de bulunduğu, haklarında "silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 5 yıldan onar yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılanan, adliye ve ceza infaz kurumu personeli 5’i Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden 20 sanık hazır bulunduruldu.
Eski zabıt katibi tutuklu sanık Muhammet Bahtiyar Eskin, ''9 ay tutuklu kaldım ve biraz konuşacağım'' diyerek savunmasına başladı.
Üzerine atılı suçlamaları reddeden Eskin, terör örgütü ile hiçbir bağının bulunmadığını ileri sürdü.
Silahlı terör örgütü yöneticiliği iddiasından yargılandığını hatırlatan Eskin, dosyadaki hiçbir suçlamanın delilinin bulunmadığını iddia etti.
Dosyada 'Yeşil' kod adlı gizli tanığın ifadeleri doğrultusunda tutuklanarak mesleğinden atıldığını belirten Eskin, suçlamaların tamamen bir senaryodan ibaret olduğunu savundu. Savunması sırasında mahkeme heyetine hitaben, ''Ben 5 yıldır adliyede görev yaptım beni hiç araştırmadınız mı?'' dedi.

Mahkeme Başkanı Vahdet Yeltepe de araştırmadıklarını ifade ederek, esasa ilişkin savunmasını sürdürmesi uyarısında bulundu.
Stajyerlik ve görev süresi boyunca cemaat evlerinde kalmadığını, kimseden yardım istemediğini ileri süren Eskin, 4 arkadaşı ile birlikte bekar evinde kaldıklarını anlattı.
Duruşmada, ilk oturumla birlikte 13 sanığın savunmaları tamamlandı.
Sanıklar, geniş güvenlik önlemleri altında duruşma salonundan çıkartılarak ceza infaz kurumu ring araçlarıyla cezaevine götürüldü.
Duruşmaya yarın devam edilecek.
etullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) adliye yapılanmasına yönelik 15'i tutuklu 20 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşması devam ediyor.
Kırklareli 2. Ağır Ceza Mahkemesince Halk Eğitim Merkezi'nde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya, örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock" kullandığı tespit edilenlerin de aralarında bulunduğu eski adliye ve ceza infaz kurumu personeli 20 sanık katıldı.
Eski ceza infaz koruma memuru tutuklu sanıklardan İlyas Uzun, savunmasında, "terör örgütü yöneticisi olma" suçlamasının kabul edilebilir olmadığını ifade ederek, terör örgütü FETÖ ile hiçbir bağı bulunmadığı iddia etti. Uzun, Adalet Bakanlığının katiplik sınavlarında da kimseye yardım etmediğini öne sürdü.
Birine referans olmasının mümkün olmadığını aktaran Uzun, "Örgüt mensubu olsam önce kendim iş bulabilirdim. Ben 30 yaşında memur olabildim. Daha önce sözleşmeli olarak çalışıyordum. Kimseye de ne ilk maaşımın tamamını ne de daha sonraki maaşlarımın bir kısmını verdim. Zaten aldığım para da ortadadır.'' diye konuştu.
Emniyet ve savcılık ifadelerini kabul etmediğini dile getiren Uzun, ifadeleri baskı altında verdiğini iddia etti.
Kaldığı evde, ev arkadaşları ile zaman zaman sohbetler gerçekleştirdiklerini belirten Uzun, burada siyasi ya da örgüte yönelik konuşmadıklarını ileri sürdü.
Sohbetlerin suç unsuru oluşturamayacağını aktaran Uzun, şunları kaydetti:
"Evdeki sohbetlerde ya akrabalar ya askerlik anıları anlatılırdı ya da memleket meselelerini konuşurduk. Onu da beceremedik ya... Erkek muhabbetleri yapardık. Bunun suç sayılması ne kadar doğru olur? Somut deliller olmadan gizli tanıkların ifadeleri yüzünden tutuklandım. Beratimi ve tahliyemi istiyorum.''
Duruşmaya, İlyas Uzun'un savunmasının ardından öğle arası verildi.
Halk Eğitim Merkezi'nde oluşturulan salonda 2. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmada, aralarında örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock" kullandığı iddia edilenlerin de bulunduğu adliye ve ceza infaz kurumu personeli 20 sanık katıldı.
Kırklareli Emniyet Müdürlüğü polis ekipleri, salon çevresinde geniş güvenlik önemi aldı. Tutuklu sanıklar, duruşma salonuna ceza infaz kurumu ring araçlarıyla getirildi.
Sanık yakınları, duruşma salonunun önünde kurulan kontrol noktasında üst araması yapıldıktan sonra salona alındı.
- ''17-25 Aralık sürecinden sonra hiçbir dini faaliyette bulunmadım''
Görevinden ihraç edilen tutuklu sanıklardan Hasan Uzun, üzerine atılan suçlamaları kabul etmediğini söyledi.
İlk maaşını FETÖ'ye vermediğini savunan Uzun, hiç kimseye para aktarmadığını belirtti.
Uzun, 17-25 Aralık sürecinden önce bir kaç kez arkadaşlarıyla birlikte sohbetlere katıldığını anlatarak, ''Bu sohbetlerin FETÖ ile bir ilgisi yoktu. Sohbetlerde Kur'an-ı Kerim okuyup çay içerdik. Devlet büyüklerimizin açıklamalarının ardından kesinlikle bir araya gelmedik. 17-25 Aralık sürecinden sonra hiçbir dini faaliyette bulunmadım. Herkesle bağlarımı kopardım. Çok korkmuştum.'' diye konuştu.
Cezaevinin sözde il imamı olarak adlandırılan Onur Eci'nin kendisinden öğrencilere yardım amacıyla para istediğini ifade eden Uzun, maddi durumunun kötü olması nedeniyle hiç para vermediğini kaydetti.
Uzun, gözaltına alınmasının ardından ev aramasında ''Efendi hazretleri'' başlıklı nota ilişkin, ''Bu not kağıdı Nakşibendi tarikatına aittir. O dönemde oraya gidiyordum. Kağıda, gördüğüm rüyaları yazdım. Orada bahsedilen hoca efendi de odur.'' ifadelerini kullandı.
Mahkeme Başkanı Vahdet Yeltepe'nin ''Emniyet ve savcılıktaki ifadenle şu anki savunmada farklılıklar gözüküyor, bu konu hakkında ne diyeceksiniz?'' sorusu üzerine Uzun, ''Emniyette baskı altında titreye titreye, korkarak, savcılıkta ise psikolojim bozuk olarak ifade verdim.'' dedi.
Uzun'un savunmasının ardından duruşmaya ara verildi.
Sanıkların, "silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan onar yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor. (AA)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Beter olun vatan hainleri sizin bu ülkede nefes almaya bile hakkınız yokkk gün yüzü görmeyin firavunun çocukları