Kırklareli’nde Arjantin Tango rüzgarı

Kırklareli’nde Milonga diye adlandırılan Arjantin Tango gecesi gerçekleştirildi. 29 Mart Perşembe akşamı Papazın Evi’nde gerçekleşen gecede misafirler Tangoya ve kaliteli müziğe doydu. Arjantin Tango Eğitmeni Onur Oğuz tarafından organize edilen geceye Kırklareli, çevre ilçeler ve Edirne’den katılımcılar geldi.

Aşkın ve tutkunun dansı olarak bilinen Arjantin Tango gecesi Kırklareli’nde Papazın Evi’nde düzenlendi. Gecenin düzenleyicisi aynı zamanda Arjantin Tango Eğitmeni Onur Oğuz ile tango ve dans hakkında konuştuk.
“2006 yılından bu yana da
tüm Trakya’da ders vermeye başladım”
Yarışmalarda Türkiye dereceleri de bulunan Oğuz, aynı zamanda birçok yerde eğitmenlik yapmış; “Ben 2003 yılından bu yana Tango ile uğraşıyorum. 2007 yılında Türkiye derecesi aldım. Türkiye 3.sü oldum. 2006 yılından bu yana da tüm Trakya’da ders vermeye başladım. Hatta şunu söyleyebilirim Trakya’daki eğitmenlik belgesi sahibi tek eğitmenim. Eskişehir ve İstanbul’da dersler verdim. İlk hocam Orçun Sakarya, kendisinin eğitmeni Metin Yazır, Türkiye’ye Tango dansını ilk getirenlerden birisi. 6 yıl aralıksız Kırklareli Üniversitesi’nde Tango ve Latin Dansları dersi verdim. Şu anda derslerimize hafta bir saat olmak üzere devam ediyoruz. Tango üzerine sınıfımız var yaklaşık 10 öğrencimiz var” şeklinde konuştu.
“Kırklareli’nde ki bir sonraki gece 9 hafta sonra olacak”
Kırklareli’nde haftada bir gün olmak üzere dersler verdiğini söyleyen Oğuz, Milonga sıklığının ise 3 haftada bir olduğunu söyledi. Oğuz; “Kurslarımıza Kırklareli’nde Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile birlikte yürütüyoruz. Çalışma için kendilerinin salonunu kullanıyoruz. Normal şartlarda Latin Dansları derslerimiz de oluyordu. Genelde Latin Dansları daha çok istenir ama bu sene ağırlıklı olarak Tango derslerine talep geldi. Ben sadece burada değil Edirne ve Lüleburgaz’da da ders veriyorum.
3 haftada bir olarak bir ilçe veya şehirde Milonga gecelerine devam ediyoruz. Genel olarak her geceye 3 grup da katılım gösteriyor. Döngü olarak 3 hafta bir Milonga yapıyoruz. Bu sebepten dolayı Kırklareli’nde ki bir sonraki gece 9 hafta sonra olacak” dedi.
Tangonun ortaya çıkışı hakkında rivayetler
Tango’nun ortaya çıkışı hakkında bilgiler veren Eğitmen Onur Oğuz, “Tango birçok kaynağa göre 19.yüzyılda başlamış. Çok yaygın 2 rivayet var. Birisi çetelerde erkek erkeğe başladığı, birbirine bıçak dayıyorlar yanlış hareketi yapana bıçak saplanıyor. Daha sonra alt kademelerde ardından üst kademelerde dans ediliyor. İnsanlar görüyor ve dansa ilgi duyuyorlar. Bazı rivayetlere göre genelevlerde kadınları tavlamak için kullanılıyor. Bu dans daha sonra insanlar tarafından görülüp tüm dünyada popüler oluyor” diye konuştu.
“Tango’yu Kırklareli’ne ve
Trakya’ya yaymaya
çalışıyoruz”
Kırklareli’nde insanların sosyal aktivitelere ilgisinin az olduğunu vurgulayan Oğuz; “İlgi var ama çok az. Trakya insanı aktivite yok diyor, göstermeye çalışıyorsun aktiviteleri öğretmeye çalışıyorsun vaktim yok diyor ama her gece dışarıya çıkıyor. Tangoyu Kırklareli’ne ve Trakya’ya yaymaya çalışıyoruz. Başka bir amacım yok. Ayrıca normal Türkiye piyasasına

göre derslerimi çok uyguna veriyorum. Şu an ders ücretlerimiz Türkiye ortalamasının yarısı kadar.
İstiyoruz ki insanlar tangoyu sevsinler. Zaten Tango da yabancı bir dil gibi. Kurallarında da yazıyor. Dans ederken konulmaz, bırakın bedeniniz konuşsun” ifadelerini kullandı.
Milonga Nedir?
Milonga, Arjantin ve Uruguay kökenli bir müzik ve dans türüdür. Ayrıca Arjantin Tango'sunun yapıldığı partilere de verilen isimdir. Milonga Río de la Plata, Arjantin ve Uruguay kökenlidir ve 1870'lerde çok popüler olmuştur, payada de contrapunto denilen müzik türünden türemiştir. 2/4 zamanlıdır, genellikle de doğaçlama öğeler taşırdı. Zaman içerisinde diğer müzik türlerinden etkilenerek Tango'ya dahil özgün ve dinamik bir dans türü olmuştur. Tango Şarkılar 3,4 veya 5'li Tanda denilen gruplar halinde çalınırlar ve aralarda kısa bir süre beklenir. Genellikle aynı yılların hatta aynı orkestranın şarkıları bir grup içinde bir araya getirilir. Böylece şarkıların benzer biçim ve havada olması sağlanır. Bir grup şarkı tango türünde olabilirken, diğeri Milonga ve bir diğeri de Arjantin valsi olabilir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol