Kırklareli’nde Arabuluculuk Bürosu açıldı

03 Ocak 2018 Çarşamba günü saat 14:00’da Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığının çalışmalarıyla kurulan hukuki sorunların kısa sürede çözülmesini amaçlayan Arabuluculuk Bürosu Kırklareli Adliyesinde faaliyete geçirildi.

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığının çalışmalarıyla kurulan hukuki sorunların kısa sürede çözülmesini amaçlayan Arabuluculuk Bürosu 03 Ocak 2018 Çarşamba günü saat 14:00’da Kırklareli Adliyesinde faaliyete geçti. Arabuluculuk hakkında bilgilendirmede bulunan Kırklareli Adliyesi Arabuluculuk Bürosu personeli “Sistematik teknikler uygulayarak görüşmek, müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getiren, onların birbirlerini anlamalarını ve bu surette çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamak için aralarında iletişim sürecinin kurulmasını gerçekleştiren uzmanlık eğitimi almış olan tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişinin katılımıyla ve isteğe bağlı yürütülen bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olan arabuluculuk sistemi ülkemizde 2 yıldır uygulanmakta. 

En önemli kısmı adalette hızlı erişim olması”
“İş mahkemesine açılan davalar usulden reddedilecek”
“6325 Sayılı 22 Haziran 2012 tarihli Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanununun 12/10/2017 tarihli 7036 Sayılı Kanun ile Yapılan Değişiklik ile işçi-işveren uyuşmazlıklarında dava açmadan önce arabulucuya gitme 01/01/2018 tarihi itibarı ile zorunlu olmuştur. Arabulucu görüşmeleri üç haftada sonuçlanacak. Bireysel veya toplu iş sözleşmesine bağlı çalışan işçi ve işveren alacağı, tazminatı, işe iade taleplerinde dava açmadan önce arubulucuya başvurulmuş olması dava şartı oldu. İş kazası ve meslek hastalığından kaynaklanan tazminat durumları dışında arabulucuya başvurmadan doğrudan iş mahkemesine açılan davalar usulden reddedilecek”
“Arabuluculuk sisteminin fiili devreye girdiği 2013 Kasım ayından başlayan uygulama sürecinde bugüne kadar 10 bin 71 dosya mahkeme yerine önce arab ulucuya gitti. Arabulucuya giden hukuki uyuşmazlıkların %87 sini işçi-işveren uyuşmazlığı oluşturdu” diye bilgi verdi. Ardından Kırklareli Başsavcısı Ozan Kaya “6325 Sayılı kanun ile faaliyete giren Arabuluculuk müessesinin maili bazda uygulanmasını bakanlığımızın talimat verdiği doğrultusunda bu gün itibariyle mevcut adliye binamızda yine mevcut koşullar ile bu oda da hizmete başlıyoruz. Ben burada tüm kamuoyuna şunu aktarmak isterim, Arabuluculuk bir kanunla bir metine bağlınmış ve temel düşüncesiyle birlikte eskiden mahallelerimizde muhtarlarımızın tarafları bir araya getirerek uzlaştırabildikleri, anlaştırabildikleri konulardaki devlet bir noktada bir ön şart getiriyor. Ön şartta hukki anlaşmazlıklarda arabulucuya gitsin arabulucuda çareyi arasın o arabulucu huzurunda anlaşsın ve dolayısıyla yargılama hızlansın, bu kurduğumuz büro Kırklareli halkına hayırlı olsun” dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol