Kırklareli’nde 6 yılda 856 kişi organ bağışı yaptı

Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Çiğdem Cerit, 2012- 2018 yılları arasında ilimizde 856 kişinin organ bağışı yaptığını bildirdi. Cerit, Türkiye genelinde organ bağışı bekleyen hasta sayısının ise 25 bin 848 olduğuna işaret etti.

Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Çiğdem Cerit, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliği son dönem organ yetersizliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olduğuna işaret etti. Organ yetmezliğinin önemli bir sağlık sorunu olarak gündemde yer aldığını, organ bağışı ve organ nakli sayılarının arttırılmasınınSağlık Bakanlığı’nın öncelikli hedefleri arasında bulunduğunu kaydeden Cerit, “Kişi hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin verilmesine “Organ Bağışı “ denir. Organ ve doku bağışında bulunacak olan kişinin On sekiz yaşını doldurmuş ve mümeyyiz olması gerekmektedir. Organ ve doku bağış talebinin 2 tanık huzurunda tesirden uzak ve çıkar gözetmeksizin imzalanması gerekmektedir. Ülkemizde en çok nakli yapılan organlar; böbrek, karaciğer, kalp, pankreas, akciğer ve ince bağırsaktır.Organ ve doku bağışı yapılabilecek yerler arasında, İl Sağlık Müdürlüğü, Devlet Hastaneleri, Özel Hastaneler, Toplum Sağlığı Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri bulunmaktadır.
Organ bağışı yapılan iller arasında ilk 3 sırayı İzmir, İstanbul ve Adana almakta olup 2012-2018 tarihleri arasında İlimizde 856 bağış yapılmıştır.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre 1994-2018 tarihleri arası böbrek nakli bekleyen hasta sayısı 22.373 olarak bilinmekte olup, kalp nakli bekleyen hasta sayısı ise 1071dir.Ülkemizde organ nakli bekleyen tam sayı ise 25.848 dir.
Türkiye’de 2017 yılında gerçekleştirilen 4 bin 908 organ naklinin 3 bin 342’sinin böbrek, bin 446’sının karaciğer nakli olduğunu, 120’sinin de diğer organ nakillerinden (kalp, akciğer, pankreas, ince bağırsak) oluştuğunu bilinmektedir.
Ülkemizde 2018 yılı içerisinde 3.217 kişiye böbrek nakli yapılmış olup,bu nakillerin 2.514 kişisi canlı donörden alınırken 703 tanesi kadavradan temin edilmiştir. Ülkemiz sevdiğimiz insanlara canlı donör olmayı kabul eden ülkeler arasında ilk sıralarda yer alırken,maalesef ki yaşamımız sona erdikten sonra yok olacak organlarımızı bağışlayıp kullanılarak yeni hayatlar kurtarma konusunda son sıralarda yer almaktadır.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu; 06.03.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır.
Kur’an-ı Kerim’de Maide Suresi 32.Ayetinde “Kim bir kişinin hayatını kurtarmak suretiyle onu yaşatırsa bütün insanları yaşatmış gibi olur” beyan olunmuştur.
Halkımızı doku ve organ bağışı konusunda duyarlı olmaya ve bağışta bulunmaya davet ediyoruz” dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol