Kırklareli’nde 42.Kültür ve Turizm Haftası kutlamaları başladı

42.Kültür ve Turizm Haftası kutlamaları Kırklareli’nde 16 Nisan Pazartesi günü saat 10.00’da Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nın çelenklerin sunulmasıyla resmen başladı. Hafta kapsamında 10.30’da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi Makamında ziyaret edildi. Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Kültür Merkezi’nde saat 14.00’da program yapılmasıyla kutlamalar devam etti. Hafta kapsamında dün ayrıca Bilal Yapıcı Güzel Sanatlar Lisesi Resim Sergisi, akşam ise Kültür Merkezinde resepsiyon ve konser
gerçekleştirildi...

42.Kültür ve Turizm Haftası kutlamaları Kırklareli’nde 16 Nisan Pazartesi günü saat 10.00’da Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nında çelenk töreni düzenlenmesiyle başladı. Saygı duruşu yapılması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan program, İl Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan önderliğinde ilk olarak il müdürlüğünün çelengi konulmasıyla devam etti. Sonrasında Kırklareli Üniversitesi Turizm Dekanlığı ve sektör temsilcilerinin çelengi Atatürk Heykeli’ne kondu. Kırklareli Belediyesi ve Atatürk Ortaokulu folklor grubunun gösteri sunmasıyla program sona erdi.
Vali Çiftçi’ye ziyaret
42.Kültür ve Turizm Haftası kutlamaları kapsamında İl Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan ve beraberindekiler, Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi’yi makamında ziyaret etti. Vali Çiftçi, 42.Kültür ve Turizm Haftası’nı kutladığını ifade etti.
Turizm Haftası programları
öğleden sonra da devam etti
Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Kültür Merkezi’nde saat 14.00’da başlayan programa; Kırklareli Vali Yardımcısı Tahir Demir, Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Gider, İl Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan, İl Defterdarı Mehmet Durusoy, İl SGK Müdürü Tahsin Halcı, öğretim görevlileri, kurum kuruluş müdürleri katıldılar. Saygı duruşu ve İstiklal marşı ile başlayan programda, Kırklareli’nin tarihi, kültürel zenginlikleri, yapılan projelerin sergilendiği barkovizyon gösterimi gerçekleştirildi. Sonrasında protokol konuşmaları yapıldı. Turizm Haftası hakkında açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan; ‘’ Turist, belirli bir gelire ve boş zamana sahip olan konaklama, yeme, içme ve seyahat gibi somut; dinlenme, eğlenme, merak, kültür, eğitim, spor ve dini gerekler gibi soyut amaçlarla sürekli yaşadığı, çalıştığı bölgeden başka bir bölgeye seyahat eden ve gittiği bölgede en az bir gece konaklayan, ekonomik anlamda tüketici olan kişi ya da kişiler topluluğudur. Turizmde sunulan hizmetler seyahat, konaklama, yeme-içme ve eğlenceyi içeren ana bileşenlerden oluşmaktadır. Müdürlüğümüz, Valiliğimiz, Trakya Kalkınma Ajansının ve AB Sınır Ötesi İşbirliği hibe projeleriyle, turizm hizmetlerini içeren bu temel konular çerçevesinde, ilimizin Kültür ve Turizm potansiyelini geliştirmeye yönelik önemli çaba harcamaktayız. Bu çerçevede Trakya Kalkınma Ajansından 1*640,000 TL, İPA Avrupa Birliği Projelerinden hibe olarak 1.300.00 Euro hibe(5.200.000TL) ödenek sağlanarak ilimiz turizminin geliştirilmesine yönelik projeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca ilimizde bulunan tarihi eserlerin restorasyonları içinde bakanlığımızdan 1.850.000 TL hibe yardım sağlanmıştır. Şu anda da 1.120.000 Euro'luk projeler hazırlanarak AB'ye sunulmuştur.
Bizler, ilimizi iyi tanımalıyız, tarihini, kültürünü, doğasını tanımalıyız ki ilimize gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere bölgemizi anlatmalı ve tanıtmalıyız. Turistlerin gezilecek, görülecek, kalınacak yerler, yeme-içme, dinlenme gibi konularda sordukları sorulara cevap vererek, hem ilimiz hakkında olumlu imaj yaratmış hem de turistlere yardımcı olmuş oluruz. Böylece Türk insanının misafirperverliğini ilimizde de layıkıyle gösterebiliriz.
Son üç yılda ilimize gelen turist sayısı 2015 yılında 47.741, 2016 yılında 99.000 ve 2017 yılında 128.000 turist ilimize gelerek konaklamıştır. Rakamlardan da anlaşıldığı gibi her gecen yıl ilimize gelen turist sayısı katlanarak artmaktadır. Bu da Kırklareli'mizin kültür ve turizm kenti olma yolunda geliştiğini göstermektedir. Bu sayıyı daha da arttırmak için Belediyeler, Sivil toplum kuruluşları, Turizm acenteleri, İşletme belgeli Konaklama ve Yeme-İçme tesis işletmecileri, bu işe gönül vermiş Rehberler, tüm Turizm görevlileri ve turizm paydaşları ile hep birlikte çaba göstermeliyiz. Biz Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak bu konuda üzerimize düşeni yaptığımıza inanıyoruz. Ancak ilimizde ve bölgemizde kalkınmanın gerçekleşmesi adına turizmi daha da ileriye götürebilmek için tüm paydaşların katılımıyla birlikte yaratacağımız sinerji ile üzerimize düşenin fazlasını yapmaya da hazırız’’ dedi.
‘’İlimiz coğrafyasıyla
doğal güzelliklerini
cömertçe sergiliyor’’
Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Gider; ‘’Farklı yaşam ve kültür biçimlerini aynı paydada toplayan bu yönüyle milletler arası diyalogların artmasına katkı sağlayan bir etkinlik olan turizm gelir getirici ve istihdam getirici olması yönüyle ülkelerin ekonomik yapılarında önemli rol oynamaktadır. Oluşturduğu gelir açısından enerjiden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Günümüzde artık üç ayla sınırlandırılmamaktadır. Yılın tamamında aktifliğini sürdürmektedir. Ülkemiz zengin tarihi ile birçok medeniyete hem ev sahipliği yapan, barındırdığı sayısız tarihsel ve kültürel zenginliklerin yanı sıra coğrafyası farklı arayış ve beklentilere yanıt veren iklim koşullarıyla büyük bir turizm potansiyeline sahiptir. Bu zengin coğrafyanın güzide topraklarında yer alan güzel ilimizi de bünyesinde barındırdığı medeniyet ve kültürlerin izleri olan değerlerini ve coğrafi konum itibariyle oluşmuş doğal güzelliklerini cömertçe sergilemektedir. Güzel şehrimiz Kırklareli’mizde başta kültür turizmi olmak üzere doğa, flora, fauna turizmi gibi alternatif faaliyet alanları da ön plana çıkmaktadır. Bu kapsamda kültürel zenginliklerimizin turizme kazandırılması, gerekli altyapı ve tanıtım faaliyetlerinin yürütülmesi hususunda gerekli çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir. İlimizdeki kamu ve özel kuruluşların ortak hareket etmesiyle yine kazanacak Kırklareli Turizmi için kentimizden olumlu izlenimlerle ayrılan yerli ve yabancı turistlerin en iyi tanıtım aracı olduklarına gönülden inanıyorum. Bu içten hareketle Kırklareli Belediye Başkanlığı öncülüğünde ve nabzı Mustafa Kemal diye atan Kırklareli Halkı’nın bağışları ile Kırklareli Atatürk Evi ziyarete açıldığı 17 Ocak 2018 tarihinden bu yana 45 bini aşkın kişiyi misafir etmiştir. Tüm Türkiye’den hatta yurt dışından konukları ağırladık. Bunun haklı gururunu yaşıyoruz. Bir kez daha katkı koyan sevgili hemşerilerimize, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Kentsel site alanı olarak tescil edilen koruma altına alınan Kırklareli’nin medeniyet beşiğini oluşturan tarihi yayla mahallesi ihtişamlı geçmişi ve yapıları şimdilerde üzerine serpilen toprağını azimle atarak genç nesillere tarih bilincini oluşturmaya devam etmektedir.Yayla Mahallesi’nde koruma altına alınmış 18 adet sivil mimari örneği yapı bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Ali Rıza Efendi Kültür Evidir. ’’ dedi. Bir kent sadece turizm ile taşınamayacağını ifade eden Gider, gerekli kültürün STK’lar aracılığı ile halk ile buluşturulması gerektiğini ifade ederek konuşmasını noktaladı.
‘’Görkemli bir ülkeye sahibiz’’
Kırklareli Vali Yardımcısı Tahir Demir; ‘’Bir şairimiz Anadolu hakkında diyor ki; ’O kadar dolu ki toprağın şanla, Bir değil, sanki bin vatan gibisin. Yüce dağlarına çöken dumanla. Göklerde yazılı destan gibisin.’ Bizim turizmde asıl malzememiz budur. Böylesine görkemli bir ülkeye sahibiz. Bu ülkede 30’a yakın medeniyet yaşamış. Çünkü bu ülke bir bereket sofrasıdır. O kadar zengin bir ülke ki; bunu en güzel şekilde anlatan meşhur müzelerimizdeki ‘Kibele’ heykelleri olduğunu görürüz. Kibele annemiz o kadar zengin ve gösterişli ki; üstünde yok yoktur. Başkalarının ülkesi bu kadar zengin değildir’’ dedi.
30 medeniyetin mirasçısı
Biz otuz medeniyetin mirasçısı bir ülke olduğumuzu ifade eden Demir; ‘’Sadece tarihle ilgili değil. Doğayla ilgilidir. 9 bin 700’ü aşkın bitki çeşidi Avrupa’nın tamamına eşittir. Böylesine güzel bir ülkede başarısızlık kabul edilebilir bir şey değil. Geçmişte Antalya’da otel olmadığı için evlerde ağırlanırdı. Şimdi Antalya’da binlerce otel var. Antalya’da 3 bine yakın otel var. Türkiye turizmde özellikle döviz darboğazlığı nedeniyle yararlanmaya rahmetli Turgut Özal zamanında akıl etti. O yıllarda elde ettiği turizm geliri İran’ın petrol gelirini aştı. Bu anlamda Türkiye 2017 rakamları çıktı. 26 milyar dolardan daha fazla geliri turizm geliri olarak elde etti. Kişi başına bölersek 330 dolar kadar bir para ediyor. Türkiye’nin cari açığının yarısı kadardır. Türkiye turizm gelirini bir kat arttırabilirse; o zaman 2017’nin ve 2018’in cari açığı kadar bir açığı turizmden kapatmış olur. Bu muazzam bir kaynaktır. Çünkü yabancılar nezdinde bizim dehşet verici bir zenginliğimiz var. Bu zenginliği dışarıya pazarlamanın yolunu bulmalıyız’’ dedi.
Demir konuşmasının son bölümünde turizmin tanıtımı ve pazarlanmasında iş adamlarına büyük görevler düştüğünü ifade ederek ülkemizin zengin potansiyelli turizm kaynaklarını saydı. Katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını noktalayan Demir, Türkiye’nin geleceğine dair turizmin umut verici olduğunun altını çizdi.
Konuşmaların ardından Sanatçı Mustafa Ermiş tarafından günün anlamına uygun bir şiir seslendirildi. Fotoğraf, resim, şiir, kompozisyon dallarında dereceye girenlere ödülleri takdim edildi. Turizm tesislerine plaketlerinin verilmesiyle program devam etti. Programda son olarak fotoğraf yarışmasına katılan eserler sergilendi. Program çıkışında protokol ve katılımcılar tarafından Mustafa Ermiş’in hazırladığı resim sergisi ziyaret edilerek etkinlik noktalandı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol