Kırklarelili kadınlar panel ve sergi açılışında buluştu

Kent Konseyi Kadın Meclisi, çeşitli etkinliklerle Kadınlar Günü’nü kutladı. Fotoğraf ve resim sergisi açılışı sonrası gerçekleşen ve Avukat Neşe Kiraz’ın konuşmacı olarak katıldığı “İş Hayatında ve Aile İçinde Kadına Yönelik Uygulanan Şiddet Türleri ve Hukuksal Mücadele Yolları” konulu panele ilgi yoğundu.
Kırklareli Kent Konseyi Kadın Meclisi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir dizi etkinlik düzenledi. Kırklareli Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikler, saat 14:00’te fotoğraf ve resim sergisi ile başladı.

Programda Ressam Tahir Kadem’in resmettiği “Trakyalı Kadınlar Yağlı Boya Resim Sergisi” ile Kırklareli Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği (KIFSAD) tarafından gerçekleştirilen “Kırklareli’nde Kadınlar” konulu fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirdi. Sergilerin gezilmesinin ardından Kırklareli Barosu Avukatlarından Neşe Kiraz, “İş Hayatında ve Aile İçinde Kadına Yönelik Uygulanan Şiddet Türleri ve Hukuksal Mücadele Yolları” konulu panelde konuşmacı olarak yer aldı. Kiraz burada yaptığı konuşmasında kadına yönelik şiddete dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı; “Dünyanın her yerinde kadının anıldığı, sorunların çeşitli platformlarda tartışıldığı fakat bu tartışmaların bir günle kalmaması, kadınların yaşadığı sıkıntıların her gün her dakika hafızalardan çıkarılmamasını temenni ederek konuşmama geçiyorum. Öncelikle şiddetin tanımı ile başlamak istiyorum. Şiddet; kişinin fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik açıdan zarar görmesi ile veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri buna yönelik tehdit ve baskıya ya da özgürlüğün keyfi engellenmesini içeren her türlü tutum ve davranıştır. Şiddet türleri dendiğinde akla sadece fiziksel şiddet gelmektedir fakat şiddet sadece fiziksel şiddetten oluşmamaktadır. Şöyle ki; hakaret, aşağılama, küçümseme, eve kapatma da şiddettir ama fiziksel şiddet dışında kalan şiddet ve baskı yöntemleri en az fiziksel şiddet kadar kısa ve uzun vadeli çok olumsuz izler bırakır. Şiddetin bir veya birden fazlasına maruz kalıyorsanız ya da bununla tehdit ediliyorsanız vakit kaybetmeden yasanın güvence altına aldığı haklarınızdan faydalanmaya başlayabilirsiniz. Öncelikle sizlere şiddetin türlerini açıklamak istiyorum.”
Şiddet türlerini
açıkladı
Panelde kadına yönelik şiddet konusuna dikkat çekerek şiddet türlerini açıklayan Kırklareli Barosu Avukatlarından Neşe Kiraz konuşmasında; “Fiziksel şiddet; bedeninize yönelik her türlü saldırıdır. Tokat, tekme, yumruk atmak gibi… Diğer şiddet türlerinde olduğu gibi töre, namus, gelenek, görenek gibi kavramlar fiziksel şiddete bahane edilemez. Kadınların giydiği kıyafet, gittiği yer, konuştuğu insan, evlilik dışı ilişkisi olması fiziksel şiddetin bir sebebi olamaz ve suçlunun alacağı cezaları hafifletmez.
Onun dışında psikolojik şiddet; kişinin bedeninden çok ruh sağlığını hedef alan şiddet türüdür. Genellikle bir defaya mahsus eylemlerden çok sürekliliği olan eylemler psikolojik şiddet olarak tanımlanırlar.
Sürekli olarak bağırmak, korkutmak, küfür ve hakaret etmek, aileyle, arkadaşlarla, komşularla görüştürmemek, giyim tarzı ile ilgili baskı yapmak, eve hapsetmek, çocuklardan uzaklaştırmak, kıskançlık bahanesiyle sürekli kontrol altında tutmak, başkalarıyla kıyaslamak, tehdit etmek gibi eylemlerle karşı karşıyaysanız psikolojik şiddet görüyorsunuz demektir. Psikolojik şiddetin etkileri çoğunlukla gözle görülür olmadığı için hafife alınır ama bu tür şiddet kişiye ağır yaralar açabilir. Psikolojik şiddet görenlerde sürekli korku içinde hissetmek, kendini değersiz hissetmek, depresyon, intihar eğilimi, bağımlılık, utanç ve suçluluk duygusu, uyku ve beslenme bozuklukları gibi rahatsızlıklar görülebilir.
Ekonomik şiddet; Aslında şu anda birçok kadının maruz kaldığı şiddet türüdür ve fazla önemsenmez. Çünkü kadın olaya; “Erkek eve getirdi o ne derse odur.” şeklinde bakar. Ekonomik şiddete baktığımızda ekonomik kaynakların ve paranın düzenli şekilde kadının üzerinde bir yaptırım, tehdit ve kontrol aracı olarak kullanılması olarak tanımlanır. Koşullar el verdiği halde evin masraflarını karşılamamak, para vermemek, kısıtlı para vermek, ailenin gelir ve giderleri konusunda bilgi vermemek, aileyi ilgilendiren maddi konularda fikir almadan tek başına karar vermek, kişinin mallarına ve gelirine el koymak, çalışmasına engel olmak, istemediği işte zorla çalıştırmak gibi davranışlar ekonomik şiddettir.
Cinsel şiddet; Kadınların çok maruz kaldığı ve ifade edemediği, dışarıya vuramadığı şiddet türüdür. Kadının rıza göstermediği herhangi bir cinsel davranışa zorlamak cinsel şiddet olarak tanımlanır. Ev içinde cinsel şiddet gören kadın için şiddetten kurtulabilmenin tek yolu evi terk etmek. Hatta bazıları evi terk etmeyi bile göze alamıyorlar ama yasalar bize diyor ki şiddete uğrayan değil, şiddeti uygulayan kişi evi terk etmek zorundadır.” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol