“Kırklarelili Minik Judocular Türkiye Şampiyonasında”

Judo branşı çalışmaları Antrenör Ali Çatak yönetiminde, Yeni Başlangıç ve Gelişim Grupları ile yeni başarılar elde etme yolunda emin adımlarla ilerliyor. Ali Çatak yönetiminde Kırklareli’nde gerçekleştirilen Judo sporuna ilgi günden güne artıyor. Bu yıl Çatak ve öğrencilerinin hedefi Yıldızlar Türkiye Şampiyonasında Final oynayıp, Milli Takıma gitmek. Ama öncesinde temsilcimiz Kırklareli Judo Takımı Minikler Türkiye Şampiyonasında ter dökecek…

2015 yılında Miniklerde Türkiye Şampiyonasında önemli başarılar elde eden Ali Çatak ve öğrencileri, bu yılda daha fazla çalışarak Milli Takıma girme hedefi ile haftanın üç günü antrenmanlarını Ferdi Sporlar Spor Salonunda gerçekleştiriyor. Şimdiler de Bursa’da Minikler Türkiye Şampiyonasında boy gösteren takımın tek hedefi geçen yıllarda olduğu gibi dereceler ile dönmek.
Minikler Türkiye Şampiyonasında da başarı elde etmek istiyoruz
Çatak, Yeni Başlangıç Grubu (5–12) ile de Minikler Türkiye Şampiyonasında başarılar elde etmek istediğini söyleyen Judo Antrenörü Ali Çatak, “Aslında Kırklareli’nde Judo bireysel anlamda biraz düşük seviyede fakat bunu geliştirmek ve en iyi yere çıkarmak bizim elimizde. Bu yüzden biz çalışmalarımızı sıklıkla ve itina ile yapıyoruz. Tabi okullarda spor taramaları da yaparak, genç sporcuları bularak buralarda onlara gerekli eğitimleri veriyoruz. Bizim Miniklerde de bir hedefimiz var. Oda Türkiye Şampiyonasında derece elde etmek. Bunun için gelişme grupları ile sizinde burada gördüğünüz gibi haftanın üç günü, çalışmalarımızı yapıyoruz. Minikler de Judo sporuna olan ilgi ve alaka hatırı sayılır bir yer taşıyor. Bizlerde bunun bilincinde olarak gerekli özveriyi göstererek, Kırklareli’nde bu sporu en iyi yerlere getirmeyi hedefliyoruz” diyerek konuşmasını tamamladı.
Şampiyonaya gitmeden önce kısa bir demeç veren Ali Çatak, Judo'nun teknik ve felsefeyi güçle birleştiren bir spor olduğunu ancak Judo'da kaba kuvvete yer olmadığını da söyledi.
Judo'yu tanımlayan Çatak, "Judo, yumuşaklık yoludur. JU'nun içinde teknik ve fizik eğitimi vardır. Binlerce kez tekrarlanan teknikler refleks hale gelmedikçe kolay uygulanamaz. Judo'da kaba kuvvete yer yoktur. DO, eğitimin tamamen felsefesidir. Ruh eğitimi içerir. Judo ustaları öğrencilerine eğitim süresince doğruluk, nezaket, sabır, sevgi ve saygı kavramlarını anlatmaya ve benimsetmeye çalışır. Judo eğitimi belirli bir sıra takip eder. Önce düşmeler ve alçak seviyeli düşüşlere dayalı atış teknikleri öğretilir. Daha sonraki zamanlarda, duruş, kumikata yakalama, vücut dönüşleri ve hareketleri öğretilir. İlerleyen zamanlarda ise denge bozma ile 4 ana prensibe dayalı atış şekilleri öğretilerek, iyi bir judo sporcusu olmanın ilk temelleri atılır.
Kirklareli ilimizde judo sporunu geliştirmek ve ilimizi milli takımlarda temsil edecek sporcular yetiştirmek için. İlimizde judo sporuna gençleri ve çocukları spor salonlarına çekebilmek amacıyla başlattığımız spor okulumuz çalışmalarına devam etmektedir" dedi.
Judo nedir?
Silahsız olarak savunma esasına dayanan bir spordur. Japonların milli sporu olarak tanınır. 1650'de Çin-Gen-Pin adında bir Çinli tarafından geliştirilmiş, Japonlar tarafından benimsenmiştir. Judo, Japonya'da ordu ve okullarda öğretilir. Bugün birçok memleketin emniyet teşkilatında, ordusunda da judo dersleri verilir. Memleketimizde yeni yayılmaya başlamıştır. Bu sporda çeviklik büyük ölçüde bir etkendir.
Fiziki olarak zayıf olan kişiler yeteri kadar judo biliyorsa kendisinden çok daha kuvvetli olan kişileri yenebilir. Judo, Japonların milli sporu olup, sporda müstakil bir branştır. Jiu-jitsu adı verilen, silahsız olarak çeşitli savunma yollarını öğreten, kavga sporundan faydalanılarak ortaya çıkarılan judo 1860 yılında doğan Jigora kano tarafından bulunup geliştirildi.
Vücut yapısı zayıf olan Kano bu eksikliğini gidermenin yollarını aradı. Tokyo Üniversitesinde Jiu-jitsu derslerine katıldı.Bunların metodlarında bir eleme yaptı. Geri kalanları judo adını verdiği bir teknikle geliştirdi. Vücut kadar kafayı çalıştırmayı da gaye edinen bu spor, güçlü bir rakibin elinden kurtulup onu yere vurmayı amaç ediniyordu. Kano 1882 yılında Kadakon Okulunu kurdu. Judo 1882 yılından sonra dünyaya büyük bir hızla yayılmaya başladı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol