Kırklareli’de damlama sulama yöntemiyle yerli ayçiçeği ekilecek

Milli hibrit ayçiçek tohumculuğunun yaygınlaştırılması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan "Yerli ve Milli Tohumculuğun Yaygınlaştırılması Projeleri" kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların değerlendirilmesi, çalışmaların etkinliğinin artırılması ve mevcut çalışmalar esnasında karşılaşılan sorunlar ve çözüm yollarının belirlenmesi amacıyla Trakya Kalkınma Ajansı ve Trakya Tohumcular Derneği işbirliğiyle sektör temsilcileri ve uzmanların katımıyla toplantı düzenlendi. Toplantıya ilimizden Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy katıldı. 
Söz konusu "Yerli ve Milli Tohumculuğun Yaygınlaştırılması Projeleri" kapsamında Kırklareli’nin Lüleburgaz İlçesinde de 1.000 dekar alanda Trakya Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü tarafından geliştirilen bölgeye adaptasyonu sağlanarak tescil alan 11 TR 077 çeşidi ayçiçek tohumu da damla sulama sistemi ile sulama yapılması şartıyla 2. ürün olarak dağıtımı yapılacak.

Milli hibrit ayçiçek tohumculuğunun yaygınlaştırılması için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan ''Yerli Hibrit Tohumların Yaygınlaştırılması Projesi'' kapsamında Tekirdağ Sanayi ve Ticaret Odasında toplantı düzenlendi.
Toplantıya Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yılmaz Boz, Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal, Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, Bakanlık temsilcileri ve şube müdürleri katıldı.
Toplantıda TAGEM tarafından geliştirilmiş olan yerli ayçiçek tohumlarının tanıtımı, 2022 yılı içerisinde Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yerli ayçiçek tohum ekiliş alanlarının arttırılması amacıyla yürütülen projeler, 2023 yılı ve ilerleyen yıllarda yapılacak çalışmalar değerlendirildi.
Proje kapsamında Kırklareli’nin Lüleburgaz İlçesinde 1.000 dekar alanda Trakya Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü tarafından geliştirilmiş olan bölgemize adaptasyon ve verim çalışmaları tamamlanmış ve tescil almış olan 11 TR 077 çeşidi ayçiçek tohumunun damla sulama sistemi ile sulama yapılması şartıyla 2. ürün olarak dağıtımı yapılacak. Projenin bu yılki gerçekleşmesi ve sonraki yıllarda devam etmesi ile birlikte Kırklareli ve ülke genelinde yerli hibrit ayçiçeği çeşitlerinin kullanımının yaygınlaştırılması planlanıyor. İl geneline yayılması için çalışmalar ise devam ediyor. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol