Kırklareli’de CoronaVac aşısı uygulanmaya başlandı

Acil Kullanım Onayı verilmesinin ardından ilk koronavirüs (CoronaVac) aşısı, önceki gün Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya uygulanmıştı. 81 İl’e dağıtımı yapılan aşıların sağlık çalışanlarına yönelik uygulaması dün başladı. Bu kapsamda Kırklareli’nde de hastanelerde kurulan Covid19 Aşılama Birimleri’nde ilk olarak sağlık çalışanlarının aşılaması yapılıyor. Önceki gün ve dün hastanelerde Covid19 Aşılama Birimlerini denetleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Çiğdem Cerit, Kırklareli genelinde 4 bin 920 sağlık çalışanına CoronaVac aşısı yapılacağını bildirdi. Aralıkla iki doz halinde uygulanacak aşı 30-31 Aralık tarihlerinde iki parça halinde Türkiye’ye gelen 3 milyon doz aşının Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun (TİTCK) 14 gün süren güvenlik testlerinin ardından Acil Kullanım Onayının verilmesi ile uygulanmaya başlandı.
CoronaVac, vücudun bağışıklık sistemini ciddi bir hastalık tepkisi riski olmadan virüse maruz bırakmak için öldürülmüş viral partiküller kullanarak çalışan inaktive edilmiş bir aşı. İlk etapta 3 milyon doz getirilen aşıdan Türkiye 50 milyon doz sipariş etti.

Kovid-19 un çıkış noktası olarak belirlenen Çin’in aşı üretimine başlamasının ardından Türkiye, Çinli biyofarmasötik şirketi Sinovac tarafından geliştirilen ve corona virüs aşısı CoronaVac'tan 50 milyon doz sipariş etti.Aşılar ülkeye giriş yaptıktan sonra Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü uzmanlarınca 2 hafta boyunca incelendi. İncelemelerin ardından Acil Kullanım Onayı’nın verilmesi ile aşılar Covid-19 ile birebir temas halinde oldukları için risk grubunda yer alan sağlık çalışanlarından başlayarak uygulanmaya başlandı.
Türkiye genelinde olduğu gibi ilimiz Kırklareli’de de koronavirüs (CoronaVac) aşısının uygulamasına dün başlandı. Bu amaçla Kırklareli’ndeki hastanelere Covid - 19 Aşılama Birimleri kuruldu. Buralarda İl Sağlık Müdürü Dr. Çiğdem Cerit tarafından hazırlıklar incelenerek gerekli planlama yapıldı.Sağlık Bakanlığı’nın talimatı üzerine dün hastanelerde kurulan Covid - 19 Aşılama Birimlerinde sağlık çalışanları aşılandı. Kırklareli’nde bu kapsamda 4 bin 920 sağlık çalışanı aşılanacak.
İlk aşıyı önceki gün Sağlık Bakanı Koca oldu
Vücudun bağışıklık sistemini ciddi bir hastalık tepkisi riski olmadan virüse maruz bırakmak için öldürülmüş viral partiküller kullanarak çalışan inaktive edilmiş bir aşı olan CoronaVac’ın uygulanması dün başlarken önceki gün Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’da aşı olarak bazı açıklamalarda bulunmuştu. Bakan Koca, “Yarından itibaren (dün) tüm Türkiye’de sağlık çalışanlarımızın aşılanmasına başlanacaktır. Aşılar 81 ilimizin halk sağlığı depolarına teslim edilmiştir. Vatandaşlarımız aşılama programının seyrini web sayfası üzerinden canlı olarak takip edebileceklerdir. Aşılama programının son derece şeffaf yürütülmesi en büyük önceliğimizdir.
Güvenlik Karekod ile sağlanıyor
Aşıların üzerinde bulunan karekod sebebiyle ismine tahsis edilen kişi dışında aşının kullanılması da mümkün değildir. Aşının adaletle dağıtılacağından ve Bilim Kurulu’nun belirlediği öncelik sırasından başka hiçbir uygulama olmayacağından emin olmanızı isterim. Tedarik planına uygun şekilde aşılanacak kişiler kendilerine sıra geldiğinde haberdar olacaklar ve randevu alarak aşılarını olmaya gideceklerdir” dedi.
Türkiye'de denenen ilk Covid-19 aşısı olan CoronaVac, iki doz halinde uygulanacak. (H.M.Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol