Kırklareli yazısı yenilendi

Kırklareli’ne gelenlerin ilk gördükleri yerlerden birisi olan alanda yeşil beyaz renkler ile Kırklareli yazısının yer alması beğeni topladı. Ancak şehrin adının ilk harfinin küçük harf ile başlaması da tepki çekmişti. Önadım Medya Grubu’nun haberinden kısa bir süre sonra da gerekli düzenleme yapılarak yazı yeni haliyle şehre merhaba dedi.

Kırklareli’nin güzelleşmesi için yapılan yeşil beyaz yazı ile ilgili haber bazı kesimler tarafından eleştiri ile karşılanmıştı. Ancak haberin yerinde olduğu yazının yenilenerek haberde tarif ettiğimiz şekilde yenilenmesi ise haberin doğruluğunu gözler önüne serdi.
Neden doğru?
Türk Dil Kurumu 8TDK)’nın Türkçemiz’i korumak adına düzenlediği kararlar gereği “K” harfinin büyük olması önemlidir. Özellikle son dönemlerde işletme tabelalarında yabancı isimlerin yer alması birçok kesim tarafından eleştirilirken, Türkçe’nin kullanılması da bu konunun bir dalıdır. Toplumun kültürünün geleceğe miras bırakmak adına Türkçe en büyük köprü vazifesi görüyor.
Diğer şehirlerde de birçok örneği var
Türkiye genelinde birçok şehirde benzeri çalışmalar yer alırken, kimisinin de küçük harf ile başladığı dikkatlerden kaçmadı.
Ancak, eğitim düzeyi en yüksek illerden birisi olmak ile övünen Kırklareli’nin böyle bir konuda örnek olması ise en büyük beklenti.
Tebrikler
Haberde yer alan eleştiriler doğrultusunda yazıda gerekli düzenlemelerin yapılmasıyla da doğru bir hamle yapıldığı önemli bir detay. Hatanın neresinden dönülürse dönülürse kardır ve hatalar düzeltilince güzeldir.
Kırklareli’ne örnek olmalı

Görsel güzellik yada benzeri durumlar için Türkçemiz’i böyle konulara alet edilmemesi gerektiği, yaşanan bu olay ile onaylandı. Kırklareli’nde yaşayan esnafın da bu konuda duyarlı olarak, güzel dilimiz Türkçemiz’e hak ettiği değeri vermeli.
Ne demiştik
Yapılan haberde yer alan kısa bir bölümü de hatırlatmak amacı ile paylaşıyoruz;
“Peki diğer
örnekler nasıl?
Türkiye genelinde Eskişehir’den Gaziantep’e kadar birçok ilde gerçekleştirilen çalışmalar var. Örnekleri arttırmak da mümkün. Bunun yanı sıra, yurtdışında da birçok örneği olan çalışmanın kaynağı neresi? Diğer şehirlerdeki örnekler nasıl?
Kırklareli’nde de olduğu gibi küçük harf ile başlayanların olduğu örnekler olduğu gibi büyük harf ile başlayan ve tamamı büyük harf ile yazılan örnekler de mevcut.
Kırklareli nereden
ilham aldı?
Geçtiğimiz yıllarda, Eskişehir’e Kırklareli Belediyesi olarak düzenlenen gezide Eskişehir her anlamıyla gezilmiş ve incelenmişti. Bunun akabinde, Kırklareli’ne örnek alınabilecek hizmetlerin neler olduğu da tabi ki akıllara not edildi. Peki, belediyecilik için örnek bir şehir gezilerek incelendikten sonra örneklerden gerekli ders doğru alındı mı?
Eskişehir gezisinden bu yana Kırklareli Belediyesi’nin şehir adına yaptığı hizmetlere bakınca, alınabilecek örneklerden pek de bir esinti görülmüyor. Tartışmalı Kırklareli yazısının örnek alındığı hizmette de vatandaşlar ikiye bölündü.
Birçok ilde örneği var
Samsun, Ayvacık, Eskişehir, Adıyaman, Bursa, Diyarbakır, Emirdağ, Kayseri, Yalova başta olmak üzere birçok şehirde örneği olan yazıda, küçük harf ile başlayan örnekler de mevcut.
Yapılan işin belediyecilik olduğunu düşününce, serbest şiir yazarları gibi baştan sona küçük harf kullanma lüksünün ortadan kalktığını da göz önüne alarak bilenen tek doğru; Türk Dil Kurumu’nun kararları…”

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Hala güzel değil 24 Ekim 2017 Salı 21:10:35

    Değişmiş hali bile diğer illerin albenili yazılarına bakıldığında pek güzel değil.