Kırklareli ve Edirne, Bütünşehir yolunda büyüyecek

Bütünşehir yasası ile gündeme gelen iller arasında yer alan Kırklareli ve Edirne, ulusal basının da dikkatini çekti. Milliyet Gazetesi’nin Trakya ekinde yer alan haber de Kırklareli ve Edirne’nin geleceğine yönelik önemli bilgiler yer aldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yaptığı açıklama ile Bütünşehir Yasası ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Bütünşehir Yasası’nın yaygınlaştırılacağını ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına ilişkin konuştu. Bakan Özhaseki, Bütünşehir Yasası’nın yaygılaştırılacağının altını çizerek, “0 büyükşehirde uygulanan Bütünşehir Yasası, Cumhurbaşkanımızın da işaret ettiği gibi biraz daha yaygılaştırılacak. Birçok şehir daha buna katılacak” sözlerini dile getirdi.
Milliyet Gazetesi’nin haberine göre; Bütünşehir Yasası tasarısı ile büyükşehirlerdeki uygulamalar gibi tüm belde belediyeleri kapatılarak tek merkeze bağlanacak. Köyler mahalle olurken, ilçe belediyelerinin imar yetkileriyle itfaiye ve zabıta hizmetleri büyükşehirlere devir edilecek. Bu doğrultuda aralarında Kırklareli ve Edirne’nin de bulunduğu yeni yasa tasarısı 2019 yılındaki seçimlerle hayata geçecek.
Kırklareli’nin beldeleri kapanacak
Bütünşehir Yasası tasarısının 2019 yılındaki seçimlerde hayata geçirilmesiyle birlikte Büyükkarıştıran, Ahmetbey, Kaynarca, İğneada, Üsküp, Kavaklı, Alpullu, Büyükmandıra, ve Karahalil belediyeleri kapanarak merkeze bağlanacak.
“Bütünşehir Yasası
yaygınlaştırılacak”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına ilişkin konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İklim Değişikliği Alanında Ortak Çabaların Desteklenmesi Projesi Açılış Konferansı’nda “30 büyükşehirde uygulanan Bütünşehir Yasası, Cumhurbaşkanımızın da işaret ettiği gibi biraz daha yaygılaştırılacak. Birçok şehir daha buna katılacak” dedi.
“Dünya nüfusu 2050’de 9 milyar civarında olacak”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, iklim değişikliği konusunda toplumu bilinçlendirmeyi amaçlayan İklim Değişikliği Alanında Ortak Çabaların Desteklenmesi Projesinin açılış konferansına katıldı. Özhaseki yaptığı konuşmada çevre ve iklim değişikliği konularına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İklim değişikliğinin, dünyanın gündemini meşgul eden konulardan biri olduğunu söyleyen Özhaseki, küresel iş birliğinin iklim değişikliği konusunda göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. Özhaseki, “Sadece geçen yıl bu konuda yapılan toplantı sayısı 12 civarındaydı. Biz de bu konunun konuşulması gerektiğine inanıyoruz. Eldeki veriler bu konunun gündemden düşürülmemesi gerektiğini söylüyor. Eskiden az üretiyorduk, az ürettiğimiz için de az tüketiyor, daha az atığı dışarıya bırakıyorduk. Bu atıklar da çok daha kolay yok edilebiliyordu. Hızlı üretim ile birlikte insanlar hızlı tüketime geçti. Tüketimle birlikte artan atık miktarları da insanların başlarına bela olmaya başladı. Özellikle sanayi devrimiyle büyüyen şehirler nüfus aldıkça insanların tabiata bıraktığı atıklar da çoğalmaya başladı. BM rakamlarına göre dünya nüfusu 2050’de 9 milyar civarında olacak. Bu nüfusun büyük bölümünün de büyükşehirlerde yaşayacağı öngörülüyor. Bu vahşi tüketim devam ettiği sürece dünyanın başı bu beladan kurtulmaz diye düşünüyorum” diye konuştu.
“İklim değişikliği bir gerçek”
Bakan Özhaseki, sanayi devrimiyle birlikte çevresel sorunların giderek artmaya başladığına dikkat çekerek, deniz seviyesindeki yükselmeyle birlikte karbon salınımındaki artışın olumlu işaretler olmadığını dile getirdi. Özhaseki, “Eski insanlar, hayatın devam etmesi için 4 ana unsurun önemli olduğunu söylerler; hava, su, toprak ve ateş yani enerji... Bunları kirletmemek, tahrip etmemek lazım. Bunu kirletirseniz eğer karşınıza seller, felaketler çıkar. Dengenin bozulmasından dolayı zor durumlarla karşı karşıya kalabiliriz. Bu sorun insan kaynaklı. İklim değişikliği de bir gerçek. İnsanoğlunun bitmek tükenmek bilmeyen bir kazanma hırsı var. İşte bu vahşilik, hiçbir kural tanımadan devam eden tavır, tarımda kullanılan ilaçlar, dışarıya atılan atıklar tüm bunlar dünyayı yaşanmaz hale getiriyor.  20-25 sene sonra dışarıya bırakılan sera gazları karşımıza bir felaket olarak dönecekse dünya yaşanmaz bir hale gelir. Çocuklarımıza karşı sorumluluktan kurtulamayız bu yüzden bizim işimizi ciddiye almamız lazım. Bir ayette, ‘İnsanların işledikleri kötülükler yüzünden karada ve denizde karışıklıklar ortaya çıktı. Düzen bozuldu böylece Allah belki doğru yola dönerler diye yaptıklarının sonuçlarını onlara gösteriyor’ deniyor. Çok ibret verici bir ayet” ifadelerini kullandı.
“Çevre ve iklim konularını göz ardı etmeyiz”
Türkiye’nin geride kalan bir yıl içinde çok sayıda terör örgütüyle aynı anda mücadele etmek zorunda kaldığını belirten Bakan Özhaseki, Türkiye’nin atlattığı badirelerin hiçbir Avrupa ülkesinin atlatmadığını söyledi. Yaşananlara rağmen çevre duyarlılığı ve iklim değişikliği politikalarından taviz verilmediğinin altını çizen Özhaseki, şunları söyledi:
“İçinde bulunduğumuz coğrafya zor bir coğrafya. Bu kadar çok fitne grubunun, terör örgütünün bulunduğu başka bir coğrafya yok. Onlarla mücadele edeceğiz, bu hiç bi zaman bizim iklim değişikliği, çevre duyarlılığı gibi konuları göz ardı etmemizi gerektirmeyecek. Medeniyet kodlarımızda emanet diye bir kavram var. Emanete hıyanet affedilmez bizde. Zaman, mekan, canımız, eşlerimiz, çocuklarımız bizlere bir emanet çevre de bir emanet. Bizim bu emanete hıyanet etmememiz lazım. Tabiatın israfı insanoğlunun israfıdır denir. Biz bu düşüncelere uygun davranmaya çalışıyoruz.”
Özhaseki iklim anlaşmalarından çekilen Trump’ı eleştirdi
İklim değişikliğini önlemeye yönelik imzalanan uluslararası anlaşmalara da değinen Bakan Özhaseki, ABD Başkanı Donald Trump’ın bu anlaşmalardan çekilme kararını eleştirdi. Söz konusu adımları Trump’ın seçimler nedeniyle yaptığını belirten Bakan Özhaseki, “İklim değişiyorsa ve bundan dolayı felaketler başımıza geliyorsa biz bir sorumluluk icabı asla bu kötülüğe ortak olmayalım. Amerika’da Trump’ın yaptığını hepiniz biliyorsunuz. Seçimler vaadiyle daha sonra da ‘ben bu işe katkıda bulunmuyorum, çıkıyorum’ dedi. Çıkıyorum manası ne? ‘Ben dışarıda vahşi şekilde büyümek istiyorum, sanayileşmede asla engel tanımam. Dışarıda ısınma mı olur, atmosfer mi bozulur, iklim mi mahvolur, insanlar mı ölür, onlara karışmam beni ilgilendirmez.’ Bu manaya gelir. Böyle bir tavır içerisinde olması da çok yakışık alan bir durum değil. İnşallah onların da aklı başına gelir bir an önce dünyayı en çok kirleten ülkeler sınıfında bulunan o gruplar da bu işte vazgeçer diye temennide bulunuyorum.
Tabi ki onlarla birlikte olmaya devam edeceğiz. Bu konularda işbirliğine devam edeceğiz, sözleşmelere imza atacağız üzerimize düşen taahhütleri yerine getireceğiz ama sadece bu sözleşmeye imza atmaktan dolayı değil bir vebal olduğu için, çevreyi bir emanet gördüğümüz için, medeniyet kodlarımıza yakışan bu olduğunu bilerek hareket edeceğiz” açıklamalarında bulundu.
“Bakan Özhaseki stantları
ziyaret etti”
Açılış konuşmalarının ardından fuaye alanında kurulan stantları da ziyaret eden Bakan Özhaseki, burada bulunan doğal ürünler ile çevre koruma faaliyetlerinde kullanılmak üzere geliştirilen teknolojileri inceledi. Stantlardaki ürünler hakkında yetkililerden bilgi alan Özhaseki, doğal ürünleri de beraberindekilere ikram etti.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Tekirdağ büyükşehir oldu vatandaşın yarısından çok daha fazlası zerre memnun olmadı. Şikayetler gırla. Keşke olmasaydık diyorlar. Bütünşehir de o hesap. Çok birşey ummayalım. Köylere "mahalle" dediğinde hizmet gelmiyor.

  2. yaptım oldu demekle hizmet akıyorsa olsun ama kırklareli kendi mahallelerinin sorununu çözemezken en uzak köylerinin ( pardon mahalle olacaklar o zaman değil mi ) sorunlarını mı çözecek ? hiç inandırıcı tarafı yok.

  3. Biz memnunuz belediyemizden rahatımızı bozmayin lütfen

  4. aylin hanım belediyeden memnun olmak göreceli bir durum. hangi mahallede oturuyorsunuz bilmiyorum ama bizim mahallelerimizdeki sıkıntıları yada kırklarelinin diğer mahallelerindeki sıkıntıları bilmiyorsunuz belli ki. siz heryeri istasyon gibi görüyorsunuz herhalde. çiçek böcek heykel. particilik adına kötü bile olsa memnunuz diyebilirsiniz. ama durum öyle değil. bu yine de bütünşehir denilen şeyi kabul ettiğim manasına gelmez. normal haliyle devam etsin belediye yönetimi. ama bu belediyecilikle değil. şükran k. / demirtaş mah.