Kırklareli, sınıfta kaldı

Önadım Haber
Mayıs ayından itibaren Kırklareli’ne bağlı ilçe ve beldelerde çok sayıda festival, şenlik ve etkinlik düzenlendi.

Bu akitivitelerde, çeşitli içeriklere sahip programlar vatandaş ile buluştu, konserlerde ünlü isimler sahnede boy gösterdi. Ancak ilimizdeki yerel ve amatör sanatçıların, açıklanan programlarda yer almaması dikkatlerden kaçmadı.
Haftasonu gerçekleştirilen Bağbozumu Şenliği ve bu hafta yapılacak Karagöz Festivali ile eğlence sezonunu kapatacak Kırklareli’nde, yerel sanatçılar geri planda kaldı. Büyük sanatçılara yüksek meblağlar ödeyen yetkililerin, yerel sanatçıların birçoğunu sembolik rakamlara dahi olsa davet etmemesi, kültür kenti Kırklareli’nde büyük bir eksiklik olarak nitelendiriliyor. Kaynarca, Kavaklı, Alpullu, Pınarhisar, Vize, Demirköy, Lüleburgaz, Babaeski ve Kırklareli festivallerinde, kentin yetiştirdiği ve kendine özgü sanatçıların görülmemesi eleştirileri de beraberinde getirdi. Birçok müziksever yorumlarında; “Eskiden festivallerde müzikle uğraşan dost ve arkadaşlarımızı görürdük. Ünlü sanatçılardan önce onlar sahne alırdı. Ya da değişik günlerde kendi halkıyla buluşarak onlara unutulmaz konserler verirdi. Özellikle bu sene böyle bir uygulama hiçbir festivalde yer almadı” ifadesinde bulundu.
Yerel sanatçılara ücret mi verilmek istenmedi ya da davet edilmeye gerek mi duyulmadı bilinmiyor ama, Kırklarelililer merkez ve ilçe -belde festivallerinde yerel sanatçıları önümüzdeki sene görmeyi arzuluyor.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Sayın Editör Bu haberin geneli için söylediklerinize katılmakla birlikte Kırklareli Yayla Bolluk Bereket Hasat ve Bağ Bozumu Şenliğine haksızlık ediliyor gibi geldi bana. Zira Kırklareli Kent Konseyi olarak düzenlediğimiz bu etkinliğin değişmeyen ana teması yerellik üzerine kurulmuş olup bu yılda ana temadan uzaklaşmadan bu etkinlik gerçekleştirilmiştir. Önceki yıllarda olduğu gibi gerek stantlarda İlimizi ve Kültürümüzü temsil eden gelenek ve göreneklerimizle birlikte yerel ürünlerimizin buluşması yine eğlence kısmında önceki yıllarda olduğu gibi yerel şairlerimiz ve Kent Konseyi Türk Halk Müziği Korosu etkinlikleri aslında bu düzenleme içerisinde yerelliği ön plana çıkardığı açıkça görülmektedir.

  2. festival mi konser mi 11 Eylül 2018 Salı 17:27:15

    Öncelikle şu festival mi konser mi ayrımını yapalım. İçeriğe bakılmadan sadece halk konserlerinde ne kadar ünlü sanatçı geldiğine bakılarak tüm festival emanet edilemez. Bu kadar çok paranın bu sanatçılara batırılmasına gerek yok. İkincisi bazı sanatçılar yahut yazar-çizer-konuşmacı seçimi bile sadeec o belediyenin siyasi görüşüne yakın olanlara göre belirlenir oldu. Üçüncü olarak evet yerel gruplara ve gençlere de eskiden fırsat verilirdi. Bunları göremiyoruz artık. Ama şunu da görmek lazım : Ne yani bu şehirlerde herkes pop müzik yahut rock mı dinliyor ? Bu ülkenin geleneksel müziklerini söyleyen sanatçılar hatta mahalli halk müziği sanatçılarını da dinlemek isteyen orta kuşak ve üstünün beklentileri nerede ? Hatta öz müziğimiz gençlerle neden buluşmasın illa orta ve üstü kuşak bile olması gerekemez. Bu konuda il ilçe fstivalleri çok başarısız. Saçma sapan kültürsanat gençlik festivali gibi tanımlar kullanıyorlar. İçlerinde bir tane kültür etkinliği bulamazsın. Ayıptır. Ona festival değil konser de geçsin bari. Sucuk ekmek satacaksın diye değmez bunca masrafa. Ha bir de belediyeler bu festivallere akıttıkları paraların gelir gider tablosunun bir şeffaf açıklamasını da yapsalar vergi verenlere. İlk su faturasındaki şişkinlikle öğrenmese bu vatandaş ??? Bağ bozumu şenliği bu konuda hepsinden ayrı bir yerde duruyor. Herşey bu yöre insanının öz verisinin yansıması. Necdet Bey bu konuda haklı.