Kırklareli okullarında atıcılık şampiyonları belirlendi

Kırklareli ilinde bulunan okulların katılımıyla okullar arası genç ve yıldız kız-erkek atıcılık müsabakası gerçekleştirildi. Büyük heyecana sahne olan karşılaşmalar sonucunda Kırklareli’nin şampiyon atıcıları belirlendi. 19 Şubat Pazartesi Kırklareli Kapalı Spor Salonu’nda bulunan Atış poligonunda yapılan yarışmalara erkek takımları olarak 4 okul, kız takımları olarak 3 takım katılım gösterdi. Erkek takımlarında birincilik Mimar Sinan Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi’nin olurken, kız takımlarında birinciliği Atatürk Anadolu Lisesi elde etti.

Takımlar ve ferdi olarak gerçekleştirilen atıcılık yarışmalarında Erkek Takımlar kategorisinde; Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 1558,9 puanla birinci olurken takım Remzi Ege Yentürk, Umut Ergeç ve Umutcan Ülkü’den oluştu. Kırklareli Anadolu Lisesi 1392,3 ile ikinci olurken takım Sercan Alsancak, Ilgın Yayar ve Onur Murat Kayan’dan oluştu. Üçüncü sırada 1364,5 ile Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi olurken takım mensupları Ali Kıvanç Çiftlik, Yusuf Gökhan Korkmaz ve Hüseyin Kara idi. 1358,6 puan alan Bilal Yapıcı Spor Lisesi dördüncü olurken takım Efe Eren Koç, Mert Canlı ve Gökmen Pelvan’dan oluştu.
Kız takımlarda birincilik
Atatürk Anadolu
Lisesi’nin
Kız Takımlar kategorisinde ise Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi 1’inci olurken takım Elif Gökhan, Sinem Karlıdağ, Tuğba Görgü’den oluştu. 2’nci takım Kırklareli Anadolu Lisesi olurken takım üyeleri Havva Ayça Naz Saygın, Sevim Cengiz ve Kardelen Ece Mat oldu. 3’üncü takım ise İlge İlayda Düvenci, Ayşegül Muhnar ve Leyla Burcuoğlu’ndan oluşan Yahya Kemal Beyatlı mesleki ve Teknik Lisesi oldu.
Erkeklerde Ege Yentürk,
Kızlarda Tuğba Gürgü
birinci
Ferdi Sonuçlara göre Genç Erkeklerde 1’inci Ege Yentürk, 2’nci Efe Eren Koç, 3’üncü Burak Hakverdi 4’üncü ise Ali Kıvanç Çiftlik oldu. Genç Kızlar kategorisinde ise 1’inci Tuğba Gürgü, 2’nci Sinem Karlıdağ, 3’üncü İlge İlayda Düvenci ve 4’üncü Havva Ayça Naz Saygın olarak belirlendi. Birincilere madalyaları Kırklareli Gençlik ve Spor İl Müdürü Emrah Yüksel Babuşçu verdi. Kırklareli’nin en başarılı spor branşlarından birisi olan Atıcılık branşı hem kulüpler bazında hem de okullar çapında önemli sporcular yetiştirmeye devam ediyor. Bu çerçevede düzenlenen okullarası atıcılık turnuvası ve atıcılık sporcu ile ilgili Atıcılık Kırklareli İl Temsilcisi Özgür Lüleciler’le konuştuk.
En eski poligon
Turnuvanın yapıldığı poligonun tarihi olarak önemli olduğundan bahseden Lüleciler, “Kırklareli Kapalı Spor Salonu'nda yer alan poligonun tarihi olarak da büyük değeri var. Türkiye'deki en eski poligonlardan birisi olan poligon başarılı sporcuları yetiştirmeye devam ediyor.
Son dönemde yapılan yatırımlar ile 300 bin TL'lik yatırım ile elektronik poligonlar sporcuların kullanımına sunuldu. Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakanlığı'nın yapmış olduğu büyük atılım ile birlikte Kırklareli'nde de Atıcılık Takımı, başarı çıtasını yükseltti” dedi.
En uygun yaş 10
Atıcılık için en uygun başlama yaşının 10 yaş olduğunun ifade eden Lüleciler, “Atıcılık için başlamaya en uygun yaş 10 – 11 – 12 yaş grubudur. Çocuklarımız hem verimli zaman geçirir hem de ilgileneceği spora erken yaşta başlar” diye konuştu.
“Sporcularda gelişmiş bir kas kuvveti ve dayanıklılık gerektirmektedir”
Sporun antrenmanları hakkında bilgi veren Lüleciler; “Atıcılık sporu adı üstünde silahla atıldığı için bu isimle alınır. Her branşında silah vardır. Özellikle tüfek atışlarında kullanılan silahlar 4-8kg arasındadır. Silahları hedefin merkezinden vurabilmek amacıyla hiç titretmeden tutabilmek bu sporu yapan sporcularda gelişmiş bir kas kuvveti ve dayanıklılık gerektirmektedir. Yarışmaların en kısasının bir saatten fazla sürdüğünü düşünecek olursak, sporcunun yarışma boyunca çok büyük güç harcadığının anlaşılması zor olmayacaktır” sözlerini sarf etti.
“Atıcılar için dayanıklılık
antrenmanlarının ne gereği var gibi bir düşünce vardı”
Lüleciler sözlerine şu şekilde nokta koydu; “Atıcılık sporu ile uğraşan sporcuların başarılı olabilmek için silahlı teknik antrenmanlarının dışında, kuvvet ve dayanıklılıklarını geliştirmek üzere mutlaka fiziksel antrenmanlar da yapmaları gerekiyor. Atıcılar fazla hareket etmez, o yüzden atıcılar için dayanıklılık antrenmanlarının ne gereği var gibi bir düşünce vardı. Yıllar önce pek çok atıcı ve antrenör böyle düşünüyordu. Bugün bu anlayış neyse ki değişti. Artık atıcılar dayanıklılık antrenmanları yapıyorlar. Bu da performanslarına olumlu etki yapıyor.”
Atıcılık Nedir?
Atıcılık, bir mermiyi silah aracılığıyla mümkün olduğu ölçüde hedefe ulaştırmayı amaçlayan spor. Tabanca, tüfek gibi çeşitli silahlarla yapılır. Hedefler sabit veya hareketli olabilir. Barutun bulunup ateşli silahların kullanılması ile spor görünümüne kavuştu. Hayli masraflı olan bu silah kullanma sporu 16. yüzyılın ortalarında Kuzey Avrupa ülkelerinde ve İngiltere'de başladı. Çok eski dönemlerde en iyi hedefi vurmak biçimdeki müsabakalar daha sonra kurallar kazandı. Atıcılık müsabakaları 1896 Yaz Olimpiyatları'nın programına alındı, ertesi yıl ise ilk Dünya Şampiyonası gerçekleştirildi. Önceleri çeşitli silahlarla 24 türde yapılan atıcılık müsabakaları teknolojik yeniliklerle giderek bu türlerin birleştirilmesi ya da azaltılması ile uluslararası arenada daha dar bir kapsamda gerçekleştirildi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol