Kırklareli öğretmenlerinden dev proje

AB Bakanlığı Eğitim ve Gençlik Programları dairesi başkanlığı tarafından desteklenen ve ERASMUS+Programı çerçevesinde hazırlanan EWES- Erken Uyarı Erken Çözüm” isimli stratejik okul ortaklığı projesinin ikinci toplantısı Litvanya- Kaunas’da gerçekleştirildi. Katılan yüzlerce proje içerisinde %7’lik kabul edilme dilimine giren proje ülkemiz ve ilimiz için gurur kaynağı oldu.

Proje Koordinatörü Kırklareli Tevfik Fikret Yatılı bölge Ortaokulu proje ile ilgili bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda proje kapsamında gerçekleştirilen Litvanya gezisi hakkında ve önümüzde ki süreç içerisinde izlenecek adımlar hakkında bilgiler verildi.
Proje yöneticisi Yahya Barış Tahtacı ve proje ekibi EWES’İN HİKAYESİNİ ve bundan sonra planladıklarını şu cümlelerle anlattılar;
Merhaba öncelikle kendimi tanıtayım ben Yahya Barış Tahtacı Kırklareli Tevfik Fikret Yatılı Bölge Ortaokulu’nda inglilizce öğretmenliği yapıyorum. Yanımda ki arkdaşlarım ise Barış Aktaş, Nihal Arda ve Erkan Kanatlı kendileriyle birlikte Ewes projesinin ekibini oluşturuyoruz. Projemiz, okul terklerinin önlenmesine yönelik Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Başkanlığı Ulusal Ajans tarafından desteklenen bir projedir. Projede Litvanya, Romanya ve Portekiz ülkelerinden ekiplerle ortak bir çalışma yürütüyoruz. EWES projesinde okul terklerini önlemeye yönelik bir çalışma içerisindeyiz. Yani Türkçesi “Erken Uyarı Erken Çözüm”. Peki bu ne demek? Erken uyarı sistemi genelde bir öğrenci okulu terk etmeden önce bazı sinyaller verdiği ve bazı öğrencilerin okul terketme olaslığının daha yüksek olduğu tezine dayanıyor. Örnek verecek olursak sınıf tekrarları çok önemli bir etken, sınıf tekrarı yapan çoğu öğrenci okulu bırakıyor, ailesinde okulu bırakmış birisi varsa okulu bırakıyor, okul öncesi eğitim almamışsa okulu bırakıyor. Temelinde bu gibi işaretleri toplayıp gerekli rehberlik ve psikolojik destek sunularak okul terklerinin azaltılması mümkün oluyor.” İfadelerini kullandı.
Türkiye’de ki Okul Terk Etme Oranı Yüzde 40
Türkiye’de okul terk etme oranlarının çok yüksek olduğunu belirten Tahtacı, “Şu an da Türkiye'de okul terki oranı %40 Avrupa’da ki en yüksek okul terki oranı ülkemizde bulunuyor. Diğer ülkelerde okul terklerinin bir çoğu erkek öğrenciler tarafından yapılıyor. Ancak Türkiye’de çocuk gelinler ve küçük yaşta yapılan evlilikler sebebiyle okul terkleri kız öğrencilerde daha yüksek bir oranda gerçekleşiyor.” Diyerek erken evliliklerin olumsuz yönlerinin bir kez daha gözler önüne serdi.
2. EWES Programı Geliyor
Projenin detayları hakkında bilgi veren proje ekibi, “Proje kapsamında ilk olarak 2016 yılının Kasım ayında Romanya’da gerçekleştirilen toplantıda proje için yol haritamızı çizdik yapılacak işleri ve görev dağılımımızı yaptık. Litvanya toplantısında da artık internet sitemizi faaliyete geçirdik ve tanıtım çalışmalarımızı ortaya koyduk. Önümüzdeki dönemde portekiz toplantısına kadar yapacağımız işleri gözden geçirdik.” Dedi. Projenin 2018 yılında sona ereceğini söyleyen Tahtacı 2. bir EWES projesinin yolda olduğunun müjdesini verdi; “2. bir EWES programı yapma kararı aldık. 2018 yılında Türkiye’deki kapanış toplantısıyla bitecek olan projemizin ardından yine aynı konu üzerine aynı proje ekibiyle daha köklü bir çalışmayı yapmayı da kararlaştırdık.” Diyerek gelecek projelerini anlattı. Proje ile ilgili ayrıntılı bilgiye https://ewesproject.wixsite.com/ewes adresinden ulaşılabilir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol