Kırklareli kayıtlı istihdamda Türkiye Rekortmeni!

16-22 Mayıs Sosyal Güvenlik Kurumu Haftası münasebetiyle Kırklareli SGK İl Müdürü Tahsin Halcı 17 Mayıs 2016 Salı günü yerel basın mensupları ile bir araya geldi. Kırklareli SGK denetmen ve şeflerinin de katıldığı toplantıda konuşan Halcı, kayıt dışı istihdamın hem çalışana hem de ülke ekonomisine olan zararına değinerek sosyal güvenliğin önemine dikkati çekti.
Kırklareli'nin kayıt dışı istihdam oranının Türkiye ortalamasının altında olduğunu da vurgulayan Halcı, bu oranla ilimizin Türkiye rekortmeni olduğunu dile getirdi

Sosyal Güvenlik Kurumu'nu paydaşlara tanıtmak, sosyal güvenlik reformunu anlatmak, vatandaşları hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirmek, toplumda Sosyal güvenlik bilinci oluşmasını sağlamak amacıyla kutlanan Sosyal Güvenlik Haftası kapsamında ilimizde çeşitli etkinlikler düzenlenmeye devam ediyor. Bu çerçevede Pazartesi günü çelenk töreni ve vali ziyareti ile başlayan etkinlikler, Salı günü de SGK İl Müdürü'nün kamuoyunu bilgilendirmek amacı doğrultusunda yerel basın mensupları ile bir araya gelmesi ile devam etti.
Kırklareli SGK İl Binası'nda gerçekleşen toplantıya, Kırklareli SGK İl Başkanı Av. Tahsin Halcı'nın yanı sıra, Kırklareli Sosyal Güvenlik Denetmeni Oğuz Özdil, Kırklareli SGK'nın servis şeflerinden Şef Aslı Gürer, Şef Nazan Algün, Şef Aylin Dikmen, Şef Sibel Kasırga ve yerel basın mensupları katıldı.
Salı günü saat 11.00'de başlayan ve yaklaşık 1 saat süren basın toplantısında Kırklareli SGK İl Müdürü Tahsin Halcı, basın mensuplarına sosyal güvenlik reformu çerçevesinde son zamanlarda yürürlüğe giren yeni düzenlemelerden bahsetti.
"Tek derdimiz Kırklareli halkına hizmet etmek"
Konuşmasına, tek dertlerinin Kırklareli halkına hizmet etmek olduğunu vurgulayarak başlayan Halcı, "Sosyal Güvenlik Haftası 16 Mayıs tarihini kapsayan, usuli bir hafta. Sivil Toplum örgütlerini ziyaret ediyoruz, dün Sn. Vali Esengül Civelek' i ziyaret ettik bugün de (Salı) Üniversite Rektörümüz ile görüştük. Daha sonra Mali Müşavirler, Esnaf Sanatkârlar, Ticaret Odaları, Esnaf Odaları ve Ziraat Odaları gibi topluma en çok ulaşabildiğimiz kesimler ile istişare etmek istiyoruz. Bizim onlara bir şey iletmemizin ötesinde Vize'nin, Kofçaz'ın bir köyünde mağdur bir vatandaşımızın mağduriyetinin giderilmesi açısından bunu bir fırsat biliyoruz. Biz toplumun her kesimine hizmet vermekle yükümlüyüz." dedi.
Halcı kayıt dışı istihdamın
önemine değindi
Konuşmasında kayıt dışı istihdamın, sigortasız çalıştırılan işçiler başta olmak üzere ülke ekonomisine olan zararlarından bahseden Halcı, sosyal güvencenin önemine değinerek, bu konuda hem işverenlerin hem de çalışanların duyarlı olması gerektiğini vurguladı.
Kayıt dışılığı çok önemsiyoruz yani prim almanız için herkesi kayıt altına almanız lazım. Kayıt altına almadığınız müddetçe her kaybedilen prim bizim için dezavantajdır, artı haksız rekabettir. Bizim esas endişe ettiğimiz taraf ise, 'beni işten atarlar' korkusuyla gelip bize ihbar etmeyen çalışanlardır. Nitekim yıllar sonra sigortasız işçi, emekli olacağı zaman güne ihtiyacı olduğunda, sigortasız çalıştırıldığı iş yeri hakkında sıkıntılı bir dava sürecine girmek zorunda kalıyor. Dava açıldıktan sonra ise işvereni büyük bir ceza bekliyor. Nitekim söz konusu işveren ceza aldığında 40 asgari ücret yani 60 bin liraya yakın ceza ödemek zorunda kalıyor.
Kırklareli'nde kayıt dışı istihdam oranı ortalamanın altında
Kırklareli'nin kayıt dışı istihdam verilerine de dikkati çeken Halcı, ilimizin bu konuda Türkiye ortalamasının çok altında olduğunu vurgulayarak adeta bir Türkiye rekoru kırdığını vurguladı. Halcı, "Türkiye'de kayıt dışı istihdam yüzde 33'tür yani her üç kişiden biri sigortasız çalışmaktadır. Bu oran Kırklareli'nde yüzde 10'lar civarında olmakla birlikte OECD düzeyinin altına inmiştir. Bunun sebebi ise, hem Avrupa kültürünü almış olması hasebiyle sorumluluk bilincine sahip olması, hem de ilimizde kurumsallaşmanın yaygın olmasıdır.
Halcı yeni düzenlemeler
hakkında bilgi verdi
Toplantının devamında son zamanlardaki düzenlemelere değinen İl Müdürü Tahsin Halcı, özellikle kadınlar ve gençler için sunulan avantajları sıraladı: Doğum izinlerinin bitiminden sonra çocukları ilköğretime başlayana kadar kadın memurların yarı zamanlı çalışabileceklerini ifade eden Halcı, ayrıca doğum yapan veya evlat edinen sigortalı kadın çalışanlara da yarım çalışma ödeneği uygulaması getirildiğini vurguladı. Buna sigortalı 15 gün çalışmakta, 15 günlük ücret almakta ve işvereni de sadece 15 günlük prim yatırmakla birlikte sigortalının doğum ya da evlat edinme nedeniyle eksik kalan 15 günlük ücreti ve primi Türkiye İş Kurumu tarafından karşılanmakta.
Diğer bir düzenlemeye göre; 10 günden az çalışma süreleri iş kazası ve meslek hastalığı yönünde teminat altına alınamıyorken yapılan iyileştirme ile 10 günden az çalışanların da iş kazası ve meslek hastalığı yönünden sosyal güvenceye kavuşturuldu.
Gençler için getirilen yeni düzenlemeye göre ise; gençlerin sosyal güvenlik hakkı süresi genişletildi. Buna göre; eskiden lisede öğrenim gören öğrencilere, öğrenimleri devam etmek ve bakmakla yükümlü sigortalı velileri olmak kaydıyla 20 yaşına kadar sosyal güvenlik hakkı tanınıyorken; yapılan düzenleme ile gençlere, bakmakla yükümlü sigortalı velileri olup olmadığına bakılmaksızın, erken mezuniyetleri durumunda 20 yaşını geçmemek kaydıyla ilave iki yıl daha sosyal güvenlik hakkı getirildi.
SGK Haftası ziyaretleri sürüyor
Bu arada SGK Haftası kapsamında, kurum heyeti tarafından da gerçekleşen ziyaretler de sürüyor. Bu çerçevede SGK İl Müdürü Av. Tahsin Halcı önderliğindeki heyet dün saat 10.00'da Kırklareli Üniversitesi Rektörü Mustafa Aykaç'ı, saat 14.00'de İl Jandarma Komutanlığını, saat 15.00'de ise Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nı ziyaret etti. Ziyaretler esnasında Halcı, kurumun çalışmalarını ve istatistiki bilgileri yaylaştı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol