Kırklareli İl Emniyet Müdürlüğü uyardı

Havalar ısındı, yaz sıcakları kavurmaya başladı. Yazın gelmesi ile birlikte tatilciler sahilleri ve tatil mekanlarını doldurdu. Yazın sahillerde ve göllerde en çok yaşanan olumsuzluklar arasında ise boğulma olayları ilk sıralarda geliyor. Kırklareli İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü de vatandaşları serinlemek için girdikleri sulara karşı uyarıyor. Vatandaşları işyerlerinde ziyaret eden görevliler “Suda Boğulmalara Karşı Alınacak Tedbirler”, “Çeken Akıntı Nedir”, “Boğulmamak için Neler Yapılmalı ve Suda Boğulmalarda İlk Yardım” konulu broşür dağıtıyor. Verilen bilgiler ise hayati öneme sahip. 

Kırklareli İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü, bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri kapsamında boğulma olaylarına karşı broşürle bilgilendirmede bulunuyor. Son günlerde artan sıcaklıklar sebebi ile başta çocuk ve gençler olmak üzere birçok vatandaşın serinlemek için girdiği deniz, göl, baraj, gölet, kanal, akarsu ve su birikintileri kimi zaman sonu acı ile biten boğulma olaylarına neden olabiliyor. Yaşanan bu olayların önlenmesi amacıyla Kırklareli merkez mahalle muhtarları, kıraathaneler, apartman ve site yöneticileri, esnaf ve halkın yoğun olarak bulunduğu yerler ziyaret edilerek görevliler tarafından “Suda Boğulmalara Karşı Alınacak Tedbirler”, “Çeken Akıntı Nedir”, “Boğulmamak için Neler Yapılmalı ve Suda Boğulmalarda İlk Yardım” konulu el afişi dağıtılarak bilgilendirmelerde bulunuluyor.
Kırklareli İl Emniyet Müdürlüğü’nün dağıttığı söz konusu broşürlerdeki hayati öneme sahip bilgiler arasında öne çıkanlar ise şöyle;
Boğulmalara karşı alınacak tedbirler
Ülkemizde her yıl yüzlerce kişi serinlemek için girdikleri deniz, göl, baraj, gölet akarsu ve su birikintilerinde boğularak hayatlarını kaybetmekledir. Özellikle yaz aylarında su kaynaklarının çok olduğu yerlerde sıklıkla boğulma vakaları yaşanmaktadır.
Boğulma olaylarından daha çok genç nüfusumuz etkilenmekledir. Ülkemizin geleceğinin teminatı olan çocuk ve gençlerimizin bu şekilde kaybı hepimizi derinden üzmektedir, insanlarımızın ve özellikle gençlerimizin hayatını korumak her şeyden önce insani bir ödev ve sorumluluktur.
Boğulma hadisesi yaşayan insanların çoğunluğu yüzme biliyor olmasına karşın boğulmakladırlar. Ülkemizde çok sayıda ırmak baraj göl ve gölet vardır. Bu su kaynaklarının tuzluluk oranı sıfır veya sıfıra yakın olup suyun kaldırma kuvveti düşüktür. Ayrıca; baraj, göl ve göletlerin dibinin balçık olması, ırmakların da girdapları çok tehlike ve yüzme bilinse dahi boğulma riskini artıran unsurlardır. Pek çoğu yüzme bilen insan, dibini görmediği suya girerek, hem kendi hayatını kaybediyor, hem de geride kalanlara onulmaz acı ve kederler yaşatıyor.
Boğulmamak için
uyulması gereken altın kurallar;
Tanımadığınız bir suda tek başınıza yüzmeyin. Zeminini bilmediğini bir suya tepe üstü allamayın. İyi bir yüzücü olduğunuzu ispatlamaya çalışmayın. Tehlikeli numaralar yapmaktan ve uzaklara açılmaktan kaçının. Deniz yatağı ve deniz simidi gibi içi hava doldurulmuş plastik yüzücülere güvenmeyin, kendinizi denizin kucağına bırakmayın. Çünkü farkında olmadan, rüzgar ve akıntı, plastik yatağı veya botu açığa sürükleyebilir.
Tek başınıza yüzerken sürat motorlarına dikkat edin. Tekne kullanıyorsanız, cankurtaran yeleği giyin. Şaka niyetiyle de olsa hiç kimseyi habersiz suya itmeyin. Suyun sıcaklığı ile vücudunuz arasındaki ısı farkı çoğu zaman fenalaşmanıza ve paniğe kapılarak boğulmanıza sebep olabileceği için suya birden dalmayın.
Suya girerken küçük çapta da olsa fenalık hissettiğiniz an sudan çıkın. Sulama kanallarında, barajlarda veya göletlerde yüzmeyin.
Boğulmak üzere olan ve çırpınan birini gördüğünüz zaman, bu konuda tecrübeniz yoksa kurtarmak için gitmeyin. Zira boğulmak üzere olan kazazede, can havliyle size tutunmaya çalışacak ve sizin de kendisi ile birlikte boğulmanıza sebep olabilecektir.
Suda boğulmalar ve ilk yardım
Boğulma, vücuttaki dokulara yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesidir. Suda boğulmalarda, boğulma sırasında nefes borusu girişinin kasılmasına bağlı olarak çok az miktarda su akciğerlere girer. Suda boğulanlarda özellikle soğuk havalarda 20-30 dakika geçse bile yapay solunum ve kalp mesajına başlanmalıdır.
Suya atlama sonucu, boğulma riskinin yanı sıra genel vücut travması yada omurga kırıkları da akla gelmelidir. Bu nedenle suda başın çok fazla arkaya itilmemesi gereklidir. Suda boğulmalarda, ağızdan ağıza ya da ağızdan buruna solunumun suda yaptırılması mümkündür ve bu uygulamaya su içerisinde iken başlanmalıdır. Bu uygulama derin sularda mümkün olmayabilir bu nedenle hasta/yaralının hızla sığ suya doğru çekilmesi gerekir.
Boğulmalarda genel belirtiler
Nefes almada güçlük, gürültülü hızlı ve derin soluma. Ağızda balgam toplanması, köpüklenme. Yüzde, dudaklarda ve tırnaklarda morluk. Cevaplarda isabetsizlik, kararsızlık, Bayılma, soluktan kesilme.
Boğulmalarda ilkyardım
Boğulma nedeni ortadan kaldırılır. Bilinç kontrolü yapılır. Hastanın yaşamsal bulguları değerlendirilir. Temel yaşam desteği sağlanır. Derhal tıbbi yardım istenir. Suda boğulma tehlikesi geçirmiş bir kişiyi karaya çıkarıp sırt üstü yatırılır. Yakası ve kemeri gevşetilir, varsa takma dişi çıkarılır. Ağzının içindeki yabancı cisimleri temizlenir. Anızdan ağıza yapay solunum yapılır, soluk verdiği zaman kişinin başını yana çevrilir. Bu hareketi 5-6 kez tekrarlanır. Böylece, fazla su köpürerek dışarı çıktığı gibi kişiye yeterli solunumu da yaptırılmış olunur. Islak giysileri çıkarıp kişiyi battaniyeye sarılır. Yutulan suyu çıkarmak için elinizle karnın altından tutularak hasla yukarı kaldırılır Bu suretle hava yolundaki suların boşalmasına yardım etmiş olursunuz.
Boğulmalara karşı
alınacak tedbirler
1. Cankurtaranı ve tıbbi müdahale ekibi bulunmayan plajlarda ve özellikle ıssız yerlerde denize giril memelidir.
2. Yüzülen plajın emniyet şamandırasıyla çevrili olmalıdır ve belirtilen yüzme alanlarının dışına çıkılmamalıdır.
3. Su sporları maksadıyla kullanılan deniz araçlarına can yel eksiz binilmemelidir.
4. Alkollü ve yasaklı madde kullanarak denize girilmemelidir.
5. Olumsuz hava ve deniz şanlarında denize girilmemelidir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol